Egy különleges vásárra invitállak

Meghívó a masska eklektikus élményvásárba

Egy különleges meghívót szeretnék átnyújtani most. Egy rendhagyó karácsonyi vásárra invitállak nagyon sok szeretettel, amelynek időpontja  2013 november 30 – december 1, és helyszíne 1142 Budapest, Szatmár utca 13.

Kinek szól a Masska Eklektikus Élményvásár?

 • Kisgyerekes szülőknek, mert a kicsiket színvonalas programokkal teli gyereksarok várja, így a felnőttek nyugodtan belefeledkezhetnek a nézelődésbe, vagy egy kiválasztott eseménybe.
 • Egyedülállóknak, mert nem fogja a nyugalmukat az unatkozó gyerekek nyafogása megzavarni.
 • Férfiaknak, mert olyan egyedi ajándékokat vásárolhatnak, amivel kedves meglepést szerezhetnek szeretteiknek, és mindezt még a nagy karácsonyi vásárlási láz előtt.
 • Nőknek, mert itt nem csak vásárolni, hanem jókat beszélgetni is lehet különböző, nekünk való témákról.
 • Állatbarátoknak, mert, lesznek kifejezetten nekik szóló előadások és még ….ez legyen egyelőre meglepetés.
 • Vállalkozóknak, mert lesz egy stand, ami őket nagyon várja.

Egyszóval bárkinek, aki szeretne egy élményekkel, színes eseményekkel  teli téli napot eltölteni.

Miért különleges a Masska Eklektikus Élményvásár?

Egyrészt a fentebb már ízelítőül bemutatott sokféle, színes program teszi azzá. Melyek teljesen ingyenesek, csak a hely szűke miatt ajánlott az előzetes regisztráció rájuk. Vagyis ez nem egy hagyományos értelemben vett vásár. Hiszen  itt nem csak tárgyi dolgot vehetsz pénzért, hanem azt akár saját magad is elkészítheted. És élményre, tudásra, inspirációra is szert tehetsz , de a kötetlen beszélgetésekre is van bőven lehetőség.

Másrészt különleges az, ahogy ennek a vásárnak az ötlete spontán megszületett. Egy lelkes, vállalkozókból álló csoportban, ami azért alakult és formálódott szinte észrevétlenül, hogy segítsék, erősítsék egymást. Vagyis a régi közösségi mintára, a jelen lehetőségeivel létrejött egy mai közösség. És most eljött a nagy pillanat, amikor ennek a társaságnak egyes tagjai kilépnek a nyilvánosság elé, és megmutatják amit tudnak, amiben hisznek.

Miért különleges a masska eklektikus élményvásár?

Miért különleges a Masska Eklektikus Élményvásár számomra?

Mikor megmutattam a képzeletbeli boltomat, nem is hittem, hogy mindez élőben is megelevenedhet egyszer.

A vásárban – aminek egy régi épület ad otthont – igazi régimódi kisasszonyként találkozhatsz velem személyesen. Beszélgethetünk egészségről, annak megőrzéséről, és minden másról, ami menet közben adódik. Nem lesznek eladó termékek, de lesz egy egészségügyi teszt, amit ha kitöltesz, könnyebben tudsz vásárolni a bolt kínálatából.

A vásárban, reményeim szerint, találkozni fogok sok vásárlómmal és olvasómmal, vagyis a varázslatos naplóbejegyzések világa életre kel erre a két napra.

Boldog izgalommal várom a nagy eseményt, remélem te is ott leszel.

A biciklizés, mint bűnös felnőtt tartalom

A képen Radogna Edit, online boltos kisasszony látható, amint a naplóját írja. Most éppen azt kérdezi: "Szerinted miért sértőek az egészségmegőrzésről szóló írásaim?"

Most egyáltalán nem a biciklizésről vagy más egészségmegőrzéssel kapcsolatos dologról írok.

