Egészséges életmód alapjai

Radogna Edit

Az egészséges életmód napjaink egyik legfontosabb mantrája, rengeteg cikket, írást lehet olvasni róla – olyannyira, hogy már nehéz újat mondani róla. Nem is próbálkoznék meg vele, azzal viszont igen, hogy elmondjam neked, melyek az egészséges életmód alapjai, honnan érdemes indulni, ha szeretnél egészségesen élni.

Az alaptételeket szinte már mindenki ismeri, ugyanakkor ha végigolvasod a cikket, a végén adok majd neked pár egyszerre egészséges és kellemes tippet, remélem, örömödre szolgál majd.

Tarts hát velem, és lássuk, mi tekinthetünk az egészséges életmód alapjainak!

Egészséges életmód – a legfontosabb tényezők

Az egészséges életmód dicsérete ömlik ránk mindenhonnan, ami nem baj, csak éppen nehéz eldönteni, kinek is higgyünk. Az alaptételek persze könnyen meghatározhatók (a betartásuk már más kérdés, ezt alighanem mindannyian megtapasztaltuk már a saját bőrünkön)!

De lássuk, mi az egészséges életmód négy legfontosabb tényezője!

 • rendszeres (napi 30 perces) fizikai aktivitás
 • egészséges testsúly megőrzése (noha a testtömeg-index – BMI – nem feltétlenül pontos mindig, iránytűnek jó: tartsd 18,5-25 között)
 • kiegyensúlyozott táplálkozás – ha lehet sok zöldséggel, gyümölccsel, olajos magvakkal, hallal, kevés vörös hússal
 • dohányzás mellőzése

Mindez nem öncélú önmegtartóztatás, amikor tudósok összehasonlították a két végletet (azaz a leginkább és a legkevésbé egészségesen élők csoportját), arra jutottak, hogy a nőknél négyszeres, a férfiaknál 2,5-szeres a halálozási rizikó, ami hatalmas eltérés szerintem.

Az egészséges életmód tehát drasztikusan csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát – minderre a Német Táplálkozáskutató Intézet munkatársai jöttek rá, miután több mint 25 ezer ember szokásait, életmódját figyelték meg 8 éven keresztül.

Egészséges életmód és az egyes betegségek

Még érdekesebb megnézni, mekkora különbséget jelent az egészséges életmód az egyes betegségek kialakulásának kockázata esetében.

 • cukorbetegség – 93 százalékkal csökkenti a kialakulás esélyét
 • szívinfarktus – 81 százalék
 • agyvérzés – 50 százalék
 • daganatos megbetegedés – 36 százalékos

Ezek elképesztő adatok, hiszen még a daganatos megbetegedések esetében is jelentősen javulnak az esélyeink, nem beszélve a cukorbetegségről vagy a szívinfarktusról, márpedig ezek népbetegségnek számítanak – nem véletlenül.

Egészséges életmód – mi az igazán fontos?

Ha már a német kutatást hoztam fel, érdekes, hogy arra is kitértek, vajon a négy fent említett kategória közül melyiknek van a legfontosabb hatása, azaz melyikre érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Nos, az derült ki, hogy a legfontosabb a megfelelő testsúly, aki ugyanis a megfelelő tartományban (mondjuk 30-as BMI alatt) tudja azt tartani, máris 50 százalékkal csökkenti egy krónikus betegség (elsősorban is a kettes típusú diabétesz) kialakulásának kockázatát.

Aki emellett még a dohányzást is kerüli, az már 70 százalékkal növelte saját esélyeit, ami már egészen jó aránynak tűnik, nem?

Egészséges életmód – de akkor mit lehet?

Az egyik legfontosabb kérdés alighanem a legtöbbünk számára, hogy ez mind szép és jó, de azért nem lenne baj az sem, ha lehetne jókat enni és inni – mi az, ami belefér?

Nos, nem szeretnélek cserben hagyni, úgyhogy következzen pár dolog, amiből, módjával ugyan, de lehet fogyaszthatsz.

 • pezsgő – hetente egy-két pohár belefér, mert a jó minőségű pezsgőben lévő fenolok javíthatják a környezetből érkező információk feldolgozásáért és tárolásáért felelős térbeli memóriát. Mit, ha ezt nem? Panax Ginsenget.
 • sör – itt is fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, de egy-egy pohár a cseh orvosok szerint segíthet a bőrbetegségek és szexuális zavarok gyógyításában, de akadnak kutatások, melyek szerint csontritkulásra, szív- és érrendszeri betegségekre is jó.
 • vörösbor – számtalan kutatás igazolja a vörösbor jótékony hatását, szóval ezzel aligha mondok újat. Mértékkel (ez férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél 1-2 dl) fogyasztva csökkenti a szívinfarktus kockázatát, a benne található fenolos vegyületek antioxidáns és gyökfogó hatásúak, gátolják a vérzsírok lerakódását a vérerek falán és az infarktushoz vezető plakk-képződést. Mit, ha ezt nem? Resveratrol Plust.
 • kávé – a koffein hatásairól megoszlanak a vélemények. Az azonban bizonyítottnak látszik, hogy aki kávé formájában veszi magához, az védelmet élvez olyan betegségek ellen, mint a cukorbetegség, a Parkinson-kór vagy a májcirrózis. Napi 300 mg az az érték, ami a legnagyobb mértékben stimulálja szervezetet, anélkül, hogy károsítaná azt. Mit, ha ezt nem? Energy & Memoryt.
 • étcsokoládé – a jó minőségű (ez fontos!) étcsokoládé több antioxidánst tartalmaz, mint egyes gyümölcsök. A kakaótartalom legyen 50 százalék fölött, és kakaóvajat tartalmazzon vajzsír helyett. A kakaóban rengeteg antioxidáns van, emellett magas a kálium és magnézium tartalma. Fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulását. Mit, ha ezt nem? Xantho Plust.

Ha szívesen olvasnál bővebben arról, mit lehet, akkor ide kattints!

(Fotó: pixabay.com/thekgpgroup)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url