Biciklizés előnyei

Radogna Edit

A biciklizés előnyei tulajdonképpen megtölthetnének egy könyvet (meg is töltenek, nem is egyet), és ezek között nem biztos, hogy első helyen az élettani előnyöket érdemes megemlíteni.

Számomra ugyanis a kerékpározás lelki tisztaság, öröm, boldogság elsősorban, amivel persze együtt jár a testi jólét is, szóval a kettő nem elválasztható egymástól.

Persze ha már a biciklizés előnyei a téma, azért elmondom nektek a biológiai, élettani következményeket is, és remélem, mire a cikk végére értek, mindenki ellenállhatatlan vágyat fog érezni egy kis bringázásra.

Mint én.

A biciklizés előnyei, ahogyan én látom

Kezdjük talán egy kicsit személyesebb vonatkozással: mint egy korábbi posztban írtam, én egyszerűen a gyerekkoromra emlékeztető boldogság miatt hoztam le a padlásról a biciklimet és szerintem ez a legfontosabb.

Minden sportban az öröm a legfontosabb, anélkül nem érdemes belevágni, hiszen ha szenvedést jelent, akkor egy idő után abba fogod hagyni. Persze lesznek mélypontok, lesznek olyan pillanatok, amikor nem akarsz elindulni, de ezek mind feledésbe merülnek majd, amikor már a nyeregben ülsz. Én legalábbis így vagyok vele.

Én tehát így látom, ám mivel konkrét élettani hatásokat ígértem neked, most következzenek ezek!

A biciklizés előnyei, ahogyan a tudomány látja

Az aerob mozgásformák közé tartozó kerékpározás előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy nagyszerűen edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Nem csoda, hiszen biciklizés közben emelkedik a légzésszám, és a szív is egyre erőteljesebben dolgozik, aminek a következményei:

  • nő a pulzus
  • emelkedik a vérnyomás
  • élénkül a vérkeringés
  • ebből adódóan a sejtekhez több oxigén jut, mint a nyugalmi állapotban (ami persze kell is a több mozgás miatt)

Mindez oda vezet, hogy ha rendszeresen biciklizel, akkor sokkal nagyobb terhelést bír majd el a szervezeted, kitolod a fizikai teljesítőképességed határait.

Nyilvánvaló, hogy a rendszeres testmozgás fejleszti az izomzatot is, mást ne mondjak, a zsírégető hatás miatt láthatóbbá válnak az izmok, és a vérbőség következtében az izomtónus is szebb lesz.

Az izmok közül nem csak a combok és a vádlik erősödnek meg, a farizmod és a csípőd környéke is hálás lesz a plusz mozgásért.

A futással szemben a kerékpározás egyik komoly előnye, hogy nem (de legalábbis kevésbé) terheli a csípőd, a térded és a bokád, szóval ha például futni, úszni nem tudsz, vagy csak nem szeretsz, akkor a kerékpározás a te sportod.

Ha ízületi problémáid vannak, akkor azért jobban teszed, ha nem terheled túl magad a bringázással sem, de (újra)kezdeni tökéletes választás. Érdemes vigyázni a fájós hátúaknak és a gerincbetegnek is, ők mindenképpen konzultáljanak szakorvossal, mielőtt sportolni kezdenének.

A biciklizés előnyei közé tartozik az is, hogy erősödik a tüdőd is, és ami külön kellemes hatása, hogy erősíti az immunrendszered, azaz a különböző nyavalyák, betegségek, fertőzések és vírusok rosszabb eséllyel indulnak ellened. Mi több, kutatások szerint a daganatos betegségek kockázata is kisebb azoknál, akik rendszeresen sportolnak, kerékpároznak.

Összefoglalva tehát a fentieket, a biciklizés

  • edzi a szíved és a vérkeringésed
  • fejleszti az izomzatod
  • kíméli az ízületeid
  • erősíti a tüdőd
  • ellenállóbbá teszi az immunrendszered
  • csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét

Biciklizés lelki előnyei

Mint a cikk elején írtam, a biciklizés számomra elsősorban örömforrás, és ez így is van jól, hiszen az ember szívesebben csinálja azt, ami boldogságot okoz neked.

A kerékpározás előnyei közül kiemelkedik, hogy mint szinte minden mozgás, nagyon jól oldja a stresszt, arról már nem is beszélve, micsoda öröm azt látni, hogy az ember fokozatosan egyre többet bír, nem igaz?

Szóval miközben javul az állóképességed, fejlődik az izomzatod, megnő a tüdőd kapacitása és erőteljesebb lesz a szívműködésed, szóval mindezen pozitív testi változások a lelki életminőséged javulásához is vezetnek.

Éppen ezért azt javaslom, hogy amikor csak lehet, pattanj kerékpárra és tekerj egy jót – egészen megváltozik tőle a világ!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url