Piramis, avagy segítség az egészséges táplálkozáshoz

Radogna Edit

A kép Malvint mutatja be, aki elkötelezett híve az egészséges táplálkozásnak.

Ismered a táplálékpiramist?

Ez egy útmutató az egészséges étrend összeállításához. Nem a mennyiségeket mondja meg, hisz azok egyénenként nagyon is változóak lehetnek. Hanem a táplálékok egymáshoz viszonyított helyes arányát mutatja be nagyon szemléletesen.

A piramis alján a legfontosabb, naponta többször fogyasztandó élelmiszerek találhatók, a csúcsán azok, amik a legritkábban javasoltak.

A képen a régi táplálékpiramis látható. Avagy a minden nap fogyasztott élelmiszerek helyes arányát bemutató ábra.

Igen ám, de a fenti képen látható útmutató több mint 20 éves. Ha kicsit is foglalkozol az egészséges életmóddal, gondolom te is érzed, hogy ez ma már nem állja meg a helyét, mondhatni elavult.

Egyik délutánon Malvinnal beszélgettünk a boltban. Szóba került az egészséges táplálkozás is. A sok divatos diéta, sokszor egymásnak ellentmondó tiltás, vagy épen ajánlás. Kíváncsi voltam a véleményére, hisz ő az aki a leginkább figyelemmel kíséri az újdonságokat. Ekkor hozta szóba a táplálékpiramist, mint  szerinte ésszerű eligazítást ebben a kérdésben. Ellenvetésemre, miszerint ez a piramis már nem igazán állja meg a helyét, megmutatta az “új táplálékpiramist”. Ezt a Harvard egyetemen dolgozták ki, és teljesen korszerű.

Táplálkozási piramisról beszélünk, de a piramis alját most már nem táplálékok hanem életmódbeli felhívás adja. E szerint a mozgás, és a megfelelő testsúly az egészség az alapja. Egyet tudsz ezzel érteni?

Fontos különbség a két táplálkozási piramis között, hogy bizonyos élelmiszerek sokkal árnyaltabban szerepelnek benne.

 • Így a gabonafélék közül megkülönbözteti a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú egészséges gabonákat, és a finomított gabonából készült élelmiszereket.  A táplálékpiramis alján természetesen csak a teljes kiörlésűek maradhattak.
 • A növényi olajok, új kategóriaként szintén a piramis aljára kerültek. Minden egyéb maradt a csúcson, a ritkán fogyasztandók közt. Sőt, ide kerültek a vörös húsok, és a húskészítmények is.
 • A tej és tejtermékek az egészséges táplálkozás új piramisában kevesebb hely jutott, és felajánlja helyettük a megfelelő Kalcium és D-vitamin kiegészítést is.

És ami teljesen újdonság ebben az ajánlásban.

A képen az egészséges táplálkozás piramisa

Malvin szerint kevesen képesek az itt látható arányokat minden nap pontosan betartani. Nem is ez a cél. Inkább egy általános, iránymutató kép megismertetése. Amitől, ha eltérsz egyik nap, másnap tudod, hogyan is korrigálj.

Vagyis használd rugalmasan, az egészséges étkezés fő szabályait betartva.

Mi a véleményed? Segít ez a kép az egészséges táplálkozásban neked? Ha igen, kérlek oszd meg másokkal is.

A naplóbejegyzés megírásában ez a cikk jelentett segítséget.

Szerző:

hozzászólás

 1. Huszár Aniko
  Huszár AnikoVálasz
  2017. június 19. hétfő at 08:09

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!Nekem ez az útmutató nagyon sokat segít.Főképpen azért is mert megtapasztaltam ,saját magamon hogy mitől nem érzem jól magam.Többek között azért is mert a kisfiam táplálkozásában is tudatosabban tudok fellépni ,segíteni őt a helyes táplálkozásban.Ajánlom mindenkinek aki figyelmen kívül hadja ezt a tanácsot,mert a szervezetük fogja hamarosan jelezni ,hogy változtatni kell!Köszönöm szépen a segítséget!T.H.Anikó

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url