Egészséges életmód, idős korban is

Kategóriák:Egészséges életmód
Címkék:,
Radogna Edit

A kép digitális scrapbook technikával készült. Az alapja egy vintage hangulatú papír, olyan a hatása mint egy mintás   tapéta, szürkés árnyalatú, bal oldalán írás sejlik. íezen az alapon van Emerencia fényképe a bal oldalon. Alá   csúsztatva egy fénykép, amin a bejegyzésben később felbukkanó plakát van. Erre van rátűzve biztosítótűvel egy papírcetli, almás pite recepttel. Ezek alatt, de éppen csak takarva, egy kitépett füzetlap.És ezen a papírlapon van rajta a másik plakát, ami a bejegyzésben feltűnik majd.

Életmódváltás idős korban. Lehetséges ez?

Emerencia látogatott meg, és a beszélgetésünkből azt szűrtem le, hogy komoly elhatározásra jutott. Életmódváltást tervez, mert szeretné minél jobban kinyújtani a jelenlegi időszakot az életében. Vagyis szeretné még sokáig élvezni az életét.

Először önkéntelenül is elmosolyodtam, hiszen pontosan pár napja írtam a naplóba arról, hogy mennyire nem hiszek az újévi fogadalmakban. Ezt persze Emerenciának nem említettem. És végül ki is derült, hogy nem hangzatos fogadalmakról van itt szó. Inkább kisebb lépésekről a tudatosabb, egészségesebb életmód felé.

Barátném, az én szememben még mindig fiatal. De igaza van abban, hogy sokkal célravezetőbb  az idős kor jellemzőivel szembenézni. És ezek tudatában kialakítani a mindennapi szokásait.

Az idős kor óhatatlanul is életmódbeli változásokkal jár, de Emerencia úgy döntött, ő aztán nem adja olyan könnyen magát.

És szerinte ugyanígy döntés kérdése, az ezzel az életkorral járó élettani változásokkal is felvenni a harcot. Nem, nem hiszi azt hogy feltalálta az örök fiatalság titkát. De látva az elszántságot szemében, úgy gondolom, igen is közel áll hozzá.

Mert tény, ahogy idősödünk, úgy csökken az aktív testtömeg, sorvadnak az izmok és a szervek, lassul az anyagcsere. 

Ráadásul az idős emberek  még kevesebbet mozognak, pedig a fiatalok sem viszik túlzásba. Ez az energia szükséglet csökkenését vonja maga után. Ha ehhez még hozzáveszem azt is, hogy a tápanyagok emésztése, felszívódása is romlik, nem csoda, hogy másképpen kell étkezni idős korban.

Pont erre készül Emerencia.

Egy eredeti vintage plakát. Rajta egy zöld blúzos, vidám nő áll, aki elmélyülten tanulmányoz egy szakácskönyvet. Biztosan valami egészséges fog készülni, mert az asztal, ami előtt áll, tele van gyümölccsel, zöldséggel, és egy mérleg is látható itt.

Gyakran, minimum ötször fog enni, de  egyszerre csak kis mennyiségeket fogyasztva, így kevésbé terheli a gyomrát és az emésztőrendszerét.

Az ételek felét, lehetőség szerint teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, tészták, főzelékek, zöldségfélék, gyümölcsök, burgonya, barna rizs, fogják kitenni. Ezzel a napi rostbevitel is meg van oldva. Ami szintén nagyon fontos, hiszen idős korban a székrekedés is  jellemző. És hashajtót nem fog szedni, szentül megfogadta. Nála ez valahogy hiúsági kérdés, én tudom, hogy tápanyaghiányt okozhatna vele magának.

A rostfogyasztásnak nem csak a székrekedés megakadályozásában van fontos szerepe.

  • segítik az optimális emésztést,
  • megkötik a gázokat,
  • csökkentik a koleszterin-lerakódást,
  •  egyenletes szinten tartják a vércukorszintet
  • emellett a gazdag ásványi anyag és nyomelem tartalmuk is pozitív hatással van a szervezet egészére

Na pontosan ezek miatt döntött úgy Emerencia, hogy vásárol tőlem mexikói fügekaktusz tablettát, vagyis Nopalint. Legalább is arra az időre, amíg meg nem szokja, ezt az újfajta étkezést.

De nem csak erre kell odafigyelnie.

60 év felett csökken a fehérjék hasznosulása, ezért növekszik a fehérjeigény.

