A SAR érték és a mobiltelefon káros hatásai

Radogna Edit

Az elektromágneses sugárzás káros a szervezetre, ehhez kétség sem fér. Ha nem lenne mágneses védőpajzs a Föld körül, talán az élet sem jöhetett volna létre, és nem létezhetne a mai formájában. De akkor mi a helyzet a táskánkban-zsebünkben cipelt elektromágneses sugárzással, vagyis a mobiltelefonokkal? Mik a mobiltelefon használatának egészségügyi veszélyei, mi az a SAR érték, és egyáltalán mi köze van az egészségünkhöz?

A mindennapjaink részévé vált a mobiltelefon, ezért a káros hatásairól mindenkinek tudnia kell.

Mi az a SAR érték?

Kezdjük talán az egyszerűbbel. A SAR érték könnyen megmagyarázható, és majd kitérek arra is, hogy mi köze van ennek a mobiltelefonok káros hatásaihoz.

A SAR érték az angol Specific Absorption Rate (magyarul jellemző elnyelési mérték) rövidítése. Azt mutatja meg Watt / kilogramm mértékegységben, hogy az elektromágneses hullám energiáját milyen mértékben nyeli el az emberi test. Természetesen minél kisebb, annál jobb. A saját telefonod SAR értékét általában a használati utasításban találod, vagy keress rá egyszerűen online (gyakran ez az információ csak angolul érhető el).

A SAR érték kritikája

Ahogy például a mikrohullámú sütő káros hatásai  kapcsán, úgy a mobiltelefon káros hatásai kapcsán is nehéz megtalálni az igazságot. Hatalmas iparágról van szó – gondoljunk csak bele, 2015-ben 7,4 milliárd (!) mobiltelefon előfizető volt világszerte –, és mint ilyen, nem lepődhetünk meg azon sem, ha esetleg megpróbálják eltitkolni, vagy legalábbis tompítani a mobiltelefon sugárzás veszélyeit.

Az egyik gyakori kritika a SAR értékkel szemben (amit a mobiltelefon ipar előszeretettel használ), hogy ez csak az energia, vagyis a hő elnyelését méri. Ezzel egyrészt megpróbálva bizonyos mobilokat biztonságosabbnak beállítani, másrészt pedig elkendőzve azt, hogy a legnagyobb biológiai veszélyt nem feltétlenül ez jelenti.

A WHO és a mobiltelefon káros hatásai

Talán sokat mond, hogy miközben a hivatalos álláspont a mobiltelefonok teljes veszélyelenségét hangoztatja – különösen a rákkeltő hatás tekintetében –, addig az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Nemzetközi Rákkutató Szervezete (IARC) 2011-ben potenciálisan rákkeltő hatásúnak minősítette a mobiltelefonokból és egyéb eszközökből származó elektromágneses sugárzást.

Az IARC ugyanebben a sajtóközleményében felhívja a lakosság figyelmét, hogy tegyen meg óvintézkedéseket a sugárzásnak való kitétel csökkentése érdekében. Hm, legalábbis elgondolkodtató.

Egy mellrákos nő érdekes esete

A mobiltelefon káros hatásainak témájában igencsak érdekes annak a fiatal nőnek az esete, amit az Environmental Health Trust 2012. májusi hírlevelében publikáltak.

A hölgyet mellrákkal diagnosztizálták, pedig semmilyen rizikótényező nem volt az esetében. Semmilyen magyarázat nem volt arra, hogy ez a fiatal nő mellrákos legyen.

Az egyetlen tényező az esetében, amelyet az orvosa azonosítani tudott, hogy érdekes szokásaként a mobiltelefonját a jobb melltartója alatt hordta. Amikor aztán „összekötötték a pontokat”, és megvizsgálták a tumorok elhelyezkedését, azok ott alakultak ki a tumor, ahol a hölgy a telefont tartotta.

Ez a videó angolul mutatja be Donna Jaynes esetét. De érdemes végignézni akkor is, ha nem érted, mert a videón megjelölt pontok mutatják a tumor elhelyezkedését, és érdekes módon teljesen megfelelnek a mobiltelefon elhelyezkedésének.

Néhány megelőző javaslat

  • Bármennyire az életünk elválaszthatatlan része lett mára, a mobiltelefon még mindig egy viszonylag új technológia, ami ráadásul napról napra fejlődik, változik.
  • Mindenképpen javasolt odafigyelni, hogy az ember hol tartja a telefonját, mennyit használja, és milyen közelről teszi ki magát a mobilból eredő mikrohullámú sugárzásnak, avagy a mobiltelefon káros hatásainak.

Néhány tanács, amit érdemes betartani.

Tippek a mobiltelefon káros hatásainak csökkentésére

  • A mobiltelefont lehetőleg soha ne tartsd a testedhez nagyon közel. A minimálisan javasolt távolság 15 cm.
  • Kerüld a telefon tárolását a nadrágzsebben, vagy bármi egyéb helyen, ahol közel van a testedhez.
  • Lehetőség szerint használj vezetékes fülhallgatót. Aki még a vezetékben fellépő antenna-effektust is szeretné elkerülni, használhat ún. árnyékolt vezetékes és légcsöves fejhallgatót (shielded wire and air-tube headset). Ezek úgy működnek, mint egy sztetoszkóp, vagyis a füledhez már nem a vezeték, hanem egy cső szállítja el a hanghullámokat.
  • Ha lehet, akkor használj vezetékes telefont (is).
  • A gyerekeknek minimális mértékben engedd a mobiltelefon használatát, vagy még annyira sem. Egy külön téma, hogy kell-e a gyereknek telefon, de az ő szervezetük még inkább fogékony lehet az elektromágneses sugárzás káros hatásaira.
  • Ragassz a telefonodra  >> E-protect stickert, és használd az >> E-Protect Card a „személyi testőrt

Forrás:

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url