A SAR érték és a mobiltelefon káros hatásai

Az elektromágneses sugárzás káros a szervezetre, ehhez kétség sem fér. Ha nem lenne mágneses védőpajzs a Föld körül, talán az élet sem jöhetett volna létre, és nem létezhetne a mai formájában. De akkor mi a helyzet a táskánkban-zsebünkben cipelt elektromágneses sugárzással, vagyis a mobiltelefonokkal? Mik a mobiltelefon használatának egészségügyi veszélyei, mi az a SAR érték, és egyáltalán mi köze van az egészségünkhöz?

A mikrohullámú sütő káros hatásai

A mikrohullámú sütő káros hatásairól, ártalmairól írni nem hálás téma. Ha az ember utánanéz az interneten, akkor nagyjából a két véglettel lehet csak találkozni a témában:

 • A mikrohullámú sütő teljesen egészséges, nincs vele semmi baj, használd csak nyugodtan (főleg hivatalos forrásokban).
 • A mikrohullámú sütő a világ legveszélyesebb eszköze, sugárzással nyomja tele és tönkreteszi az ételt, ami így különösen káros lesz a szervezetedre (féleg nem mindig csak tényekre alapuló hírportálokon).

Szóval nehéz a témában igazságot tenni, eldönteni, hogy a mikrohullámú sütő káros vagy nem, ezt már az elején le kell szögeznem. De egy valami azért biztos. Ha valamiről két teljesen eltérő véleményt olvashat az ember, akkor abból az egyik egészen biztosan nem igaz. Vagy mindkettő.

Egészséges reggeli titkai

Az egészséges reggeli a nap egyik legfontosabb része, amit persze már szüleink, nagyszüleink is mondogattak, ám nem lehet eleget ismételni. Úgyhogy ebben a posztban a reggeliről lesz szó, nem csak azt próbálom meg elmesélni, miért fontos a reggeli, hanem azt is kitaláljuk, mitől lesz az egészséges.

Tarts velem akkor is, ha előszeretettel blicceled el a reggelit, vagy ha te is a nap egyik legfontosabb étkezésének tartod – szerintem biztosan sikerül majd pár érdekességet megosztanom veled.

Egészséges életmód alapjai

Az egészséges életmód napjaink egyik legfontosabb mantrája, rengeteg cikket, írást lehet olvasni róla – olyannyira, hogy már nehéz újat mondani róla. Nem is próbálkoznék meg vele, azzal viszont igen, hogy elmondjam neked, melyek az egészséges életmód alapjai, honnan érdemes indulni, ha szeretnél egészségesen élni.

Az alaptételeket szinte már mindenki ismeri, ugyanakkor ha végigolvasod a cikket, a végén adok majd neked pár egyszerre egészséges és kellemes tippet, remélem, örömödre szolgál majd.

Tarts hát velem, és lássuk, mi tekinthetünk az egészséges életmód alapjainak!

Táplálkozási piramis

A táplálkozási piramis (vagy ha úgy jobban tetszik: táplálékpiramis) egy régóta ismert útmutató az egészséges étrend összeállításához, ami a mennyiségek helyett (hiszen másra van szüksége egy 50 kilós nőnek, mint egy 90 kilós férfinak) a helyes arányokat mutatja meg.

A táplálkozási piramis tehát nagyon hasznos és követendő dolog, más kérdés, hogy az elterjedése óta már eltelt jó két évtized, márpedig ezen idő alatt sokat tanultunk magunkról, testünk működéséről, szervezetünk szükségleteiről, így némileg a táplálékpiramis is változott.

Az alábbiakban a táplálkozási piramisról, annak változásairól szeretnék beszélgetni veled, és a cikk végén pár tippet is adok a követéséhez. Tarts velem!

Táplálkozási piramis – az alapok

A táplálkozási piramis (mint neve is mutatja) piramishoz hasonló struktúraként mutatja be étkezésünk ideális felépítését, így aztán az étkezésünket leginkább meghatározó élelmiszercsoport a piramis alján található. (Az egészséges táplálkozás alapjairól itt írtam bővebben, olvasd el!)

