Hátfájás ellen: avagy a kispárna, a jukka, és a hátfájás esete

Radogna Edit

A hátfájás sokakat érintő probléma, emiatt sok ember kér tanácsot tőle hátfájás ellen.

Sok ember kér tanácsot tőlem hátfájás ellen. Ezen nincs is mit csodálkozni. A rossz testtartás, a rengeteg ülés, a számítógépes munka, a vezetés, egyáltalán a modern életmód velejárói egy idő után könnyen gereincpanaszokhoz és hátfájáshoz vezetnek.

De mit lehet tenni hátfájás ellen? Vajon ha fáj a hátunk, akkor ez már örökké így marad?

Összeszedtem hát neked azt a 10+1 praktikát, amivel te is sikeresen tehetsz a hátfájásod ellen, hogy jobban érezd magad!

Hétköznapi jó tanácsok hátfájás ellen

A hátfájás ellen javasolható praktikák végigvonulnak az egész napunkon, egészen reggel az ágytól este az ágyig.

 1. A hátfájás elleni javaslatokat kezdjük rögtön a reggeli felkeléssel. Te hogyan szoktad elhagyni az ágyat? Ha nem tudod, holnap reggel figyeld meg, és holnapután már a következőképen csináld: Fordulj az oldaladra, húzd fel a térdeidet. És először felső, majd mindkét karod segítségével, szépen lassan told fel magad ülő helyzetbe. A fejed se erőltesd, lógjon végig a mozdulat alatt. Majd a helyére kerül, ha már kiegyenesedtél, nem kell külön erőltetni.
 2. Hátfájás ellen nagyon ajánlott, ha a napot 10-15 perces, célzott gerinctornával kezded. Helyrekerülnek az esetleg elmozdult porckorongok, beolajozódnak elgémberedett izmaid. És ha rendszeresen csinálod, meg is erősödnek, és tartani fogják a gerincedet.
 3. A jóga rendszeres gyakorlása sokat segít az évek alatt berögzült tartáshibák és a belőlük származó gerinc- és hátfájdalmak enyhítésében.Nincs lehetőséged, időd, pénzed hetente többször jógaórára menni? Nézd itt egy oldal, ami segít, hogy minden nap otthon végezz gyakorlatokat. Elérhető egy 15 perces reggeli gerincátmozgató gyakorlatsor, amit pár alkalom után már emlékezetből is meg tudsz csinálni. És nagyon jó. Tapasztalatból mondom.
 4. Hátfájás oka lehet, ha helytelen tartással ülsz. Ha már ülni vagy kénytelen szinte egész nap, legalább a hogyanra figyelj.Milyen a széked? Nekem a térdeplő szék vált be, ezen sokkal jobban kihúzom magam, mint bármilyen más ülőalkalmatosságon (ezen csak az ölembe kéredzkedő Füles cicám tud nagymértékben rontani). De van, aki a fit labdára esküszik. Találd meg te is a számodra kényelmes megoldást. Egy a fontos, ne görnyedj össze ülés közben!
 5. Hátfájás oka lehet a helytelen testtartás

 6. Ha megtaláltad az ideális ülőhelyet, akkor sem szabad órákig egy helyzetben maradni. Óránként legalább egyszer állj fel egy kis nyújtózkodásra, gerinctornára. Az alábbi gyakorlat nem csak hátfájás ellen kiváló, hanem segít a jobb és bal agyféltekéd összehangolásában, ami szellemi frissességet is eredményez.

  Minigyakorlat hátfájás ellen

  Állj egyenesen.

  Húzd fel a jobb könyöködet, majd hajolj előre, miközben a bal térdedet közelíted felé.

  Miután a könyököd és térded összeért, ismételd meg az ellenkező végtagokkal.

  Ez egy gyakorlat. És nem ilyen lassú, mint ahogy leírtam, hanem ütemes mozgás. Csinálj belőle minimum tízet. Ez 1-2 perc, de meglátod mennyivel frissebb, és kreatívabb leszel!

  Aki erre most azért legyint, mert tudja, hogy ha belefeledkezik valami munkába, és eszébe sem jut, hogy fel kellene állnia, annak ajánlok egy trükköt.

  Csörgőórát, főzőórát állíts be, hogy 1 óra múlva riasszon, és helyezd olyan messzire, hogy fel kelljen állni elhallgattatni.

  És ha már felálltál, és tornáztál, inni se felejts el! És meglátod, egy idő után már magadtól is eszedbe fog jutni, hogy ne az egész napot töltsd a székben.

