Minden egyes napunk döntések sorozatából áll

Kategóriák:Csak úgy
Címkék:
Radogna Edit

Belegondoltál már, hogy csupán egyetlen napon hányszor döntesz?

Szerintem az ember észre sem veszi, de állandóan lehetőségek közül választ, nap mint nap.

 • Ezt a blúzt/inget vegyem fel, vagy jobb választás lesz a másik?
 • Vigyek esernyőt magammal, vagy megint csak fölöslegesen fogom cipelni egész nap?
 • Busszal, vagy biciklivel menjek?
 • Még munkakezdés előtt fizessem be a csekkeket vagy kevesebben lesznek délután a postán?
 • A kisebb csomagot vegyem meg,  ami most kevesebbe kerül, vagy a nagyobbat, ami jobban megéri?

Belegondoltál már, hogy csupán egyetlen napon hányszor döntesz?

Szándékosan írtam ilyen példákat, hogy belásd, te is hasonló párbeszédeket folytatsz egész nap önmagaddal, és akkor az igazán fontos döntésekről még nem is beszéltünk. Azok persze ritkábbak, fajsúlyosabbak, és meg is tudják viselni az embert.

A bizonytalanság mint döntés befolyásoló tényező?

Amos Tversky és Eldar Shafir publikált egy tanulmányt, amiben arra világítanak rá, hogy a bizonytalanság mint tényező akkor is befolyásol minket a választásban, ha az teljesen lényegtelen. Számomra nagyon érdekes az eredmény.

Az alapszituáció az, hogy egyetemisták vagyunk, és túl vagyunk életünk egyik legfontosabb vizsgáján, amire rengeteget készültünk, és az eredményre 2 napot kell várni. Ezzel egy időben jön az a lehetőség,  hogy szinte ingyen eljussunk Hawaii szigetére. Három lehetőség közül lehet választani:

 • kifizetem ma az utazást, vagyis elmegyek
 • eldöntöm, hogy nem megyek
 • fizetek 5 dollárt opcióként, hogy két nap múlva is ezt az árat kaphassam ha szeretnék menni, miután megtudtam a vizsga eredményét

Szerinted volt olyan diák, akinek fontos volt a vizsga eredménye?

Természetesen sokan voltak így, ezért az egyik csoport számára, akik részt vettek a felmérésben megmondták hogy sikerült-e vagy sem a vizsga.

 • Azok közül akik átmentek 57 % az utazás mellett döntött, hisz ez jó alkalomnak kínálkozott az ünneplésre.
 • A bukottak közül 54 % választotta szintén az utat, mondván jó alkalom lesz arra, hogy összeszedjék magukat.

És most jön a csavar!

Az a csoport, amelyik nem tudta meg a vizsga eredményét nem tudott dönteni. 61 % inkább kifizette az 5 dollárt, hogy a döntést elhalassza akkorra, amikor már tudja az eredményt.

E szerint a kísérlet szerint a bizonytalanság teljesen bénítóan tud hatni, még akkor is, ha a döntés szempontjából lényegtelen a végeredmény.

Keress csak példát a saját életedben, amikor ilyen helyzetbe kerültél! Én így tettem, és mosolyogtam, valóban így működünk.

Természetesen ha nem két, vagy három dolog közül kell választanunk, hanem több megoldás is ugyanolyan jónak tűnik, a dolog még nehezebb.

És miért írtam minderről ebben a blogban?

Szeretnék a döntésben segíteni, amikor a webvitaminboltban vásárolsz

Mert amikor úgy döntesz vásárolsz is valamit a majd 100 termék közül, akkor döntést hozol, mielőtt megnyomod a “Tedd a kosárba” gombot”.  És még azt sem mondhatjuk, hogy itt ne lenne fontos a végeredmény. Hisz valami miatt a vásárlás mellett döntöttél.

És én szeretném megkönnyíteni a döntésed. 

 • Van egy orvosok segítségével készített termékajánló lista, amit a vásárlóimnak mindig el szoktam küldeni. Még nem vásároltál, de szeretnéd ezt a listát?  Kérlek jelezd, és megkapod.
 • Több terméket is találtál, ami a termékleírások alapján jó lenne a problémádra? Vagy csak egyszerűen túl sok a C-vitamin a kínálatban? Vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezz. Legjobb tudásom szerint segítek a döntésben.

Válaszd  az ezen az  oldalon található kapcsolati űrlapot <<, írj emailt, vagy hívj fel telefonon, ha segíthetek

Szerző:

hozzászólás

 1. anyicska
  anyicskaVálasz
  2011. augusztus 11. csütörtök at 13:45

  Kedves Edit!
  Remélem sokan olvassák a bejegyzésed és szembesülnek azzal, hogy hogyan befolyásolják önnön hangulatukat rossz irányba. Soha nem értettem az emberek ‘mi lesz most’ gondolkodását. Ha tudom, hogy nem változtathatok a történteken mi értelme rágódni rajta? Ha tudom, hogy két nap múlva láthatom a vizsga eredményét akkor addig nem tehetek semmit. Az eredmény függvényében már van min agyalni. Ha sikerült el kell dönteni hol és hogyan ünnepeljem meg :), ha nem sikerült, akkor a pótvizsga, stb. a következő lépés. De ez a kérdés csak a vizsgaeredmény birtokában válik feladattá.
  Ennek a gondolatnak megerősítésére szerintem jó példa a gyereknevelés. Csak akkor tudom meg, hogy jól sikerült e megoldanom a feladatot, ha a gyerekem felnőtt. Tehát hiába minden jó ajánlat, 18 évig nem érek rá….
  Edit! Várom a következő bejegyzést!

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Örülök Anyicska, hogy tetszett az írásom. Igen, nagyon érdekes ez a probléma amiről elkezdtünk beszélgetni:) Én például hiába tudom elméletben ezt amiről írtam, mégis sokszor követem el azt a hibát, hogy olyan dolgokon rágódom, amiket vagy egyáltalán nem tudok befolyásolni, vagy nem akkor aktuálisak.
  Természetesen “dolgozom” rajta, hogy ne így legyen.

  [Válasz]

 2. Grafogizi
  2014. április 8. kedd at 19:02

  Kedves Edit!
  Ismét nagyszerű bejegyzést olvashattunk, mint azt már megszokhattuk Tőled. 🙂
  Valóban érdekes kísérlet kicsit tudatosabban figyelni, hogy milyen gyakran kerülünk döntéshelyzetbe. Jómagam arra a végeredményre jutottam, hogy gyakorlatilag szinte percenként kell döntést hozni, sőt olykor még ennél is gyakrabban.
  Hiszen az is döntés kérdése, hogy éppen keresztbe tegyem-e a lábamat, vagy inkább csak hátradőljek-e a széken egy adott pillanatba. Vagy, hogy most igyak egy korty vizet, vagy majd kicsit később…
  Nagyon örülnék, ha megkaphatnám a termékajánlót!
  Köszönettel:
  Gizi

  [Válasz]

  Radogna Edit szerint:

  Gizi Kedves! Köszönöm a megerősítést, a kedves hozzászólást. A kért termékajánlót elküldtem neked.

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url