Skorbut, a pusztító betegség

Tulajdonképpen pontosabb (és megnyugtatóbb) lenne, ha úgy fogalmaznék, hogy a volt betegség, mert a skorbut ma már, hála istennek, inkább a történelemkönyvek része, mintsem a szomorú valóság.

Legalábbis a C-vitamin felfedezése és elterjedt használata óta, aminek nagyon erős magyar vonatkozása is van, ugye, hiszen 1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjat kapott érte.

Ha már a C-vitaminnál tartunk, korábban írtam már arról, nekem személy szerint miért is olyan fontos a C-vitamin (ha nem olvastad volna, akkor itt pótolhatod).

Visszatérve a skorbuthoz, ez tulajdonképpen egy borzalmas tünetekkel járó, az egyoldalú étkezés (elsősorban a nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt kialakult betegség.

Már az ókorban is ismerték, olyannyira, hogy első leírása Hippokratész nevéhez fűződik.

C-vitamin felfedezése

A C-vitamin felfedezése talán túlzás nélkül az emberiség történetének egyik legnagyobb tudományos tette volt. Ha a megállapítás túlzásnak tűnik számodra, az csak azért lehet, mert annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy szinte már észre sem vesszük, el sem tudjuk képzelni, milyen lehetett az élet nélküle.

Röviden: szörnyű.

Korábban már írtam arról, nekem személy szerint miért is olyan fontos a C-vitamin (ha nem olvastad volna, akkor pótold, szerintem érdemes), de szeretnék erre majd a végén visszatérni.

Remélem, mire ezen írás végére jutunk, teljesebb képet sikerük adnom a C-vitamin felfedezése jelentőségéről, és arról, miért is érdemes rendszeresen bevinni belőle a szervezetünkbe.

Egy igazi C(eleb)-vitamin. Ismert és megoszt

Meggyőződésem szerint az egészségvédelem háza táján a legtöbb indulatot, érveket pro és kontra C-vitamin mondhatja a magáénak. Igazi megosztó C(eleb)-vitamin.

Hírességekről szóló bulvárhíreket szokás még akkora vehemenciával véleményezni, mint egy egy ügyesen a köztudatba dobott hírt a C-vitaminról. Mi lehet ennek az oka?

 • Talán az egyik legfontosabb vitamin.
 • A legtöbb ember ha mást nem is C-vitamint már szedett életében.
 • Így a legtöbb embernek véleménye is van a C-vitaminról.

A  főszereplő bemutatása. 11 ok, miért is olyan fontos a szervezetnek a C-vitamin pótlás.

(Mert azt is tudja minden C-vitamin vitába valamikor is résztvevő, hogy a tengerimalac és az ember NEM képes saját maga előállítani, vagyis kívülről kell bejuttatni)

 1. Erősíti az immunrendszert. Ezáltal növeli az ellenálló képességet a meghűléses betegségekkel szemben. És lerövidíti a felgyógyulás idejét.
 2. Növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését.
 3. A C-vitamin egy erős antioxidáns, vagyis véd a szabad gyökök káros hatásaitól.
 4. Részt vesz a csont-, a kollagén és a porcképzésben. Ezért nélkülözhetetlen ha szép bőrre vágysz. És meggyorsítja a csont és porcsérülések gyógyulását is.
 5. Gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.
 6. Sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben.
 7.  A C-vitamin támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását.
 8. Védelmet nyújt a szürke hályog ellen is.
 9. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
 10. Erősíti a fizikai teljesítőképességet.
 11. Véd a stressz ellen

A múlt héten a közösségi médiába  következő “párbeszéd” kavarta fel az állóvizet.

-C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.

– Húsz darab, 1480 forint.

– Ha másképp mondom, van olcsóbb?

– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.

– Aszkorbinsav?

–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz.

Rengeteg megosztás, és vélemény keletkezett rövid időn belül.  Mint általában az már lenni szokott, a vita most is 3 nagy témakör körül mozgott.

Ádáz vita 1. a C-vitamin körül

Mennyit C-vitamint kell szedni?

Itt a vélemények elég széles skálán találhatók. Vannak a napi 60 mg-ra voksukat leadók, vannak az 1000 mg C-vitamin/nap táborból, és van néhány elvetemült, aki még ennél is többet mond.

Érvek. A hivatalos napi adag, a mai napig 60 mg. A másik oldal leginkább Szentgyörgyi Albertra a Nobel díjas tudósra, a C-vitamin feltalálójára hivatkozik, aki maga is napi 1000 mg C-vitamint szedett, és 93 éves koráig élt.  Ugyanilyen kiszámítható a másik oldal ( 60 mg/nap), aki erre rögtön a vesekő rémét húzza elő az érvek kalapjából, és azt hogy miért akarsz drága vizeletet venni.