Ezt több  csirkehússal, hallal, jó minőségű sonkával, tejjel, sajtokkal, joghurt, kefir fogyasztásával küszöbölheti ki. Na meg persze ott a tojás is. De azt hiszem ez a része a táplálkozásnak nem jelent gondot barátnémnak.

De miután teljesen biztosra akar menni, megvette a kimondottan az az ő korosztályának szánt  multivitamin készítményt is.  A Senior Formulát. Ez a készítmény a  szokásos multivitaminokon, ásványi anyagokon kívül tele van még egy csomó, kimondottan idős korban ajánlott összetevővel.  Az ára is olyan kedvező, hogy eszemben sem volt lebeszélni róla.

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele már nem olyan egyszerű.

A képen egy vintage plakát látható, méghozzá a csilaghegyi ásványvíz plakátja. Egy nő tart az ég felé, egy hatalmas, ásványvizes palackot.

Ő is mondja, mástól is hallottam már, hogy idős korban egyszerűen csökken a szomjúságérzet. Ugyanakkor viszonylag kis vízhiány  könnyen okozhat kiszáradást. Mire gondolok? Például láz, hasmenés, laborvizsgálat előtti szomjazás is okozhat gondot, ha valaki nem figyel erre oda.

Ezzel kapcsolatban Emerencia az én módszeremet szeretné átvenni. Reggel tele kell tölteni egy 1,5 l-es palackot csapvízzel, forrásvízzel, vagy venni egy üveg szénsavmentes ásványvizet. És ennek estére el kell fogynia. Azért kell az üveg, mert abban pontosan látszik, mennyi fogyott eddig. Ha ezt kiegészíti még 1-2 pohár gyógyteával, amit egyébként is szokott inni, akkor szerintem ez is rendben lesz. Nem is beszélve a gyümölcsök, zöldségek folyadéktartalmáról, amik még további pluszt jelentenek.

Arra is panaszkodott, hogy már az ízek sem az igaziak. Igen, sajnos idős korban csökken az ízérzékelés.

Emiatt egyrészt oda kell jobban figyelnie a sózásra. Nehogy túlzásba vigye. Bár neki szerencsére nem magas a vérnyomása, amikor ez különösen veszélyes lehet. De ő inkább több  zöld fűszert akar használni, hogy ízesebb ételeket kapjon. Petrezselymet, bazsalikomot, rozmaringot, kaprot, majoránnát. Ezek nem csak ízletesebbé, hanem egészségesebbé is teszik az ételeit.

Olvasta, hogy a  savanyított termékek (pl. csemegeuborka, savanyú káposzta) elősegítik a nyálelválasztást, a rágást, nyelést, és az emésztési folyamatokat. Ezért fogja a főétkezésekhez lehetőség szerint mindig fogyasztani ezeket.

Egy feket - fehér fotó. Egy park részlet, ahol egy távoli nőalak sétál esernyővel a kezében.

Nem lenne teljes az életmódváltás, ha a napi több mozgás nem szerepelne benne.

Idős korban ez egyáltalán nem egyszerű, főleg egy olyan embernek, aki soha nem mozgott rendszeresen. De Emerenciának erre is meg van a trükkje. Minden nap csak annyit fog vásárolni, amennyi aznapra kell. Vagyis minden nap el kell mennie a boltba. És ha nincs túl rossz idő, nem is a legrövidebb utat fogja választani. És azt mondta, engem is gyakrabban meglátogat majd -ha nem bánom.

És igaza van. Már egy ilyen kicsinek tűnő lépéssel is rengeteget tesz magáért. A titok abban van, hogy csinálni kell.

Van még egy terület, ami nagyon fontos. A szellemi frissesség fenntartása.

Na ezzel kapcsolatban neki nincs teendője. Minden nap olvas, rejtvényt fejt. Szeret TV-t is nézni, de általában ismeretterjesztő filmeket. Jegyzetfüzettel. Ha hall valami érdekeset, vagy olyat, amit szeretne bővebben is megismerni feljegyzi. Majd irány az internet, És nem fogod elhinni, de sokszor a kockás füzetébe, a göcsörtös betűivel ki is írja azokat az információkat, amelyeket fontosnak talál.

Így keveredik Emerenciában a múlt a jelennel, és így marad szellemileg örök fiatal.

Ha betartja elhatározásit is, egy hosszú, és egészséges idős kor vár rá, sok sok évig még.

Az időskori táplálkozáshoz itt kaptam tippeket.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url