Most egy sérelmemet szeretném megosztani veled. Vagyis, hogy Emerencia kedvenc szavával éljek: lamentálni fogok.

Nem titkolt vágyam, hogy minél több olvasóhoz eljussanak a varázslatos naplóbejegyzések, ennek érdekében egy modern módszert ötvözök egy régivel.

Először is, meg szoktam osztani az írásokat a világgal. Vagyis a közösségi média oldalán is közzéteszem mindig a legújabb naplóbejegyzést. Ez után következik a régi, bevált mód, hogy tényleg sok embernek legyen lehetősége olvasni.  Hirdetést is feladok  a már említett közösségi médiában. Ilyenkor egy kép jelenik meg az adott írásból, és mellette pár figyelemfelkeltő mondat.

Ez a módszer hónapok óta nagyon jól működött, jöttek az új olvasók, de pár hete történt valami.

Már nem tudok hirdetni.

A szabály az, hogy mielőtt valami megjelenik a közösségi hálón, úgynevezett moderátorok ellenőrzik azt. És az én írásaim, a biciklizésről, az izomlázról sorra fennakadnak a rostán. Azzal az indokkal hogy felnőtt tartalmat kínálok,  úgy mint feliratkozások, gyógyaszati kezelések, s mindezt teszem 18 év alattiaknak. Igen, valóban, az oldalamról nincsenek kitiltva a kiskorúak sem.

Mikor először fordult ez elő, csak legyintettem. Valami félreértés, hisz hiba bárhol becsúszhat. De a 3., 4. alkalom után már nem legyintek, csak szomorú és értetlen vagyok.

Szerinted mivel sértem én, és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos írások a közösségi média moderátorait?

Köszönöm, ha elmondod a véleményed.

Az újévi fogadalmakról

A kép scrapbook technikával készült. A naplómat hivatott ábrázolni. Bal oldalon egy fényképkeretben az én fényképem található, éppen írok rajta. A kép másik oldalán egy régi lapon írás látható.És a kép alján van egy nagyon régi könyv. Ez szimbolizálja a képzeletbeli naplómat.

Elkezdődött 2013. Számomra újévi fogadalmak nélkül.

Írom tovább a naplómat, mégsem veszek új könyvet hozzá. Folytatom a régit, mint ahogy a napok is következnek szépen egymás után, nem zavartatva magukat azzal, hogy egy másik évben vannak már.

És ugyanúgy, ahogy a naplómban sem érzékelhető fizikailag hogy ez egy másik év már, ez az életemre is ugyanúgy igaz. És ezt mára elfogadtam így, nem harcolok tovább, nem keresem azt az érzést magamban, ami után oly sokáig kutattam.

Biztosan te is lépten nyomon beleakadsz azokba a felhívásokba, írásokba, melyek az új évről, mint az új élet elkezdésének kiváló lehetőségéről szólnak. Írásokba, melyek tippeket adnak újévi fogadalmakra. Vagy éppen, a nem jó újévi fogadalmakat ecsetelik.

Sokáig voltak nekem is fogadalmaim, amiket aztán vagy el sem kezdtem megvalósítani, vagy lelkes kezdet után tiszavirág életűnek bizonyultak. És ezáltal magukban hordozták a kudarc érzését, hisz milyen ember vagyok már, ha még a saját elhatározásaimat sem tudom betartani?

De az egyik szilveszteren, nem is annyira a régmúltban, végre be mertem vallani magamnak az igazságot. “Én nem valamiféle belső késztetés miatt teszek újévi fogadalmat. Csak azért teszem, mert úgy gondolom, hogy így kell tennem. Az, hogy holnap már másik évet írunk, számomra nem jelent semmiféle katartikus érzést. Olyan mint a születésnapom. Nem érzek a másnapján semmi változást, azért mert eggyel nagyobb számot kell mondanom, ha megkérdezik, hány éves vagyok.”

