A mikrohullámú sütő káros hatásai

Radogna Edit

A mikrohullámú sütő káros hatásairól, ártalmairól írni nem hálás téma. Ha az ember utánanéz az interneten, akkor nagyjából a két véglettel lehet csak találkozni a témában:

 • A mikrohullámú sütő teljesen egészséges, nincs vele semmi baj, használd csak nyugodtan (főleg hivatalos forrásokban).
 • A mikrohullámú sütő a világ legveszélyesebb eszköze, sugárzással nyomja tele és tönkreteszi az ételt, ami így különösen káros lesz a szervezetedre (féleg nem mindig csak tényekre alapuló hírportálokon).

Szóval nehéz a témában igazságot tenni, eldönteni, hogy a mikrohullámú sütő káros vagy nem, ezt már az elején le kell szögeznem. De egy valami azért biztos. Ha valamiről két teljesen eltérő véleményt olvashat az ember, akkor abból az egyik egészen biztosan nem igaz. Vagy mindkettő.

Hogyan melegít a mikrohullámú sütő?

A mikrohullámú sütőben egy ún. magnetron található, ami nagy frekvenciájú (általában 2450 MHz) elektromágneses sugárzást állít elő. Tulajdonképpen ez a sugárzás a mikrohullámú sugárzás, magának a készüléknek is innen mikrohullámú sütő vagy egyszerűen csak mikró a neve.

Magnetron, a mikrohullámú sütő „lelke”

Ez a mikrohullámú sugárzás aztán behatol az ételbe, jó esetben csak a sütő dobozán belül maradva. Az ételen belül nagyon gyors mozgásra kényszeríti a vízmolekulákat, amik így a mikrohullám energiáját a mozgás következtőben hőenergiává alakítják, ez melegíti fel az ételt.

Hogyan lehet ez káros?

Szemben a hagyományos hőkezelési eljárásokkal, amikor is a hő természetes módon adódik át az ételen belül, a mikrohullámú sütő működése egyértelműen legalábbis elgondolkodtatja az embert. Vajon mennyire egészséges, mennyire természetes az, hogy irgalmatlan mozgásra késztetünk molekulákat az ételeinken belül? Ne feledd, a 2450 MHz azt jelenti, hogy másodpercenként több, mint kétmilliárdszor (!) kényszerítjük rezgésre ezeket a molekulákat. Elgondolkodtató, nem?

És tudod, ha már a hőkezelésnél tartunk, még a főzés sem igazán nevezhető egészséges ételkészítési eljárásnak. Nagyjából az általános iskolában megtanuljuk, magunkra szedjük, hogy hogyan teszi tönkre csak a főzés az ételeink tápértékét, bontja le a vitaminokat.

Nem fér hozzá kétség, hogy ez a fajta sugárzás, amitől még a hivatalos álláspont szerint is minden élő szervezetet óvni kell (lásd majd kicsit lejjebb még), jót valószínűleg nem tesz az élelmiszereinkkel.

Arról nem beszélve, hogy a mikrohulámú sütő egy elektronikai eszköz. Ráadásul a háztartásban található eszközök közül relatív nagy energiafelvétellel (általában 800-1000 W) üzemel, és emelett – már ugye a nevéből adódóan is – mikrohullámot bocsát ki. Ez pedig már önmagában is melegágya az elektroszmognak, de lásd ezt is még kicsit lejebb.

Mikrohullámú sütő káros hatásai

De nézzük akkor, hogy a fellehető kutatási adatokból milyen valódi káros hatásai vannak a mikrohullámú sütőnek. Bevallom, a negyedik igencsak meglepő, de hát igaz!

 • Persze kérdés, hogy káros hatás alatt csak azt értjük-e, ami azonnal megöl, vagy ide sorolhatjuk azt is, ami megvonja tőlünk az egészséges táplálkozással elérhető tápanyagokat. A mikrohullámú sütőben ugyanis az ételek igen nagy energiahatásnak vannak kitéve. Ez nagyon nagy mértékben károsíthatja az ételeink tápanyagtartalmát (például vitaminok), különösen a zöldségekben.

A helyzet az, hogy nincs ez nagyon másként hagyományos főzés esetén sem. Az igazán egszéséges megoldás így a minél kevesebb hőkezelés, minél alacsonyabb hőfokon, és emellett a minél inkább nyers élelmiszerek, például saláták, nyers zöldségek fogyasztása.

 • Meglepő módon a mikrohullámú sütő használata akár fertőzési szempontból is veszélyes lehet. A mikro ugyanis nem egyenletesen melegíti az ételt – és még csak nem is belülről, a közhiedelemmel ellentétben.

Így könnyen előfordulhat, hogy a mikrózott étel egy része már forró, és kivesszük, miközben bizonyos részei még teljesen hidegek maradnak. Ez pedig melegágya a nem kívánt mikroorganizmusok fejlődésének, és önmagában is egy egészségügyi kockázat.

 • A mikrohullűmú sütő, a kibocsátott elektromágneses sugárzás következtében az elektroszmog egyik „melegágya”. Az elektroszmog az úgynevezett elektroszenzitivitás (ES) kialakulásához vezethet, melynek tünetei lehetnek többek között fejfájás, alvászavarok, krónikus fáradtság, depresszió, bőrproblémák.

Az elektroszmog kapcsán javaslom, hogy a minimális védelem szempontjából nézd meg a >> Calivita E-Protect Stickert, a maximális védelem szempontjából a >> Calivita E-Protect home otthoni csomagját!

 • És ami a legmeglepőbb, ám mégis reális veszély a mikro használata esetén. Éppen az egyenlőtlen hőeloszlás miatt könnyen előfordulhat, hogy az étel egy része langyos, míg más része, vagy akár az edény már túlforrósodott. Ezzel pedig nagyon könnyen megégetheted magad. Így nem mást, mint akár égési sérülést is okozhat egy mikró!
 • A mikrohullámú sugárzás a közelben álló személy testére is veszélyes lehet, különösen a szemre és a herékre. Ezekben a szervekben relatív kevés vér áramlik, ami elszállíthatná a felesleges hőt. Természetesen ennek veszélye egy teljesen rendben lévő mikró esetén elenyésző, bár minimális sugárzás a normál működés során is kiszökhet. Ám ha bármilyen „lyuk” van a sütőn – például hibás, javított, öregedő stb. – akkor a sugárzás elhagyhatja a mikrót, és könnyen kárt tehet a közelben álló személyben is. Soha ne használj ilyen mikrót!
 • Hans Hertel, svájci kutató 1992-es kutatásában a mikrohullámú sütőben elkészített ételek hatását vizsgálta az azt elfogyasztók vérére. Meglepő eredményekkel:
  • A koleszterinszint gyors emelkedése.
  • A hemoglobin szint jelentős csökkenése.
  • Megnövekedett stressz (a megnövekedett fehérvérsejtszám következtében).
 • A mikrohullámú sütő káros hatásai között meg kell említeni, hogy a melegítésre használt, nagyon gyakran műanyag edényekből milyen kémiai anyagok jönnek ki, és kerülnek át az ételbe.

Nagyon sok, csomagolásra használt anyag tartalmaz benzolt, toluolt, polietilén-tereftalátot (PET), xilolt és dioxinokat (mint ismert rákkeltő anyagokat). Magas hőmérsékleten meg van a veszélye, hogy ezek az anyagok felszívódhatnak az ételbe.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url