Megfázást kezeltem

Kategóriák:C-vitamin
Címkék:, ,
Radogna Edit

Emília megfázásra hivatkozva le akarta mondani a vasárnapi látogatását.

Persze, odakint egyre zordabbak a körülmények, van amikor napokig a nap sem bújik elő, így a nátha, torokfájás egyre több embernél jelentkező panasz.

Nekem van egy bevált receptem a megfázás kezelésére, bár magamon szerencsére ritkán kell alkalmaznom. De annyira biztos vagyok a hatásában, hogy Emíliának határozottan tudtam mondani, jöjjön csak el. És meglátja, pár óra elteltével sokkal jobban lesz, élvezni fogja az Advent első vasárnapjára tervezett együttlétünket.

Szegénykém dideregve, bedugult orral, végtag fájdalmakkal, és rettenetes közérzettel érkezett. Ha valaha voltál már náthás, pontosan el tudod képzelni, milyen állapotban állt a küszöbön. Gyorsan bevezettem a meleg szobába, főztem neki hársfa teát, amit mézzel és citrommal ízesítettem, és elkezdődött a megfázás kezelésének kúrája.

Hogy ez miből áll? Roppant egyszerű. Körülbelül 3 – 4 óránként 1 szem C-vitamint kell bevenni. Az 1000 mg-os, természetes C-vitaminból.

Sok C-vitamin a hatásos gyógymód megfázás kezelésére

Emíliának az első órában már két szemet adtam, és utána pár óránként a következő szemet. És közben itattam a majdnem forró mézes -citromos teával, és kapott egy plédet is, hogy kedve szerint beburkolózzon beszélgetés közben.

Pár óra elteltével nem csak abból tudtam, hogy jobban van, mert ezt mondta. Csak rá kellett nézni. A reggel még látványos tünetei a megfázásnak elillantak. Egy feledhetetlen, délutánt töltöttünk megint együtt. Sötétedéskor meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, és a karácsonyi tervezgetés irányába kanyarodott a beszélgetésünk. A megfázás kezeléséről ekkor már szó sem esett – csak a pár szem C-vitamin, amit még belediktáltam emlékeztetett rá mindkettőnket.

De mit csinálj, ha a megfázás tüneteit észleled magadon, és éppen nincs kéznél C-vitamin?

Rengeteg hatékony házi praktika létezik a nátha kezelésére. Érdemes bevetni valamelyiket, és gyorsan beszerezni egy doboz természetes C-vitamint.

Nátha kezelésére kiválóak a forró italok

Forró italok

A hűvös időben jólesik a meleg bármilyen formája. A forró, éppen iható italok a megfázás kezelésére is eredményesen alkalmazhatóak. Még hatásosabb, ha a forró,  ital, valamilyen gyógynövényből készült tea.  Szóba jöhet a csipkebogyó, kamilla, hársfa,  vagy borsmenta is. Jó, ha szépen, lassan kortyolgatva fogyasztod el. Mert így a torkod is átmelegszik és enyhül a fájdalom. Ne felejtsd el, hogy a mézet és a citromot csak közvetlenül fogyasztás előtt tedd be az italodba.

Csípős ételek

A húsleves, illetve zöldségleves is nagyszerű lehet a nátha kezelésére, főleg, ha kicsit csípősen fogyasztod őket. Az erős fűszerektől ugyanis csökken az orrdugulás, enyhül a kaparó, fájó érzés a torokban. A torma, a fokhagyma és a vöröshagyma is gyorsíthatja a gyógyulást.

Gargalizálás

A sós vízzel való öblögetés nagyon praktikus és hatásos módszer a megfázás kezelésére. Egy bögre vízbe tegyél egy teáskanálnyi (lehetőleg tengeri) sót, így enyhítheted a torokfájást.

Inhalálás

A nátha miatt érzett borzalmas közérzetemet gyerekkoromban mindig ezzel kezeltük. És emlékeim szerint nagyon hatásosan. Forró vízbe kamillavirágot szórt édesanyám, majd kicsit állni hagyta. Ezután fölé hajoltam, törülközővel a fejemen, és jó mélyeket lélegeztem a felszálló kamillagőzből. Akár nyitott szájjal is, hogy a torokfájásomat is ezzel enyhítsem. Vigyázni kell, hogy ne hajolj túl közel, és hogy minél lassabban szívd be a levegőt. Kamilla helyett különböző illóolajokat is használhatsz.  Az eukaliptusz, a kakukkfű és a menta mind remek választás lehet.

Izzadás

Nagymamám még arra esküdött, hogy egy vastag dunna alá bújva hamarabb elmúlik a nátha, torokfájás. Ebben persze nem tévedett, valóban segít a megfázás kezelésében, és ez a módszer a lázcsillapításban is nagy szerepet játszik.

Ha jobban belegondolok, a fent felsorolt összes módszer elősegíti az izzadást, az a fontos, hogy ha elkezdődött a folyamat, tényleg búj be valami jó meleg paplan, pléd alá. Nehogy még jobban megfázz.

Persze ezen kívül rengeteg bevált recept van még a nátha, és a torokfájás kezelésére. Örömmel veszem, ha megírod, a te varázsreceptedet.

A nátha C-vitaminnal való kezelése az én saját véleményem. A tünetek kezelésének receptjeiről itt olvastam.

Szerző:

hozzászólás

 1. Takács Tímea
  2013. február 11. hétfő at 17:17

  1 hónapja megfáztam. Nagyon. De az is lehet, hogy valami ovis vírus volt. Nem is ez a lényeg, hanem, hogy bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, amikor nem is tudja pontosan mi a baja, mert minden baja van. Fáj a feje, rossz a közérzete, bedugult az orra. Na én is így voltam. Aztán kaptam egy szem C vitamint. Hogy őszinte legyek, én mindig is szkeptikus voltam az ilyen dolgokkal kapcsolatban. Egy szem vitamintól hogy lehetnék jobban? Azonban másnapra mintha kicseréltek volna. Kis orrfolyáson kívül semmi bajom nem volt. HIHETETLEN, gondoltam magamban. Azóta teljesen megváltozott a véleményem a C vitaminnal kapcsolatban.
  Ajánlom mindenkinek, egy próbát megér!!
  Most is beteg vagyok. Ma már 3 szemet bekaptam. Nagyon várom a holnapot! 🙂

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Köszönöm Tímea ezt a pozitív visszajelzést. Különös örömmel olvastam azért, mert nagyon hasonló élményem volt évekkel ezelőtt nekem is a C-1000 c-vitaminról. Azóta is szedem minden nap 🙂

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url