Az újévi fogadalmakról

Kategóriák:Csak úgy
Címkék:
Radogna Edit

A kép scrapbook technikával készült. A naplómat hivatott ábrázolni. Bal oldalon egy fényképkeretben az én fényképem található, éppen írok rajta. A kép másik oldalán egy régi lapon írás látható.És a kép alján van egy nagyon régi könyv. Ez szimbolizálja a képzeletbeli naplómat.

Elkezdődött 2013. Számomra újévi fogadalmak nélkül.

Írom tovább a naplómat, mégsem veszek új könyvet hozzá. Folytatom a régit, mint ahogy a napok is következnek szépen egymás után, nem zavartatva magukat azzal, hogy egy másik évben vannak már.

És ugyanúgy, ahogy a naplómban sem érzékelhető fizikailag hogy ez egy másik év már, ez az életemre is ugyanúgy igaz. És ezt mára elfogadtam így, nem harcolok tovább, nem keresem azt az érzést magamban, ami után oly sokáig kutattam.

Biztosan te is lépten nyomon beleakadsz azokba a felhívásokba, írásokba, melyek az új évről, mint az új élet elkezdésének kiváló lehetőségéről szólnak. Írásokba, melyek tippeket adnak újévi fogadalmakra. Vagy éppen, a nem jó újévi fogadalmakat ecsetelik.

Sokáig voltak nekem is fogadalmaim, amiket aztán vagy el sem kezdtem megvalósítani, vagy lelkes kezdet után tiszavirág életűnek bizonyultak. És ezáltal magukban hordozták a kudarc érzését, hisz milyen ember vagyok már, ha még a saját elhatározásaimat sem tudom betartani?

De az egyik szilveszteren, nem is annyira a régmúltban, végre be mertem vallani magamnak az igazságot. “Én nem valamiféle belső késztetés miatt teszek újévi fogadalmat. Csak azért teszem, mert úgy gondolom, hogy így kell tennem. Az, hogy holnap már másik évet írunk, számomra nem jelent semmiféle katartikus érzést. Olyan mint a születésnapom. Nem érzek a másnapján semmi változást, azért mert eggyel nagyobb számot kell mondanom, ha megkérdezik, hány éves vagyok.”

Rádöbbentem, hogy a változtatások, melyekre igényt érzek, évszaktól és éveim számától függetlenül egyszer csak bekopogtatnak.

És igen, vannak pillanatok, amikor fogadalmat teszek, amikor változtatok az életemen:

  • mert valahogy zsákutcába kerültem,
  • vagy tanultam valami újat amit szeretnék beépíteni az életembe
  • már tudok rá időt szakítani
  • képes vagyok rá
  • most vagyok abban a helyzetben, hogy megtehetem

Sorolhatnám még sokáig, mi minden idézhet elő igényt a változtatásra.

És talán nálad is úgy van ez, hogy amikor spontán, társadalmi elvárás nélkül fogadsz meg valamit, azt sokkal könnyebben be is tartod. Mert én ezt tapasztalom.

2 ötlet, fogadalmakkal kapcsolatban, bármikor szülessenek is azok.

Gondold végig, hova, mi helyett fogod azt az új dolgot beépíteni. Lássunk egy banális példát. Elhatározod, hogy tényleg elkezdesz mozogni. Hetente kétszer 1 órát rászánsz. De ezt a két órát valahonnan el kell venni. És van, ahonnan nem lehet. Vagyis nagy valószínűséggel a magadra szánt idődet kell átcsoportosítani. Vagy jobban szervezni az életed.

Egy a lényeg. Amíg nem látod, pontosan hogy is fogod azt az új dolgot beépíteni a mindennapjaidba, addig ne tegyél fogadalmat.

A másik, hogy érdemes ezt beírni a határidőnaplódba, már ha van neked ilyen. És ezt akkor is megteheted, ha a fogadalom nem feltétlenül fix időponthoz kötött. Mert te ahhoz köthetsz szinte bármit. Mire gondolok?

Lehet nyelvtanulásba kezdesz – de  egy otthon, egyedül is tanulható tananyaggal. Jelöld be a naptárba azokat a napokat és órákat, amikor le fogsz ülni tanulni.

Ugyanez a helyzet, ha a mozgás, amit kitaláltál magadnak, egy DVD, és a helyszín a saját szobád. Írd csak be, hogy melyik napokon, pontosan mikor csinálod a gyakorlatokat.

De ettől kevésbé kézenfekvő fogadalmakat is beírhatsz. Például, április közepén észreveszel 3 kg súlyfelesleget magadon. Elhatározod, hogy holnaptól kezdve már nem fogsz 18 óra után egy falatot sem enni. Ezt is nyugodtan beírhatod, a 18 órás időponthoz, csupa nagybetűvel. Legalább addig a pár hétig, amíg ez nem válik teljesen természetessé.

Nem sorolom tovább a tippeket, engedd el a fantáziád.

És kérlek írd meg, te hogyan is állsz ehhez az “újévi fogadalom” témához? Mert ez az én saját véleményem volt. A tiéd biztosan más. És szívesen olvasnám.

És egy utolsó gondolat: Az, hogy nem fogadtad meg január elsején, hogy egészségesebben fogsz élni, nem jelenti azt, hogy ne dönthetnél így, az év bármely napján.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url