Az alap táplálékpiramis a következőkből áll:

 • alapvető élelmiszercsoport – ezek fedezik szükségleted felét-harmadát. Kenyér-, péksütemény-, tészta- és gabonafélék, burgonya, rizs, hüvelyesek tartoznak ide. Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készüljenek, mert abban sok az élelmi rost és a B-vitamin.
 • gyümölcsök, zöldségek – szintén fontos szerepet játszanak étkezésedben, bár energiatartalmuk nem olyan jelentős, mint az előző csoporté, viszont ásványianyag-, élelmirost- és vitamintartalma kiváló.
 • tej, tejtermékek – a sajtok, a túró, a kefir, a joghurt fehérje-, és ásványianyag tartalma (kalcium) jelentős.
 • húsok – a baromfi, a sertés, a marha, a hal a legfontosabb fehérjeforrás. A közhiedelemmel ellentétben a zsiradékot nem kell teljesen száműznöd az étkezésedből (szükség van rájuk a zsírban oldódó vitaminok felszívódása miatt is), de módjával fogyaszd.
 • édességek – hát igen, ez egy nehéz kérdés, hiszen nyilván te is édesszájú vagy. Nem kell ezeket sem elhagyni, de csak módjával fogyaszd, a táplálkozás kiegészítőjeként.
 • folyadék – sokan elfeledkeznek róla, de a folyadékbevitel alapvető fontosságú, ráadásul az sem mindegy, mit iszol. Lehetőleg kerüld a cukros üdítőket és az alkoholt.

Táplálkozási piramis a Harvard kutatói szerint

A táplálkozási piramis, amit a legtöbben ismerünk, már jó két évtizede terjedt el, és azóta elég sok minden változott. Például az, hogy a piramis alján most már nem táplálékokat, hanem életmódbeli felhívást találsz. Igen, kitaláltad, a mozgás és a megfelelő testsúly az egészség az alapja. (Hogy mit gondol erről Malvin, azt itt olvashatod el.)

Az új táplálkozási piramis a következőképpen épül fel:

 • gabonafélék – megkülönbözteti a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú, egészséges gabonákat, és a finomított gabonából készült élelmiszereket. A táplálékpiramis alján a teljes kiörlésűek maradhattak.
 • növényi olajok – ez új kategória, szintén a piramis alján. Minden egyéb maradt a csúcson, a ritkán fogyasztandók közt. Sőt, ide kerültek a vörös húsok, és a húskészítmények is.
 • tej és tejtermékek – nekik kevesebb hely jutott, és felajánlja helyettük a megfelelő kalcium és D-vitamin kiegészítést is.
 • mérsékelt alkoholfogyasztás – ez egy érdekes újdonság ebben a táplálkozási piramisban, és ne feledd, legalább akkora hangsúly van a mérsékelten, mint az alkoholfogyasztáson.

Táplálkozási piramis – öt tipp a betartásához

Természetesen azt senki sem várja el, hogy ezeket az arányokat minden nap pontosan kövesd, ez inkább iránymutatás, alapelv. Érdemes tehát annak tekinteni, rugalmasan kezelni. Az alábbiakban megosztanék veled öt tippet, ami ebben segíthet.

 • rendszeres sport – ez az egészséges élet alapja, hiszen egyensúlyban tartja a szervezeted, a testsúlyod, a kalóriákat
 • sok növényi eredetű étel – egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, magokat és egészséges zsiradékot
 • egészséges fehérjék – a legjobbat akkor teszel a szervezeteddel, ha inkább fehér húst, halat eszel a vörös húsok (sertés, marha) helyett. Nem könnyű, de megpróbálhatod elkerülni a feldolgozott hústermékeket is
 • teljes értékű gabona – a gabona alapvető élelmiszerünk, viszont a finomított liszt, a fehér rizs, a fehér kenyér nem túl egészséges, egyél inkább helyettük teljes kiőrlésű tésztát vagy barna rizst
 • igyál sokat – persze nem alkoholt, hanem vizet, kávét vagy teát, utóbbi kettőt azért mértékkel. Hiszen az, amit iszol, legalább annyira fontos, mint amit eszel. A cukros italokat (sőt, általában a cukrot) lehetőség szerint mellőzd

Ez volt tehát a táplálkozási piramis, az egészséges életmód egyik legfontosabb alapja. Remélem, sikerült segíteni!

(Fotó: pixabay.com/alinemais)