Egészséges-e a vegetarianizmus?

Radogna Edit

Augusztina vegetáriánusként hódol az egészséges táplálkozásnak.

Augusztináról még soha nem írtam. Mert sokáig semmilyen kapcsolatom nem volt vele. Jött, kiszolgáltam, és elment. Bevallom kicsit rátarti hölgynek tartottam, és nem is volt kedvem forszírozni az beszélgetést. De ahogy múlt az idő, be kellett látnom, hogy hamar ítéltem. Semmi rátartiság nincs őbenne.

Egy komoly, nagy tudású polihisztor, hatalmas szívvel, jó szándékkal, kedvességgel. Lelkiismeretemet enyhítendő, már meggyóntam neki kezdeti érzéseim, amit ő a rá oly jellemző derűs nyugalommal fogadott.

Hétvégén rengeteget járt a gondolataimban, miközben a “Zárt ajtók mögött” rendezkedtem, és hallgattam sok orvosi előadást az egészségmegőrzésről. E különböző témájú beszélgetésekben minduntalan előjött a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, és a stressz leküzdésének fontossága.

Augusztináról tudom, hogy vegetáriánus, és roppant egészséges. Régebben beszélgettünk már erről, mert én tele voltam előítéletekkel e táplálkozási formával kapcsolatban.

A növényi táplálkozás nem lehet egészséges, mert csak másodlagos fehérjeforrás. Vagyis a létfontosságú aminosavakból hiányállapot jöhet létre – mondtam az első ellenérvként.

Agusztina ezt persze nem cáfolta, annyit mondott, hogy megfelelő körültekintéssel és szakértelemmel nem lehetetlen a hiányállapot elkerülése. Ezért könnyebb a kevésbé szigorú ovo-lakto vegetarianizmus, ahol a tejtermékek és a tojás megengedett. És ő bizonyítottnak látja, hogy a zöldségek és gyümölcsök sokkal több biológiai energiát tartalmaznak, mint a húsok.

Hiányállapot jöhet létre néhány vitaminból és ásványi anyagból, forszíroztam tovább a kérdést. Különösen a D- és B12 vitaminra gondolva itt. Sőt, a vas, a cink és a kalcium felszívódását akadályozza a fitinsav és az oxálsav.

Fontos, hogy ha egészséges akarsz maradni, a hiányállapotok elkerülése.

Ez persze Augusztina esetében nem volt valódi ellenérv, hisz ő pont ezért jár a boltba, hogy pótolja ami hiányzik, a gondosan összeválogatott étrendje ellenére.

De ő, aki az egészséges táplálkozást a növényi táplálkozásban találta meg, sokkal súlyosabb és terjedelmesebb bűnlajstromot tudott a hús ellen felhozni.

 • Rengeteg betegség visszavezethető az állati eredetű élelmiszerekre: keringési, mozgásszervi, immun- és emésztőrendszeri betegségek.
 • A húsok eleve sok telített zsírt, koleszterint, és hormonokat tartalmaznak.
 • A nagyüzemi állattartás során  rengeteg veszélyes antibiotikum, mezőgazdasági méreg, hormon.
 • A feldolgozás, fogyaszthatóvá tétel  során ezek, az egészségesnek nem mondható anyagok listája csak tovább gyarapszik. A veszélyes anyagok sora megsokszorozódik. Az élelmiszeripar pácoló, színező, ízfokozó, tartósítószerek garmadáját teszi a húskészítményekbe, melyek méreganyagokként jelentkeznek a mi szervezetünkben.

Bevallom, ez után a beszélgetés után komolyan elgondolkoztam, hogy én is elhagyom a húst az asztalomról. De kellő önismerettel beláttam, hogy én nem vagyok olyan fegyelmezett, hogy vegetáriánus legyek és egészségesen táplálkozzam. Képtelen lennék következetesen odafigyelni az arányokra.

Sok orvos szerint is egészségesen táplálkozol, ha a mediterrán konyhát követed

Így maradtam a mediterrán konyha mellett. Erről pár szóban csak annyit, hogy sok nyers zöldség és gyümölcs, kevés hús, ami inkább szárnyas és hal fémjelzi. Sok orvos szerint is ez az egyik lehetséges módja az egészséges táplálkozásnak, és saját bőrömön is érzem ennek előnyeit.

És te? Hogyan étkezel? Netalán te is vegetáriánus vagy? Vagy valamilyen más irányzatnak hódolsz? Mesélj nekünk erről.

Augusztina képének elkészítésben ez az oldal volt segítségemre.

Szerző:

hozzászólás

 1. Lapaj
  2013. szeptember 24. kedd at 22:09

  Hal- illetve vízi herkentyűket azért kb 1-2 hetente egyszer magának megengedő ovo-lakto vega vagyok… Immár 10 éve csinálom, azóta tán ha 2-3-szor “botlottam” és haraptam nem vízi élőlények holttestébe valami általában komoly kellemetlen okkal (pl éhes voltam nagyon és egész prózai módon akkor és ott éppen SEHOGY nem lehetett másféle élelemhez jutni), nem pedig jószántamból… Az első 2 évben extrém vega voltam; tejtermék és tojás sem volt (de még fehérliszt sem), hal sem.. csak kizárólag növényi étrend.. (fehérjeforrás, szója, szenna, szejtán) Eme időszak alatt éveket fiatalodtam, sportot, szexet, munkát, BÁRMIT legalább úgy, ha nem jobban bírtam, mint előtte húsevőként, minden zsír és lerakódás eltűnt és a betegségek szintúgy az életemből… Kb 2 év után visszaálltam az enyhébb ritkán halevő ovo-lakto vegaságra (anyagi okokból sajnos), bár nyilván hízlalóbb étrend, ezért pár kiló felesleg fenn van (ezt persze mozgással tökéletesen kordában lehet tartani, ha az ember szán rá időt!); a betegséget továbbra is hírből ismerem, fitt vagyok, jókedélyű, a négy- és kétlábúak holttestének fogyasztása csak egy egyre homályosodó rémálom már csupán…

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Köszönöm a tapasztalatokon alapuló megerősítést!

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url