Nassoltunk is – egészségesen.

Radogna Edit

A scrapbok technikával készült, vintage  hangulatú képen Emíliát látod. Rózsaszín keretben van a bájos profilkép téve. A háttérben, nagyon halványan egy teáskészlet sejlik fel.. Van mág pár díszítőelem a képen, és pár sor írás is, ami hol erősebben, hol elmosódottabban látszik.

Legutóbb egész részletesen leírtam, miért választottam vegyes gyümölcsteát, amikor Emíliát vártam teázni. De még mielőtt rossz házi(kis)asszonynak gondolnál, elmondom, hogy természetesen nem csak teával kínáltam a barátnőmet.

Mindketten imádunk nassolni beszélgetés közben. Hogy ez mit jelent nekünk? Hogyan lehet egészségesen nassolni?

Van amikor nyers zöldségeket halmozok egy tálra. Koktélparadicsomot, répát, piros és zöldpaprikát, uborkát, brokkoli rózsákat. Mellé egy kis tálba, vagy magába a paprikába, natúr joghurt kerül, amibe igény szerint lehet mártogatni a kiválasztott falatot. Olyan furcsa ez.  Hiába van a hűtőben minden hozzávaló, kedvem a falatozáshoz csak akkor jön meg, ha felvágtam és ízlésesen elrendeztem őket. De ha ezzel elkészültem, szinte etetik magukat a zöldségek.

Koktélparadicsom, répa, uborka, brokkoli. Mindez ízlésesen elrendezve egy tálon. Középen egy zöld és egy piros paprika kettévágva, benne natúr joghurt, mártogatóként.

Ugyanez a helyzet az almával is. Ott piroslik a kredencen egy szép kosárban, és nem nyúlok házzá. De amikor felvágom szép kis cikkelyekre, persze a héját rajta hagyva, percek alatt elfogy az egész. Ami persze nem baj, hisz a hámozatlan alma körülbelül 3 gramm oldható rostot tartalmaz. Ez segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet, és megelőzni a szívbetegséget. Tartalmaz még antioxidánsokat is, amelyekre  a szabad gyökök miatt van szükség és még a cukorbetegség szövődményeit is csökkentik.

Néha olajos magvak is az asztalra kerülnek. Mandula, amerikai mogyoró, kesu dió. Ezek mind tartalmazzák az egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek leviszik a koleszterint, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát. És mivel a fehérjék mellett ezeket a „jó” zsírokat tartalmazzák, nem emelik meg a vércukorszintet, mint ahogyan a kekszek és sósrudak tennék. Magas kalóriatartalmuk miatt persze ezekkel a magvakkal csínján bánunk, maximum egy marékkal eszünk csak belőle.

Három fatál van a képen, mindegyikben más olajos mag. Mandula, mogyoró, pisztácia.

Természetesen, sütni is szoktam, finom, egészséges kekszeket. Ez a késő ősz, a tél kedves elfoglaltsága számomra. Amikor már jól esik begyújtani a sütőt, amikor már a sütés maga is egy program.

Most még nem jött el ennek az ideje számomra, úgyhogy alma és  olajos magvak kerültek az asztalra, és persze a gőzölgő gyümölcstea a porcelán kancsóban. Aztán szép lassan elfogyott minden, de mi még beszélgettünk tovább. Olyan hamisítatlan lányos estét képzelj el.

Szóba került Florentin itthonléte, Aurél legutóbbi furcsa viselkedése, könyvek, ruhák… Ahogy már az lenni szokott, ha végre megadjuk a módját az együttlétnekEgy feket fehér fénykép, amin egy szalonban ül egymással szemben két hölgy, és teáznak. Régi kép lehet, ez látszik a hölgyek ruhájából, frizurájából, és az előttük lévő teáskészletből is.

És te milyen egészséges nassolnivalóval kényezteted szeretteidet? Szívesen olvasnám a hozzászólások közt.

Az egészséges nassolásról itt olvastam.


Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url