Skorbut, a pusztító betegség

Kategóriák:C-vitamin
Címkék:,
Radogna Edit

Tulajdonképpen pontosabb (és megnyugtatóbb) lenne, ha úgy fogalmaznék, hogy a volt betegség, mert a skorbut ma már, hála istennek, inkább a történelemkönyvek része, mintsem a szomorú valóság.

Legalábbis a C-vitamin felfedezése és elterjedt használata óta, aminek nagyon erős magyar vonatkozása is van, ugye, hiszen 1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel-díjat kapott érte.

Ha már a C-vitaminnál tartunk, korábban írtam már arról, nekem személy szerint miért is olyan fontos a C-vitamin (ha nem olvastad volna, akkor itt pótolhatod).

Visszatérve a skorbuthoz, ez tulajdonképpen egy borzalmas tünetekkel járó, az egyoldalú étkezés (elsősorban a nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt kialakult betegség.

Már az ókorban is ismerték, olyannyira, hogy első leírása Hippokratész nevéhez fűződik.

A skorbut okai

A skorbut elsődleges oka tehát az, hogy a C-vitamin hiánya esetén zavarok lépnek fel az immunrendszerben és a kötőszövet felépítésében. A vitamin szükséges az immunrendszer fehérvérsejtjeinek megfelelő működéséhez, valamint a szervezet kollagén-szintéziséhez.

A kollagén nagyon fontos, hiszen fehérjeként alapvető szerepet játszik az alábbiak felépítésében és működésében:

 • csontok
 • porcok
 • izomszövetek
 • vér
 • hajszálerek
 • fogak
 • sebek (például csonttörések, horzsolások, bevérzések) gyógyulásában

Amikor a szervezeted stressz éri, vagy nagyon kimerült vagy, esetleg nagy a hideg, vagy betegség után lábadozol, az átlagosnál is nagyobb szükséged van a vitaminra, így még akkor is kialakulhat nálad hiánybetegség, ha egyébként a szokásos mennyiség kerül a szervezetedbe.

Nem csak ilyenkor nőhet meg egyébként a C-vitamin iránti igényed, hanem várandósság, szoptatás, esetleg pajzsmirigy-betegségek esetén is – érdemes tehát fokozottan figyelned, és kiegészítened a bevitelt.

Ezt többféleképpen is megteheted, a legjobb természetes úton, C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztva. Melyek ezek? Pár példa:

 • csipkebogyó
 • ribiszke
 • káposzta
 • zöldpaprika
 • narancs
 • citrom
 • karalábé

Ha ez valamiért nem megy, vagy még ennél is nagyobb dózisra lenne szükséged, akkor érdemes (hangsúlyozottan csak kiegészítőként, mert nem gyógyszer, és lehetőleg kérdezz meg egy orvost is előtte!) valamilyen C-vitamin készítményt szedni.

Ami engem illet, nekem az 1000 mg-os, nyújtott felszívódású C-vitamin volt az első, és valamiért a szívembe lopta magát.

A skorbut tünetei és elterjedése

A tüneteken gyorsan essünk túl, mert elég rémisztők, de érdemes tisztában lenni velük, hogy megértsük, miért volt annyira súlyos betegség. Szóval a tünetek:

 • fáradtság, letargia
 • étvágytalanság
 • ínyproblémák (sorvadás, duzzadás)
 • foghullás
 • ízületi vérzés
 • fekély
 • izomsorvadás

Már csak ennek a pár tünetnek az ismeretében is érthető, miért hívták a skorbutot sokáig „tengeri pestisnek”, és ez nem csak a tünetek miatt volt így, de azért is, mert terjedéséhez nagyban hozzájárult a hajózás fejlődése, azaz hogy egyre nagyobb hajókkal tudtak egyre nagyobb távolságokra hajózni.

A szegényes, egysíkú táplálkozásból adódó betegség olyan méreteket öltött, hogy egy középkori tengerésznek ugyanannyi esélye volt arra, hogy skorbutban meghal egy ilyen expedíció során, mint hogy túléli azt.

Nem csoda, hogy a skorbut erősen foglalkoztatta az expedíciókban és a tengeri szállítmányozásban fontos szerepet játszó Brit Kelet-indiai Társaságot is. Ennek főorvosa, John Woodall sebész volt az első, aki a XVII. század elején kimutatta a hiányos táplálkozás és a skorbut közötti kapcsolatot, ám felfedezése még közel másfél évszázadig visszhangtalan maradt.

Áttörés a skorbut gyógyításában

Maradva a briteknél, az első kontrollált klinikai vizsgálatot egy James Lind nevű skót hajóorvos végezte el a Brit Királyi Haditengerészet Salisbury nevű hajóján, ami 1746-ban indult útnak Angliából.

Nem mennék bele a részletekbe, a lényeg az, hogy miután pár hónap elteltével a hajón kitört a skorbut, James Lind elkülönítette a betegeket, egységessé tette étrendjüket és kezelni kezdte őket.

A siker mégis csak 1780-ban jutott el a kor egyik tekintélyes orvosáig, Gilbert Blane-ig, aki elő is írta, hogy a karib-tengeri brit flottában a hajósoknak adjanak citromot. Ezt követően a halálozási arány felére esett vissza, így amikor a századforduló előtt a Brit Királyi Haditengerészet orvosi tanácsának tagja lett, már elő tudta íratni, hogy a tengerészeknek napi 22 milliliter citromlevet adjanak.

A sikerek ellenére a legtöbb országban egészen 1912-ig azt hitték, hogy a skorbut fertőző betegség, ám ekkor tengerimalacokon végzett kísérletekkel sikerült igazolni, hogy nem fertőző, hanem hiánybetegségről van szó.

Miután bebizonyították, hogy a kialakulását meggátló vitamin a citrusfélékben, és a zöld növényekben fordul elő leginkább, és ezt sikerült kivonni, C-vitaminnak nevezték el.

A skorbut megelőzése

Noha a skorbut nagyobb mennyiségű (ez napi 300-1000 mg) C-vitaminnal gyógyítható, azért érdemesebb a megelőzésre koncentrálni. Kicsit feljebb már leírtam neked, melyek a legfontosabb természetes C-vitamin források, de lássuk, melyik korosztálynak mennyi az ajánlott bevitel!

– csecsemők 30-35 mg

– gyerekek 40-45 mg

– tinédzserek, felnőttek, idősek 60 mg

– várandós nők 70 mg

– kismamák – az első félévben 95 mg, a második félévben 90 mg

Szerencsére a skorbut ma már gyakorlatilag nem létező betegség Európában, de azért remélem, érdekes dolgokat sikerült mesélnem róla, és sikerült kedved csinálnom a C-vitamin fogyasztásához is – akár természetes formában, akár táplálékkiegészítőként.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url