Végy egy nagy levegőt

Kategóriák:Egészséges életmód
Címkék:
Radogna Edit

A scrapbook technikával készült kép Annuskát ábrázolja, akivel a helyes légzésről beszélgettünk ma.

Talán az a sok vidám gyerek az utcán volt az oka, hogy legutóbb Annuskával a gyerekkorunkról kezdtünk el beszélgetni, és osztottunk meg vicces történeteket egymással. Nekem eszembe jutott, hányszor játszottam el riadtan a gondolattal, hogy “ha nem vennék levegőt percekig, akkor vajon meghalnék e?”

Ma már persze tudom, hogy ez mekkora képtelenség.  A szervezet háromszorosan is biztosítja a légzés automatizmusát. A szervezésnek tökéletesnek kell lennie.

  • Szerepe van benne az idegrendszernek, ami a ki és belégzés ritmusáért felel.
  • Van a kémiai szabályozás. Ami a légzőközponton átáramló széndioxid szint parancsadása  a belégzésre. (Ezért fulladnánk meg ha csak tiszta oxigént lélegeznénk be.)
  • És a reflexes szabályozás. Ami a vér oxigén koncentrációját figyeli, és ha az lecsökken, jön a “parancs” a lélegzésre.

Szóval arra, hogy levegőt vegyünk, nem kell odafigyelni, működik magától. De a helyes légzésre sokkal több figyelmet kellene szentelni. Hiszen a legtöbben, ha nem figyelünk rá, csak pihegünk, vagyis felületesen lélegzünk. Szó sincs a hatékony hasi légzésről.

Mert ha kevesebb oxigénhez jutunk, fáradtság, gyengeség,  fejfájás és az emésztőszervek elégtelen működése alakulhat ki.

A felületes légzés több okból is hiba.

Kevesebb oxigénhez jutunk így. Elmondom ez miért baj.

Valamikor réges régen, az evolúció hajnalán az emberi sejtekbe bekerült egy másik sejt, amit a gazdasejt nem pusztított el. Miért? Mert rájött, hogy ez a betolakodó – ma mitokondriumnak nevezzük – tud valamit. Képes láng nélkül, tűz nélkül égetni. Vagyis oxigén jelenlétében azt a tápanyagot, amit beviszünk a szervezetbe, el tudja égetni. Ezáltal jut a sejt ahhoz az energiához, amire szüksége van az élet során. De ha nem kapja meg a kellő mennyiségű oxigént, az égetés nem lesz megfelelő. És fáradtság, gyengeség,  fejfájás és az emésztőszervek elégtelen működése alakulhat ki.

Nem mozgatjuk meg a tüdőcsúcsoknál pangó levegőt. És az ott folyamatosan áll, pang. Márpedig ha a szervezetben valahol pangás van, ott a kórokozók háborítatlanul tanyát tudnak ütni. Vagyis cél, ennek a tartaléklevegőnek az átmozgatása időről időre. Hatékony légzőgyakorlattal.

Hogyan végezz légzőgyakorlatot?

3 ütemben lélegezz. Belégzésnél vedd a hasadba a levegőt, majd told fel a mellkasodba, majd a váll alatti tüdőcsúcsokba. Ismételd ezt meg párszor. És persze mindezt lehetőség szerint friss, oxigéndús levegővel végezd.

Mi végeztünk is pár ilyen légzőgyakorlatot Annuskával, és ő azt mondta, olyan mintha kicserélték volna.

A hatékony légzőgyakorlat alapja a hasi légzés

És ebben a jó hangulatú beszélgetésben stressznek nyoma sem volt, így a próba elmaradt. De útravalóul, egy mindig kéznél lévő, hatásos stresszcsökkentő titkába is beavattam Annuskát.

Stresszcsökkentés a légzés tudatos csökkentésével.

A központi idegrendszer kétféle módon szabályozza a légzést.

  1. Van a szimpatikus hatás. Ami vészhelyzetkor lép érvénybe. Amikor nagy energiára van szükség, a szervezet megkapja azt. Az összes tartalékenergia mozgósításával.
  2. Paraszimpatikus hatás, pont az ellenkező. Pihentet, ellazít.

Ha stressz ér, azt a szervezeted vészhelyzetnek fogja fel, és beindul a szimpatikus hatás. Ha te ekkor tudatosan elkezded csökkenteni a percenkénti légzésszámot, akkor a paraszimpatikus hatást fogod beindítani.

Normál esetben egy férfi percenként 16-18-at, egy nő 18-20-at lélegzik. Ha a percenkénti légzésszámot stresszes helyzetben lecsökkented nyolcra, vagy akár négyre, mély hasi légzés formájában, érezni fogod, ahogy feloldódik a stressz, ahogy egyre jobban kezded érezni magad. Ebben csak az a nehéz, hogy abban a feldúlt állapotban eszedbe jusson ez az egyszerű légzési technika.

Arról pedig már régebben írtam, hogyan tudod az oxigénbevitelt növelni akkor is, ha nincs lehetőséged  tiszta levegőjű helyen lélegezni.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url