Élő vitaminforrások, a csírák

Radogna Edit

A kép digitális scrapbook technikával készült. Harsány zöld alapon, keretben van Aurél fényképe. Ezt balról zöld, akáclevél formájú levelek keretezik. Jobb oldalon egy kép van betűzve a fénykép mögé, egy növekvő kis csíráról. És szintén betűzve egy kis papír, amire jegyzet került.

Rájöttem, olyan vagyok, mint egy mohó gyermek. Most éppen a napfénnyel kapcsolatban. Igencsak benne járunk az őszben, lassan több a falevél a járdán, mint a fákon. Reggel sötétben kelek, és a délutánok is egyre rövidebbek. Ez így van rendjén, és megvan a maga szépsége is. De az idei ősz eddig nagyon sok napfénnyel, kellemesen meleg nappallal kényeztet. És én, nem tudok ezekkel a napfényes órákkal betelni,  gyakran más  teendőimet is elhanyagolva, igyekszem minél több időt a szabadban tölteni. Ha nincs vevő a boltban, falevél söprés ürügyén, igazából napozás céljából töltöm kinn az időt. És szívom magamba az áldott meleget, és töltöm fel a szervezetemet D-vitaminnal.

Persze erre munkaidőben azért nincs olyan sok lehetőség, hisz az ősz és a tél mindig sokkal több vásárlót jelent mint a nyár. Ilyenkor még azok is szednek vitamint, akik tavasszal, nyáron felfüggesztik ezt.

Aurél is előkerült. A kertjéből mindent betakarított, és már fel is ásta, hogy a fagy, a hó, elvégezhesse a maga munkáját. És kitalált magának egy elfoglaltságot télre. Persze kapcsolatba hozható a kertészkedéssel, mert magok vannak benne, még ha föld nem is kell hozzá.

A képen egy csíráztató tál van, tele üde, friss csírákkal.

Igen, Aurél csíráztatásra adta a fejét.

Így hódol a  kertészkedés, és egészséges életmód iránti szenvedélyének. Hogy más, például Annuska iránti szenvedélyével hogyan is áll, arról nem tudok beszámolni. Ebben a tekintetben Aurél meglehetősen zárkózottnak bizonyult. Annál beszédesebb lett, mikor hagytam, hogy új passziójáról beszéljen.

Ekkor én csak sűrűn, és helyeslően tudtam bólogatni Hisz szervezetünkre a legjobb hatással kétségkívül a nyers, élő ételek vannak. És ezek közül is kiemelkednek a csírák, melyek valósággal újjáélesztik azt. Csíra a frissen kikelt mag, tehát az éppen növekedésnek indult növényke. Ahogy az embergyerek is „tele van energiával”, úgy a “növénygyerek” is valósággal duzzad az életerőtől. Valóságos vitamin bomba.

Van a mondás, miszerint „Amit eszel, azzá leszel”. Nos, a csírák esetében ezt úgy értelmezhetjük, hogy aki rendszeresen fogyaszt csírákat, az életerőt,  vitaminokat, ásványi anyagokat eszik. És mindezt garantáltan vegyszer mentesen.

Sokféle friss csíra kapható ma már a boltokban, ám az előállítás nem csak Aurélnek egyszerű. Érdemes belevágni a csíráztatásba. Mi kell hozzá?  Néhány ezer forintért beszerezhető csíráztató edény, csíraképes magok és naponta néhány perc, amit csíráid gondozására szánsz.

A képen egy újabb csíráztató edény van, tele életerős, friss csírákkal.

Többféle növényt csíráztathatsz, sok erre alkalmas magot lehet kapni. Növényenként változó, hogy hogyan érdemes pontosan kezelni őket, ám általánosságban véve elmondható, hogy néhány órás áztatást követően 3-4 nap nevelgetésre van szükség, hogy fogyasztáshoz megfelelő méretű növénykéket kapj. Amit aztán salátába keverve, vajas kenyérre szórva, vagy éppen csak úgy magában el tudsz fogyasztani.

A képen három kupac, különböző csírafajtát lehet látni. Ezek már fogyasztásra alkalmasak.

Fajtánként változó, hogy az egyes növények milyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ha valamilyen konkrét tápanyagot keresel, érdemes áttanulmányoznod egy csíratáblázatot.  Annak alapján könnyen megtalálhatod a  neked megfelelő fajtát. De minden csírafajta az értékes tápanyagokkal van teles tele, így gyakorlatilag „mindegyik gazdag szinte mindenben”.

Röviden, a teljesség igénye nélkül,  néhány elterjedt csírafajtáról:

Napraforgócsíra: gazdag fehérje-, lecitin- és D-vitaminforrás. (Ez utóbbi viszonylag ritkán található meg növényekben). Magas a nyomelem tartalma, így jótékony hatással van a csontokra, az izom- és a szövettónusra, valamit a vörösvérsejtekre is.

Brokkoli-csíra: Sulforafan-t tartalmaz, ami megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást. Emellett segíti a szervezetet abban, hogy egy glutathion nevű enzimet szabadítson fel, ami semlegesíti vagy méregteleníti a karcinogén (rákkeltő) anyagokat, mielőtt azok károsítanák a DNS-t.

Retekcsíra: Kitisztítja a nyálkát a légutakból, emellett féregűző és jó hatással van a bélflórára is.

Lucernacsíra: Gazdag többek között A-, B-, C-, E- és K-vitaminokban, illetve számos nyomelemben. Gazdag összetételének köszönhetően amolyan „jolly joker” a csírák között.

Milyen igaza van már megint Aurélnek. Itt van ez a bárki által megvalósítható ötlet.  A csíráztatás  izgalmas kikapcsolódás napi pár percben, ráadásul a  rendszeres csírafogyasztás napi egészségvédelmet jelent.

Na ki kapott még kedvet? Vagy ki az aki már eddig is csíráztatott?

Aurél döntéséhez ez a cikk adta meg az utolsó lökést. Aurél fényképének elkészítéséhez segítséget a Scrapbook.hu: Ünnepelj velünk (Kolibri, Janka, Rainbow) oldal adta.

Scrapbook.hu: Ünnepelj velünk (Kolibri, Janka, Rainbow)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url