A képen Szent Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője van.

Ádáz vita 2. a C-vitamin körül

Miből jussunk a C-vitaminhoz?

Itt igazából két tábor van. Az egyik aki arra esküszik, hogy gyümölccsel, zöldséggel kell bevinni a kellő mennyiségű C-vitamint. A másik értelemszerűen arra, hogy azzal ma már képtelenség, szükség van a vitamin tablettára. Utóbbi tábor érvei, a kimutatások. A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának drasztikus csökkenéséről.

 A képen gyümölcsök vannak? Vajon tudod pótolni velük a C-vitamint?

Ádáz vita 3. a C-vitamin körül

Mesterséges, vagy természetes C-vitamin tabletta?

Ez a 2. tábor további szétválása. Hisz abban megegyeznek a résztvevők, hogy kell a C-vitamin tabletta. Csak az a kérdés milyen. Az idézett párbeszéd a közösségi médiából egyértelműen a mesterséges aszkorbinsav előnyeit mutatta be, ami igazából egy gyógyszertári alapanyag, a drága vitamintablettákkal szemben.

Utána néztem ennek a kérdésnek, és mutatom mit találtam

A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható. Léteznek olyan vitaminkészítmények, melyek természetes nővényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben. /webbeteg.hu/

Igen, a szintetikus C-vitamin klinikailag hatékony. Lehet, hogy sokan hitetlenül csóválják a fejüket és a talán lapunkról is leiratkoznak, de ki kell mondanunk: a szintetikus C-vitamin valóban hatásos…/tenyek-tevhitek.hu/

És ez csak két kiragadott példa.

Természetesen egy egy vita kirobbanásánál, az indulatok is elszabadulnak. Van aki csúnyán sértegeti a másik tábor képviselőit, van aki csak lesajnálja a “tudatlanokat”. Van aki a gyógyszermaffiát látja a probléma okának. Van aki híressé vált, vitaminokkal is foglalkozó orvost vádol manipulációval.

Mi hát az igazság a C-vitaminnal?

A saját véleményem szerint TE vagy az igazság. Vagyis pontosan abban hiszel, azt hirdeted, és a szerint veszed magadhoz a C-vitamint, amilyen ember te vagy. Ahogy az élet egyéb dolgaihoz is állsz, pontosan úgy állsz ehhez a kérdéshez is. És bármi legyen a véleményed, azt ha akarod az internet segítségével alá fogod tudni támasztani. Ha az egészséged is alátámasztja érveidet, az már sokkal jobb bizonyíték.

Mik utalhatnak arra, hogy mégis felül kellene vizsgálni a véleményed? Vagyis mik jelezhetik, hogy talán kevés a C-vitamin a szervezetedben?

 • fáradtság, gyengeség
 • ingerlékenység
 • az immunrendszer gyengülése
 • fertőzésekkel szembeni fogékonyság
 • lassabb felépülés betegségek után
 • elhúzódó sebgyógyulás
 • fínysorvadás
 • izomfájdalom

Saját álláspontom a C-vitamin körül kialakult ádáz vitával kapcsolatban

Vitaminokat áruló boltos kisasszony vagyok, nem egészségügyi szakember. Még soha nem végeztem, és nem vettem részt C-vitaminnal kapcsolatos kutatáson. Kialakult véleményemet a C-vitamin bevitel helyességéről a róla olvasott információk és a saját magamon tapasztaltak alapján állapítottam meg.

 1. Napi 1000 mg C-vitamin az a mennyiség, amire szükség van. Betegség esetén ez  6000 – 8000 mg is lehet.
 2. Gyümölcsökből, zöldségekből pótolni a megfelelő mennyiséget képtelenség.
 3. A természetes C-vitamin tabletta jobb mint a szintetikus.

Ezzel kapcsolatos vitában nem szoktam részt venni. Nem gondolom, hogy bárkit, aki másképp gondolja meg tudnék győzni, hogy nem neki van igaza.

De azt mondom, hogy a 3 pontban egyetértesz velem, akkor mindenképpen próbáld ki a webvitaminboltban kapható új C-vitamint, a C-1000 Plust. Aminek a dobozán a következő áll.

Folyamatos felszívódású C-vitamin és bio csipkebogyó tartalmú étrend kiegészítő. Ami citrusfélékből kivont C-vitamint és csipkebogyót tartalmaz….

És mondd el te mit tartasz a C-vitaminról? Mennyit? Miből? Milyen fajtát?

Ez ajánlott:

C-100 Plus, nyújtott felszívódású, 1000 mg, természetes C-vitamin

Megváltozott vélemény a C-vitaminról

Vásárlói vélemény a C-vitaminról

Ma kaptam egy levelet, amiben egy vásárlóm leírta, hogyan változott meg a véleménye a C-vitaminról.

