Egy igazi C(eleb)-vitamin. Ismert és megoszt

Kategóriák:C-vitamin
Címkék:
Radogna Edit

Meggyőződésem szerint az egészségvédelem háza táján a legtöbb indulatot, érveket pro és kontra C-vitamin mondhatja a magáénak. Igazi megosztó C(eleb)-vitamin.

Hírességekről szóló bulvárhíreket szokás még akkora vehemenciával véleményezni, mint egy egy ügyesen a köztudatba dobott hírt a C-vitaminról. Mi lehet ennek az oka?

 • Talán az egyik legfontosabb vitamin.
 • A legtöbb ember ha mást nem is C-vitamint már szedett életében.
 • Így a legtöbb embernek véleménye is van a C-vitaminról.

A  főszereplő bemutatása. 11 ok, miért is olyan fontos a szervezetnek a C-vitamin pótlás.

(Mert azt is tudja minden C-vitamin vitába valamikor is résztvevő, hogy a tengerimalac és az ember NEM képes saját maga előállítani, vagyis kívülről kell bejuttatni)

 1. Erősíti az immunrendszert. Ezáltal növeli az ellenálló képességet a meghűléses betegségekkel szemben. És lerövidíti a felgyógyulás idejét.
 2. Növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését.
 3. A C-vitamin egy erős antioxidáns, vagyis véd a szabad gyökök káros hatásaitól.
 4. Részt vesz a csont-, a kollagén és a porcképzésben. Ezért nélkülözhetetlen ha szép bőrre vágysz. És meggyorsítja a csont és porcsérülések gyógyulását is.
 5. Gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést, ezért operáción vagy bármilyen sérülésen átesett betegeknek ajánlatos nagyobb mennyiségű (napi 1000 mg) C-vitamint fogyasztani.
 6. Sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben.
 7.  A C-vitamin támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását.
 8. Védelmet nyújt a szürke hályog ellen is.
 9. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
 10. Erősíti a fizikai teljesítőképességet.
 11. Véd a stressz ellen

A múlt héten a közösségi médiába  következő “párbeszéd” kavarta fel az állóvizet.

-C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.

– Húsz darab, 1480 forint.

– Ha másképp mondom, van olcsóbb?

– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.

– Aszkorbinsav?

–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz.

Rengeteg megosztás, és vélemény keletkezett rövid időn belül.  Mint általában az már lenni szokott, a vita most is 3 nagy témakör körül mozgott.

Ádáz vita 1. a C-vitamin körül

Mennyit C-vitamint kell szedni?

Itt a vélemények elég széles skálán találhatók. Vannak a napi 60 mg-ra voksukat leadók, vannak az 1000 mg C-vitamin/nap táborból, és van néhány elvetemült, aki még ennél is többet mond.

Érvek. A hivatalos napi adag, a mai napig 60 mg. A másik oldal leginkább Szentgyörgyi Albertra a Nobel díjas tudósra, a C-vitamin feltalálójára hivatkozik, aki maga is napi 1000 mg C-vitamint szedett, és 93 éves koráig élt.  Ugyanilyen kiszámítható a másik oldal ( 60 mg/nap), aki erre rögtön a vesekő rémét húzza elő az érvek kalapjából, és azt hogy miért akarsz drága vizeletet venni.

A képen Szent Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezője van.

Ádáz vita 2. a C-vitamin körül

Miből jussunk a C-vitaminhoz?

Itt igazából két tábor van. Az egyik aki arra esküszik, hogy gyümölccsel, zöldséggel kell bevinni a kellő mennyiségű C-vitamint. A másik értelemszerűen arra, hogy azzal ma már képtelenség, szükség van a vitamin tablettára. Utóbbi tábor érvei, a kimutatások. A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmának drasztikus csökkenéséről.

 A képen gyümölcsök vannak? Vajon tudod pótolni velük a C-vitamint?

Ádáz vita 3. a C-vitamin körül

Mesterséges, vagy természetes C-vitamin tabletta?

Ez a 2. tábor további szétválása. Hisz abban megegyeznek a résztvevők, hogy kell a C-vitamin tabletta. Csak az a kérdés milyen. Az idézett párbeszéd a közösségi médiából egyértelműen a mesterséges aszkorbinsav előnyeit mutatta be, ami igazából egy gyógyszertári alapanyag, a drága vitamintablettákkal szemben.