Rádöbbentem, hogy a változtatások, melyekre igényt érzek, évszaktól és éveim számától függetlenül egyszer csak bekopogtatnak.

És igen, vannak pillanatok, amikor fogadalmat teszek, amikor változtatok az életemen:

 • mert valahogy zsákutcába kerültem,
 • vagy tanultam valami újat amit szeretnék beépíteni az életembe
 • már tudok rá időt szakítani
 • képes vagyok rá
 • most vagyok abban a helyzetben, hogy megtehetem

Sorolhatnám még sokáig, mi minden idézhet elő igényt a változtatásra.

És talán nálad is úgy van ez, hogy amikor spontán, társadalmi elvárás nélkül fogadsz meg valamit, azt sokkal könnyebben be is tartod. Mert én ezt tapasztalom.

2 ötlet, fogadalmakkal kapcsolatban, bármikor szülessenek is azok.

Gondold végig, hova, mi helyett fogod azt az új dolgot beépíteni. Lássunk egy banális példát. Elhatározod, hogy tényleg elkezdesz mozogni. Hetente kétszer 1 órát rászánsz. De ezt a két órát valahonnan el kell venni. És van, ahonnan nem lehet. Vagyis nagy valószínűséggel a magadra szánt idődet kell átcsoportosítani. Vagy jobban szervezni az életed.

Egy a lényeg. Amíg nem látod, pontosan hogy is fogod azt az új dolgot beépíteni a mindennapjaidba, addig ne tegyél fogadalmat.

A másik, hogy érdemes ezt beírni a határidőnaplódba, már ha van neked ilyen. És ezt akkor is megteheted, ha a fogadalom nem feltétlenül fix időponthoz kötött. Mert te ahhoz köthetsz szinte bármit. Mire gondolok?

Lehet nyelvtanulásba kezdesz – de  egy otthon, egyedül is tanulható tananyaggal. Jelöld be a naptárba azokat a napokat és órákat, amikor le fogsz ülni tanulni.

Ugyanez a helyzet, ha a mozgás, amit kitaláltál magadnak, egy DVD, és a helyszín a saját szobád. Írd csak be, hogy melyik napokon, pontosan mikor csinálod a gyakorlatokat.

De ettől kevésbé kézenfekvő fogadalmakat is beírhatsz. Például, április közepén észreveszel 3 kg súlyfelesleget magadon. Elhatározod, hogy holnaptól kezdve már nem fogsz 18 óra után egy falatot sem enni. Ezt is nyugodtan beírhatod, a 18 órás időponthoz, csupa nagybetűvel. Legalább addig a pár hétig, amíg ez nem válik teljesen természetessé.

Nem sorolom tovább a tippeket, engedd el a fantáziád.

És kérlek írd meg, te hogyan is állsz ehhez az “újévi fogadalom” témához? Mert ez az én saját véleményem volt. A tiéd biztosan más. És szívesen olvasnám.

És egy utolsó gondolat: Az, hogy nem fogadtad meg január elsején, hogy egészségesebben fogsz élni, nem jelenti azt, hogy ne dönthetnél így, az év bármely napján.

A bolt, ahogy én látom.

A szokatlan nevű vevők története, az online vitaminboltban.

A képen szöveg van. Lépj be a vitaminboltba, mely megfelel a mai elvárásoknak, de megvan benne a régi idők minden értéke és bája, varázslattal fűszerezve.

Modern, és mai mert egy online elérhető webáruházban tudod megvásárolni a termékeket.

Mesebeli, mert a naplóban a képzeletem szülte történeteket olvashatod.

Varázslatos, mert igazi tapasztalatok, az aktuális napi problémák foglalkoztatják a szereplőimet, és rendelkezésükre áll a mai kor minden technikai vívmánya. Mégis mesebeli figurák, mert olyan jók és ártatlanok, hogy én csak úgy tudom elképzelni őket, mintha egy letűnt korból léptek volna elő.