 7. Többször volt már szó az ivás fontosságáról itt a honlapon is [Például aGyógyszer helyett vízcímű cikkben is << ]. A hátfájás kapcsán is említhetem. A porckorongok kocsonyás alapja nagyrészt vízből áll, ezért hátfájás ellen a megfelelő mennyiségű víz ivása is segítség lehet.
 8. Hátfájást okozhat az állás is. Ha rossz a testtartásod, és görcsös vagy. Legyél tudatos, figyeld meg a tested, például miközben sorban állsz. Sokkal hasznosabb elfoglaltság szépen végigvenni a vállad, karjaid, lábad, és lazítani ahol kell, mint bosszankodni a sor méretén, vagy a percek óta hiába várt busz miatt.
 9. Ha valamit fel kell emelni a földről, soha ne egyenes lábbal, és gerinccel tedd. Hajlítsd be a térded, guggolj le. Szóval használd a lábizmaid a derekad helyett!
 10. És ha már beszéltem a felkelés mikéntjéről, szólok pár szót az alvásról is. Ilyenkor is tehetsz a hátfájás ellen.Persze a legjobb egy megfelelő matrac lenne. De ezt sem tudja mindenki kicserélni most azonnal. De pár kispárna beszerzése nem lehet akadály. Kerüljön a fejed alá is ilyen, a jól feltornyozott nagypárna helyett. Csak a nyakad és fejed közti hézagot kell kiékelni, hogy gerinced a lehető legegyenesebben pihenjen az éjszaka folyamán.
 11. De ezzel még nincs vége a kispárnákban rejlő lehetőségeknek. Remekül ki lehet velük támasztani azokat a pontjait a testednek, melyek nyomják egymást. Tehetsz egyet a térdeid közé, vagy az állad alá.
 12. És ezeken a hátfájás ellen direkt módon ható praktikákon túl, közvetve az étkezésed is nagy hatással van a gerincedre. Hiszen a túlsúly fölös terhet jelent. Lerakódást az ízületekben, merevséget az izmokban. Egy célzott tisztítókúra a hát és derékfájdalom enyhítésében is csodát tehet.Erre én a jukka szárőrleményből készült kapszulát tudom ajánlani. A jukka-pálmát Amerika őslakói évezredek óta használják fájdalom és gyulladás csillapításra. A fájó ízületektől szenvedő indiánok sokszor órákon át rágcsálják a jukka szárát és gyökerét, hogy megszüntessék a kellemetlen panaszokat.

Yucca kapszula, ha a hátfájást a lerakódott méreganyagok is okozzák

Minek köszönhető a jukka pálma hátfájásra, ízületi betegségekre gyakorolt kedvező hatása?

A jukka pálma kedvező hatása a benne található szteránvázas szaponinoknak köszönhető. Ezek nagy hatékonyságú méregtelenítők is, ami a szaponinok egyik fontos jellemzőjének, a felületaktivitásnak köszönhető.

Ennek révén ezek habzó tulajdonságú tisztító, valamint eloszlató hatású anyagok, és ezért képesek kioldani, szinte „kimosni” a felgyülemlett méreganyagokat a sejtekből, sejt közötti állományokból és ízületekből. Erre még rásegít a növény enyhe vizelethajtó hatása is.

Mint máskor is, most is örömmel veszem, ha van valami bevált ötleted meglévő hátfájás ellen!

Szerző:

hozzászólás

 1. Éri Rigó Andrea
  2013. november 6. szerda at 09:12

  Kedves Edit!

  Szeretem a blogodat, mert nagyon ízes, ódon hangulatú. Emellett igen aktuális a tartalom.
  A hátfájás engem is kínoz. Köszönöm a hasznos tanácsokat!

  Üdv: Éri Rigó Andrea

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Andrea kedves! Köszönöm neked ezeket a sorokat. Igen nagy örömet okoztál velük. Igyekszem a továbbiakban is megszolgálni a bizalmad. És remélem valamelyik tipp beválik a hátfájás ellen.

  [Válasz]

 2. Ujvári Anna
  2013. november 7. csütörtök at 20:43

  Kedves Edit!

  Nagyon köszönöm a tanácsaidat, a hátfájás enyhítéséről. Alkalmazni fogom a reggeli felkelést, és az egy óránkénti tornát is. Sokat ülök a számítógép előtt egy porckorong sérvvel.
  Számomra valószínű, nagyon hasznosak lesznek ezek a tanácsaid!
  Köszönöm ezt, és az eddigieket is!
  Üdvözöllek: Anna

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Anna, nagyon remélem, hogy lesz érezhető hatása a hátfájás elleni tanácsaimnak. Porckorong sérvvel ez az egész még nehezebb. Nekem a hátfájás és a derékfájás ellen, nagyon sokat segített a kispárna a két térdem közt éjszaka. Valahogy olyan szögbe került ettől az egész gerincoszlopom, ami jó hatással volt rá.

  Köszönöm neked, hogy hűséges olvasója vagy az oldalnak.

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url