Egészséges reggeli titkai

Radogna Edit

Az egészséges reggeli a nap egyik legfontosabb része, amit persze már szüleink, nagyszüleink is mondogattak, ám nem lehet eleget ismételni. Úgyhogy ebben a posztban a reggeliről lesz szó, nem csak azt próbálom meg elmesélni, miért fontos a reggeli, hanem azt is kitaláljuk, mitől lesz az egészséges.

Tarts velem akkor is, ha előszeretettel blicceled el a reggelit, vagy ha te is a nap egyik legfontosabb étkezésének tartod – szerintem biztosan sikerül majd pár érdekességet megosztanom veled.

Egészséges reggeli – miért kell?

Az egészséges reggeli nagyon fontos, ám mielőtt az egészséges részre térnék, beszélgessünk kicsit arról, miért is fontos egyáltalán a reggeli!

Ennek több oka is van, az egyik legkézenfekvőbb az, hogy egy átlagos felnőtt esetében is eltelik legkevesebb 8-10 óra a vacsora és a reggeli között (hacsak nem közvetlenül lefekvés előtt vacsorázol, amit nagyon nem ajánlok), mi több, ezen idő nagy részében nem hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételhez, de folyadékhoz sem jut a szervezeted.

Persze éjszaka az ember alszik, minek a reggeli energiapótlás? – teheted fel a kérdést, de az a helyzet, hogy bár éjszaka alszunk, és azt is gondolhatnád, hogy ez egy passzív tevékenység, nem teljesen így van.

Nem nehéz belátni, hogy a szervezeted ilyenkor is működik (mást ne mondjak, lélegzel, nem áll le a vérkeringésed sem, stb.), azaz energiát használsz el, még ha kevesebbet is, mint napközben.

Reggelizni tehát kell, és ebből rögtön adódik a következő kérdés:

Mikor reggelizz?

Ideális esetben persze reggel, de a nem túl jó poént félretéve azt mondanám, hogy nagyjából 7-8 óra magasságában érdemes a nap első étkezését megejteni. Ami fontos, hogy a rendszeresség érdekében érdemes megpróbálni minden nap ugyanakkor reggelizni, ha lehetséges.

A rendszeresség persze a szakemberek szerint minden étkezésnél fontos, a reggelinél annyi előnyünk van, hogy ha nem össze-vissza beosztásban dolgozik az ember, akkor talán könnyebb ugyanarra az időpontra belőni (persze a reggeli rohanás nem mindig segít).

A rendszeres reggeli már csak azért is fontos, mert felmérések, kutatások bizonyítják, hogy jobban koncentrálunk, az iskolások kognitív képességei is jobbak, mint nem reggeliző társaiké, arról nem is beszélve, hogy nem törnek ránk falásrohamok napközben.

Az egészséges reggeli összetétele

Egészséges reggeli (és általában: táplálkozás) az, amelyik nagyjából tartalmazza a szervezetünk számára fontos összes tápanyagot, és még némi pluszt is. Mire gondolok?

 • fehérje
 • zsír
 • szénhidrát
 • vitaminok
 • ásványi anyagok
 • rostok

Ha mindezt konkrét élelmiszerekre szeretnénk lebontani, akkor nagyjából a következőket érdemes betervezni egy egészséges reggeli esetében:

 • gabonaféle – lehetőleg teljes kiőrlésű kenyér, vagy egyéb pékáru (lehetőleg ne fehér lisztből)
 • fehérje – tej, tejtermék, tojás, minőségi felvágott
 • zöldség – lehetőleg friss legyen
 • gyümölcs
 • folyadék – víz, gyümölcslé, tea

Noha zsírra szükségünk van (télen pláne), azért ez nem azt jelenti, hogy egy gyerekkarnyi szalonnát toljunk le reggeli gyanánt, mert azért ez inkább megterheli a gyomrunkat, és inkább lelassítanak, mintsem energiával töltenének fel.

Egészséges reggeli – egy jó példa

Lássunk akkor egy példát az egészséges reggelire!

Legyenek benne a következők:

 • natúr joghurt – esetleg zabpehellyel, friss gyümölccsel megbolondítva
 • magvas, teljes kiőrlésű kenyér
 • felvágott – lehetőleg fehér húsból, minőségi
 • zöldségkrém – lehet padlizsán, humusz, ezt akár te is elkészítheted
 • friss zöldség
 • friss gyümölcslé – adott esetben akár te is elkészítheted, de ha vásárolod, akkor figyelj oda a minőségre, és nem szabad belőle túl sokat inni

Akármilyen egészséges is a reggeli, azért azt javaslom, próbáld meg kiegészíteni valamilyen plusz vitaminkészítménnyel is, ami további energiát és védelmet adhat neked a hétköznapokra!

Én mindenesetre (hogy energikusabban induljon a napom) minden reggel beveszem a C-, és D-vitaminomat, valamint a multivitamint. Ezeket egyébként érdemes kor, élethelyzet, esetleg vércsoport alapján kiválasztani.

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url