Meg hányják-vetik a világ történéseit, néha pletykálnak kicsit egymásról, egyébként meg mindenki éli a saját életét. A boltban leginkább az egészségmegőrzésről beszélgetünk, de természetesen szóba kerül egy – egy recept, az időjárás, háztartási praktikák, egy jó könyv. Mint az már lenni szokott, ha jó ismerősök összejönnek.

Van a boltban két állat is, Rozi a fekete cicalány, és Füles a méretes kandúr. Ők a valóságban is léteznek, és nem volt kifogásuk ellene, hogy a történeteimben is szerepet kapjanak.

Ha egy stílussal kellene jelezni, a varázslatos naplóbejegyzéseket, azt mondanám: “vintage” Hisz ez mindent magába foglal, amit én a naplóval, a képzeletbeli boltommal ki szeretnék fejezni. Hisz a vintage  játékos stílus, a különleges, régi darabokat újakkal párosítja, valamint izgalmas kiegészítőkkel, eredeti és egyedi összeállítást alkotva, vagyis izgalmas kopottas régies, vidám és merész.

Neked képekkel tudom leginkább megmutatni. Összegyűjtöttem  párat, hogy te is lásd, ami bennem él, amikor a varázslatos naplóbejegyzéseket írom.

Itt van rögtön a bejárat, a régi, nyikorgó, alacsony ajtó. A kis szedett – vetett kirakat, és a sok növény, mely természetesen évszakonként más és más képet mutat. Belépésedre a  dallamosan megszólaló kis csengő figyelmeztet, ha véletlenül a bolt mögötti kis lakásban, vagy a raktárban lennék. Az alacsony ajtó mögött sokkal tágasabb és világosabb tér fogad, mint azt kívülről gondolnád.

Egy kissé ütött kopott, de annál bájosabb bejáratot látsz. Igazi vintage hangulat. Barna, szúette fából van az ajtó és jobb oldalon a kirakat, ami vitaminos dobozokat, gyógynövényes flakkonokat rejt. A bal oldalon semmi nem látszik a dúsan burjánzó nyári virágkavalkádtól, ami különböző cserepekbe, ládákba van ültetve. Ez a virágözön az ajtó fölött, a homlokzaton végigfutva is folytatódik, borostyánm futórózsa, és még ki tudja milyen virág.

Úgy képzeld el, mint ha egy hangulatos szobában járnál.  A tárolásra alkalmas bútorok közt van régi komód, félrebillent kredenc, természetesen a vintage minden bájával.

Vitaminoskredenc. Igazi vintage darab. Az alja egy barna komód, a tetejére meg egy valaha volt kredenc teteje került, fehéren, frivolan. A jobb és bal oldalon elhelyezkedő, nyitható kis szekrénykékben vitaminok állnak, a komódon egy szélesebb szájú üveg. Ez most virágváza, a mezőn szedett piciny margarétákkal van tele. Mellette a bádog locsoló, semmi keresnivalója itt, de ennek ellenére jól mutat.

Ha megpihennél, beszélgetné, le is tudsz ülni ebbe a kényelmes fotelba, mielőtt tovább folytatnád utad a városkába.

Ó ez a sarok csupa összevisszaság. Van it szögletes vitrin, mellette ényelmes, leülésre invitáló fotel. Mellette a falon régi tükör, körberakva tányérokkal, alatta konzolasztal képekkel és limlomokkal. A mennyezetről régi lámpa lóg, hogy a rövidebb nappalok se riasszanak el a megpihenéstől.

Ha arra vágysz, hogy felfrissítsd magad, ne légy rest a fürdőszobát használni. Ezért alakítottam ki.

