A hosszú élet titka

Kategóriák:Egészséges életmód
Címkék:
Radogna Edit

Kiegészíthetném a címet az “egészséges” szóval, mert talán a hosszú, egészséges élet az, amelyre sokan vágyunk, s melynek titkát régóta kutatja az emberiség.

Mi sem bizonyítja fenti állításom jobban, mint az, hogy az alábbi írást egy 1927-es havilap, az Élet és Egészség lapjain találtam. Nyelvezete elárulja talán korát, tartalma semmiképpen. Sőt! Megszívlelendő minden sora, ezért is teszem közzé. Tördelésén változtattam csak, a mai igényekhez igazodva.

A hosszú élet titka egy 1927-es havilap oldaláról


Étkezési szabályok – a hosszú élet első titka

Reggelizzél korán reggelOrron keresztül végy lélekzetet. Tápláld magad a föld gyümölcseivel. Délben eleget egyél. Minél egyszerűbb az étel, annál egészségesebb és annál táplálóbb. Az ételek elkészítésénél kerülni kell a sok sót. Egyél lassan és rágd meg az ételt jól. A lassú rágás ellátja az eledelt a szükséges nyállal és olyan állapotba hozza, amely megkönnyíti és előkészíti a gyomor feldolgozó tevékenységét. Ne egyetek egyszerre annyit, hogy amikor az asztaltól fölkeltek teljesen jóllakottnak érezzétek magatokat. A nagyon sok eledel megterheli a gyomrot és késlelteti az emésztést. Még ha könnyen emésztő jó gyomrotok is van, ne tegyétek próbára:takarékoskodjatok tartalékerőitekkel, különösen akkor mérsékeljétek magatokat, ha hosszabb ideig szenvedtetek éhséget és szomjúságot. Korán és mértékkel vacsorázzatok. Egyetek inkább gyakrabban de kevesebbet. Ne egyetek munka közben és még olvasás közben sem. Lefekvés előtt legalább két órával vacsorázzatok.

Testmozgás – a hosszú élet második titka

Felébredés után mihelyt fölkeltél végezz egy kis testgyakorlatot. Ne féljünk a friss levegőtől, az esetleges légfürdőtől, mert ez alkalmas testünk edzésére és szervezetünk erősítésére.

Éjszakai pihenés – a hosszú élet harmadik titka

Este lefekvés előtt célszerűen cselekszel, ha lehetőleg egész testedet, de legalább is arcodat, nyakadat és melledet hideg vízzel és szappannal jól megmosod. Fokozza a jólérzésedet, ha a szárazra való törölközésnél durva szövésű törölközővel alaposan ledörzsölöd magadat.

Lefekvés előtt ne foglalkozzál szellemi munkával. Ellenben üdítő álmot hoz, ha könnyű, szórakoztató, vidám olvasmánnyal foglalod el az elmédet. Kerülj minden olyan gondolatot, ami akadályozhatná az elalvást. Feküdj a jobb oldaladra és aludj el ebben a helyzetben. Valahányszor fölébredsz, nyújtózkodjál kissé; ez szabaddá teszi a vérkeringést. Nem jó, ha nyitott szájjal alszunk.

Gondolkodásmód – a hosszú élet negyedik titka

A szív azt jelenti az ember számára, amit a gyökér a fa, a forrás a folyó számára. Aki tudja a szívét kormányozni, annak legtöbbször rendben van az egészsége. Ezért kell kívánságaidon, szenvedélyeiden uralkodnod. Csak olyan gondolatokkal foglalkozzál, melyek az erényt tartják szemed előtt. Ne csak magaddal és saját tökéletesítéseddel törődjél, hanem tedd a tudományodat , tehetségedet hozzáférhetővé. Őrizd meg szíved békességét. Ha az ember a lelkében csak olyan gondolatokkal foglalkozik, amelyek a társadalom javát szolgálják, akkor jó érzelmei betöltik egész lényét , kiválóan pedig az arcán is észrevehetőek lesznek. Gondoljatok házi békességtek megőrzésére.

Az élet meghosszabbításának művészete, avagy a hosszú élet titka

Gondolj mindig arra, amivel rendelkezel és sohasem arra, amid nincsen, mert különben soha nem leszel boldog és megelégedett. Ha a sors megfoszt valamitől, gondold:hogy a boldogsághoz első sorban megelégedettségre, egészségre és nem anyagi javakra van szükség.

Neked melyik tanács tetszett a legjobban? Melyiket tartod a legfontosabbnak? Egyetértesz azzal, hogy ezek a dolgok valóban a hosszú élet titkát jelentik?

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url