Ahogy olvastam szinte visszarepültem az időbe.  Az érzés, ami  sorait átitatja, a saját, évekkel ezelőtti önmagamat juttatta eszembe. És ez most nagyon boldoggá tett.

1 hónapja megfáztam. Nagyon. De az is lehet, hogy valami ovis vírus volt. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor nem is tudja pontosan mi a baja, mert minden baja van. Fáj a feje, rossz a közérzete, bedugult az orra. Na én is így voltam. Aztán kaptam egy szem C vitamint. Hogy őszinte legyek, én mindig is szkeptikus voltam az ilyen dolgokkal kapcsolatban. Egy szem vitamintól hogy lehetnék jobban? Azonban másnapra mintha kicseréltek volna. Kis orrfolyáson kívül semmi bajom nem volt. HIHETETLEN, gondoltam magamban. Azóta teljesen megváltozott a véleményem a C vitaminról. Ajánlom mindenkinek, egy próbát megér!! Most is beteg vagyok. Ma már 3 szemet bekaptam. Nagyon várom a holnapot!

Melyik a C-vitamin 3 legismertebb hatása?

 1. erősíti az immunrendszert,
 2. növeli az ellenálló képességet főleg a meghűléses betegségekkel szemben,
 3. lerövidíti a belőlük való felgyógyulás idejét

Nátha, influenza esetén már az orvosok is javasolják,és a betegek maguktól is kérik a patikában. (A megfelelő dózist illetően már erősen megoszlanak a vélemények.) De  a C-vitamin ennél sokkal többet tehet érted. Ezért írok újra és újra róla.

A webvitaminboltban kapható C-vitaminok

Szeretném, ha neked is megváltozna a véleményed  a C-vitaminról.

Vagyis  nem csak akkor jutna eszedbe, amikor már  rossz a közérzetet, levert vagy, és egyik zsebkendőt veszed elő a másik után.

Számodra melyik az a felsorolásból, ami fontos lehet?

 • Növeli a stressztűrő képességet.
 • Segíti a vas felszívódását. Így aki vashiányban szenved, és szed vastablettát, annak erősen javasolt C-vitamint is szednie. (vagy olyan készítményt választani, amiben a vas mellett c-vitamin is van)
 • Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
 • Fontos szerepe van a kollagéntermelődésben. Így a szép, rugalmas bőr egyik titka a C-vitamin bevitel.
 • Erősíti az érrendszert.
 • Védelmet jelent a rákkeltő, karcinogén anyagokkal szemben.
 • Hozzájárul a csontok, és a porc egészségéhez. (Ezért bármilyen csonttörés esetén nagyon fontos a C-vitamin szedése)
 • Gyorsítja a sebgyógyulást.

És amikor valaki azt kérdezi,  hogy mennyi C-vitamint javasolt szedni, újabban visszakérdezek.

Tudod mennyi C vitamint termel az  állatok szervezete? Meglehetősen sokat. Legtöbb állat az emberi testtömegnek megfelelő napi 5 000-10 000 milligrammot termel.

Nem valószínű, hogy az evolúció során úgy fejlődtek volna, hogy ennyit állítsanak elő, ha nem lenne rá szükségük, vagy nem hasznosítanák azt.

Bízom benne, hogy ez elég diplomatikus válasz. Hogy a vevőim, és te is megfelelő következtetésre jutsz belőle. És hogy egyre többen szedtek C-vitamint akkor is, ha éppen nincs betegség a láthatáron.

Írd meg kérlek, te hogy vagy ezzel? A szkeptikusok táborába tartozol? Vagy lelkes híve vagy a C-vitaminnak?

Ez ajánlott:

 • 1000 mg, nyújtott felszívódású C-vitamin csipkebogyóval >> C-100 Plus
 • 300 mg, nyújtott felszívódású C-vitamin csipkebogyóval >> C-300 Plus
 • folyékony C-vitamin >> Liquid C

Az idézett vásárlói vélemény Takács Tímea véleménye a C vitamin 1000-el kapcsolatban. Ez nem minősül diagnózisnak, természetesen a te tapasztalatod lehet ettől teljesen eltérő. A cvitamin ajánlott mennyiségéről ezen az oldalon olvastam

Megfázást kezeltem

Emília megfázásra hivatkozva le akarta mondani a vasárnapi látogatását.

Persze, odakint egyre zordabbak a körülmények, van amikor napokig a nap sem bújik elő, így a nátha, torokfájás egyre több embernél jelentkező panasz.

Nekem van egy bevált receptem a megfázás kezelésére, bár magamon szerencsére ritkán kell alkalmaznom. De annyira biztos vagyok a hatásában, hogy Emíliának határozottan tudtam mondani, jöjjön csak el. És meglátja, pár óra elteltével sokkal jobban lesz, élvezni fogja az Advent első vasárnapjára tervezett együttlétünket.