Utána néztem ennek a kérdésnek, és mutatom mit találtam

A természet úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin működéséhez szükséges ásványi anyag is megtalálható. Léteznek olyan vitaminkészítmények, melyek természetes nővényi kivonatokat és teljes vitamin-komplexeket tartalmaznak, ezek fogyasztása ajánlott a mesterséges készítményekkel szemben. /webbeteg.hu/

Igen, a szintetikus C-vitamin klinikailag hatékony. Lehet, hogy sokan hitetlenül csóválják a fejüket és a talán lapunkról is leiratkoznak, de ki kell mondanunk: a szintetikus C-vitamin valóban hatásos…/tenyek-tevhitek.hu/

És ez csak két kiragadott példa.

Természetesen egy egy vita kirobbanásánál, az indulatok is elszabadulnak. Van aki csúnyán sértegeti a másik tábor képviselőit, van aki csak lesajnálja a “tudatlanokat”. Van aki a gyógyszermaffiát látja a probléma okának. Van aki híressé vált, vitaminokkal is foglalkozó orvost vádol manipulációval.

Mi hát az igazság a C-vitaminnal?

A saját véleményem szerint TE vagy az igazság. Vagyis pontosan abban hiszel, azt hirdeted, és a szerint veszed magadhoz a C-vitamint, amilyen ember te vagy. Ahogy az élet egyéb dolgaihoz is állsz, pontosan úgy állsz ehhez a kérdéshez is. És bármi legyen a véleményed, azt ha akarod az internet segítségével alá fogod tudni támasztani. Ha az egészséged is alátámasztja érveidet, az már sokkal jobb bizonyíték.

Mik utalhatnak arra, hogy mégis felül kellene vizsgálni a véleményed? Vagyis mik jelezhetik, hogy talán kevés a C-vitamin a szervezetedben?

 • fáradtság, gyengeség
 • ingerlékenység
 • az immunrendszer gyengülése
 • fertőzésekkel szembeni fogékonyság
 • lassabb felépülés betegségek után
 • elhúzódó sebgyógyulás
 • fínysorvadás
 • izomfájdalom

Saját álláspontom a C-vitamin körül kialakult ádáz vitával kapcsolatban

Vitaminokat áruló boltos kisasszony vagyok, nem egészségügyi szakember. Még soha nem végeztem, és nem vettem részt C-vitaminnal kapcsolatos kutatáson. Kialakult véleményemet a C-vitamin bevitel helyességéről a róla olvasott információk és a saját magamon tapasztaltak alapján állapítottam meg.

 1. Napi 1000 mg C-vitamin az a mennyiség, amire szükség van. Betegség esetén ez  6000 – 8000 mg is lehet.
 2. Gyümölcsökből, zöldségekből pótolni a megfelelő mennyiséget képtelenség.
 3. A természetes C-vitamin tabletta jobb mint a szintetikus.

Ezzel kapcsolatos vitában nem szoktam részt venni. Nem gondolom, hogy bárkit, aki másképp gondolja meg tudnék győzni, hogy nem neki van igaza.

De azt mondom, hogy a 3 pontban egyetértesz velem, akkor mindenképpen próbáld ki a webvitaminboltban kapható új C-vitamint, a C-1000 Plust. Aminek a dobozán a következő áll.

Folyamatos felszívódású C-vitamin és bio csipkebogyó tartalmú étrend kiegészítő. Ami citrusfélékből kivont C-vitamint és csipkebogyót tartalmaz….

És mondd el te mit tartasz a C-vitaminról? Mennyit? Miből? Milyen fajtát?

Ez ajánlott:

C-100 Plus, nyújtott felszívódású, 1000 mg, természetes C-vitamin

Szerző:

hozzászólás

 1. Grafogizi
  2013. április 16. kedd at 18:40

  Kedves Edit!

  Éppen a minap bukkantam rá az alábbi videóra. Szó esik benne a C vitaminról is, és egyéb érdekességekről az étkezés és a betegségek témájában.
  https://embed.indavideo.hu/player/html5/16a855c715?red=1
  Talán nem bánod, hogy egy videót reklámozok, de ha esetleg nem értesz egyet a tartalmával, nyugodtan töröld a hozzászólásomat.

  További jó egészséget kívánok Neked és minden erre járónak!
  Gizi

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Kedves Gizi!

  Ez a videó egy kincs! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad itt az oldalon. Remélem többen megnézik majd.
  Hasonló gyöngyszemet ha találsz, gondolj akkor is az oldalra.

  Én is a legjobbakat kívánom neked.
  Edit

  [Válasz]

 2. Marika
  2013. november 26. kedd at 22:38

  Igen én is úgy gondolom hogy,az 1000 mg az a mennyiség amire szükségünk van naponta.Aszkorbinsav az ideális C vitamin úgy kéne árulni mint a lisztet a boltokban.
  Sajna ha jól tudom csak receptre írják fel.Nem vehetek annyit amennyit én akarok.
  Üdvözlettel Marika

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url