Ezzel a képpel a fürdőszobát szeretném érzékeltetni veled, noha csak egy mosdó látszik rajta. Gondolom nem lepődsz meg, ha azt mondom, vintage stílus a javából. Mosdócska inkább, ami egy viharvert, megkopott valaha volt fehér szekrény, három fiókkal jobb, és egy ajtóval a bal oldalon. Ezen áll maga a mosdótál, a régi csapokkal, felette tükör, fehér keretben. A falon, a mosdó bal oldalán türölközőtartó, a frissen mosott törölközővel.

És ha már búcsúzol, kikísérlek, és az ajtóban mondom “Isten véled“, gyere holnap is.

Egy fekete fehér képet látsz, rajta női alak hátulról, régi ruhábanm kalapban, kesztyűben. Hosszú coffja a háta közepét verdesi. És mindezt úgy látod, mintha távolodna tőled. Az utca többi részlete elmosódott, lényegtelen.

Tanulságok egy karácsonyfatalpon keresztül

Jártál mostanában a webvitaminboltban? Ha igen, biztosan láttad, hogy ha nem is drasztikusan, de némileg változott a blog kinézete. Kicsit a színvilága, némileg a felépítése.  Például kibővült a menürendszer a “nyitólap” funkcióval, ami mintegy a honlap küldetését foglalja össze. 

Mi, vagy ki az oka a változásnak?

Te kedves olvasóm, aki megnyitod a blogértesítőt, rákattintasz a linkre, és elolvasod, vagy legalább átfutod a bejegyzést. És van véleményed az oldalról, a blogról, a webáruházról.

Miután nagy örömömre egyre többen vagytok, így több az építő kritika is, aminek nagyon örülök.  Hiába csinálom a legjobb tudásom szerint az oldalt, én belülről látom az egészet. És akaratlanul is elkövetem azt a hibát, hogy azt gondolom, másnak is minden olyan egyértelmű, mint nekem.

Jól példázza ezt a következő kis sztori. 

Elutaztunk karácsony után egy pár napos pihenésre egy kastélyszállóba. Volt ott egy gyönyörűen feldíszített karácsonyfa,  kovácsoltvas talppal. Azt a kacskaringós, mesekönyvek lapjain található fenyőtalpat képzeld el. Megkértük az egyik pincért, árulja már el az eredetét, a mester nevét, aki ezt alkotta. A kérdésünkre nem kaptunk egyértelmű választ, mert nem igazán tudta a fiú. De csillogó szemmel elmesélte, hogy az ő falujában idén micsoda újítást vezetett be valaki karácsonyfatalp ügyben. Kicsit távolba néző szemmel elkezdte mondani, hogy is oldotta meg az a bizonyos ember, ezt a férfiaknak minden karácsonykor igazi kihívást jelentő feladatot. Egyértelmű volt, hogy beszéd közben látja amit mond, és a látottak alapján fűzi tovább a történetet.

Egy baj volt csupán. Én nem láttam a fejében levő képet, így bevallom elsőre egy kukkot sem értettem a történetből,  a szavak kevésnek bizonyultak. Aztán pár keresztkérdés segítségével tisztult kicsit a kép. 

Egy weboldal, egy blogbejegyzés, az egy egyirányú kommunikáció a legtöbb esetben. Ha neked az első pár másodpercben nem világos, mi az oldalam célja, vagy miért lenne jó egyik vagy másik termékem az áruházból, könyörtelenül lépni fogsz tovább, és keresed azt a lehetőséget, ahol rögtön megkapod a válaszokat. 

Szerencsésnek érzem magam, hogy vagytok páran, akik kommunikáltok velem, felteszitek a “kérdéseket”, és lehetőségem van érthetőbbé tenni, jobban kifejezni az a képet a webvitaminboltról, ami az én fejemben nagyon erősen és tisztán látszik ugyan, de nem biztos, hogy minden esetben a legérthetőbben mondom el.

Igyekszem ezen túl ezt még jobban szem előtt tartani, és mind külső, mind belső tartalomban e szerint jelen lenni.

Neked hogy tetszenek a változások? Min javítanál még?