Szegénykém dideregve, bedugult orral, végtag fájdalmakkal, és rettenetes közérzettel érkezett. Ha valaha voltál már náthás, pontosan el tudod képzelni, milyen állapotban állt a küszöbön. Gyorsan bevezettem a meleg szobába, főztem neki hársfa teát, amit mézzel és citrommal ízesítettem, és elkezdődött a megfázás kezelésének kúrája.

Hogy ez miből áll? Roppant egyszerű. Körülbelül 3 – 4 óránként 1 szem C-vitamint kell bevenni. Az 1000 mg-os, természetes C-vitaminból.

Sok C-vitamin a hatásos gyógymód megfázás kezelésére

Emíliának az első órában már két szemet adtam, és utána pár óránként a következő szemet. És közben itattam a majdnem forró mézes -citromos teával, és kapott egy plédet is, hogy kedve szerint beburkolózzon beszélgetés közben.

Pár óra elteltével nem csak abból tudtam, hogy jobban van, mert ezt mondta. Csak rá kellett nézni. A reggel még látványos tünetei a megfázásnak elillantak. Egy feledhetetlen, délutánt töltöttünk megint együtt. Sötétedéskor meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, és a karácsonyi tervezgetés irányába kanyarodott a beszélgetésünk. A megfázás kezeléséről ekkor már szó sem esett – csak a pár szem C-vitamin, amit még belediktáltam emlékeztetett rá mindkettőnket.

De mit csinálj, ha a megfázás tüneteit észleled magadon, és éppen nincs kéznél C-vitamin?

Rengeteg hatékony házi praktika létezik a nátha kezelésére. Érdemes bevetni valamelyiket, és gyorsan beszerezni egy doboz természetes C-vitamint.

Nátha kezelésére kiválóak a forró italok

Forró italok

A hűvös időben jólesik a meleg bármilyen formája. A forró, éppen iható italok a megfázás kezelésére is eredményesen alkalmazhatóak. Még hatásosabb, ha a forró,  ital, valamilyen gyógynövényből készült tea.  Szóba jöhet a csipkebogyó, kamilla, hársfa,  vagy borsmenta is. Jó, ha szépen, lassan kortyolgatva fogyasztod el. Mert így a torkod is átmelegszik és enyhül a fájdalom. Ne felejtsd el, hogy a mézet és a citromot csak közvetlenül fogyasztás előtt tedd be az italodba.

Csípős ételek

A húsleves, illetve zöldségleves is nagyszerű lehet a nátha kezelésére, főleg, ha kicsit csípősen fogyasztod őket. Az erős fűszerektől ugyanis csökken az orrdugulás, enyhül a kaparó, fájó érzés a torokban. A torma, a fokhagyma és a vöröshagyma is gyorsíthatja a gyógyulást.

Gargalizálás

A sós vízzel való öblögetés nagyon praktikus és hatásos módszer a megfázás kezelésére. Egy bögre vízbe tegyél egy teáskanálnyi (lehetőleg tengeri) sót, így enyhítheted a torokfájást.

Inhalálás

A nátha miatt érzett borzalmas közérzetemet gyerekkoromban mindig ezzel kezeltük. És emlékeim szerint nagyon hatásosan. Forró vízbe kamillavirágot szórt édesanyám, majd kicsit állni hagyta. Ezután fölé hajoltam, törülközővel a fejemen, és jó mélyeket lélegeztem a felszálló kamillagőzből. Akár nyitott szájjal is, hogy a torokfájásomat is ezzel enyhítsem. Vigyázni kell, hogy ne hajolj túl közel, és hogy minél lassabban szívd be a levegőt. Kamilla helyett különböző illóolajokat is használhatsz.  Az eukaliptusz, a kakukkfű és a menta mind remek választás lehet.

Izzadás

Nagymamám még arra esküdött, hogy egy vastag dunna alá bújva hamarabb elmúlik a nátha, torokfájás. Ebben persze nem tévedett, valóban segít a megfázás kezelésében, és ez a módszer a lázcsillapításban is nagy szerepet játszik.

Ha jobban belegondolok, a fent felsorolt összes módszer elősegíti az izzadást, az a fontos, hogy ha elkezdődött a folyamat, tényleg búj be valami jó meleg paplan, pléd alá. Nehogy még jobban megfázz.

Persze ezen kívül rengeteg bevált recept van még a nátha, és a torokfájás kezelésére. Örömmel veszem, ha megírod, a te varázsreceptedet.

A nátha C-vitaminnal való kezelése az én saját véleményem. A tünetek kezelésének receptjeiről itt olvastam.