Fogínysorvadás kezelése

Radogna Edit

A fogínysorvadás kezelése rendkívül fontos egészséged megőrzése szempontjából, és itt nem csupán a szájhigiéniára, vagy a fogaidra gondolj, hiszen a betegségnek számtalan kellemetlen és súlyos következménye is lehet. A fogínygyulladásról már írtam (olvasd el azt a cikket is!), ebben a cikkben a fogínysorvadás kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről szeretnék beszélgetni veled.

Az alábbiakat nem csak azoknak ajánlom, akik már megtapasztalhatták a fogínysorvadás kellemetlen tüneteit, de azoknak is, akik fontosnak tartják az egészségüket és szeretnék megelőzni a betegségeket – ebben az esetben a fogínysorvadást.

A cikk végén pedig olyan termékeket is ajánlok, melyeket itt, nálam vásárolhatsz meg, és melyek segíthetnek a megelőzésben is.

Fogínysorvadás kezelése – mi az a parodontitis?

A fogínysorvadás kezelése egyre fontosabb lesz világszerte, mert sajnos ez ma már népbetegség szerte a világon. Olyannyira, hogy a fogíny gyulladása, vagy sorvadása a felnőtt emberek 90 százalékát érinti. Nyilván most meglepődsz, és azt gondolod, hogy te a szerencsés 10 százalékba tartozol. Remélem, ez így is van, ám a statisztika szerint még valószínűbb, hogy csak nem vetted észre az érintettséged.

A helyzet az, hogy a szakemberek szerint 35-40 éves kor felett már nem a fogszuvasodás, hanem a különböző fogágybetegségek jelentik a legfőbb veszélyt.

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy ezeknek a betegségeknek a megjelenési formája és lefolyása nehezen sematizálható, hiszen van, amikor egy-egy fog, vagy fogcsoport tartószerkezet gyengül meg, és olyan is előfordul, hogy minden fog érintett a sorvadásban.

Fogínysorvadás kezelése – a betegség kialakulása és tünetei

Rossz hír, hogy a fogínysorvadás kialakulásának számtalan oka lehet, ezek közül most hadd soroljak fel neked párat:

 • rendellenes fogak
 • magas tömések, koronák
 • elálló tömés
 • eltávolítatlan lepedék
 • fogkő
 • cukorbetegség
 • dohányzás

A tünetek közül is felsorolok párat azzal a megjegyzéssel, hogy ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz (ezt lehet, hogy párszor elmondom még, mert nagyon fontos, hogy a kezelést minden esetben szakemberre kell bízni, minden más csak kiegészítője lehet az orvosi ellátásnak)!

Tehát a tünetek:

 • a fogmosás során vérző fogíny
 • viszkető, duzzadt, gyulladt, szivacsos állagú íny
 • mozgatható fogak
 • eredeti helyükről elmozdult fogak
 • kellemetlen szájszag

Ezek mind azt jelzik, hogy valami nem stimmel a szádban, ilyenkor muszáj szakember segítségét kérni, megelőzendő a további problémákat.

Fogínysorvadás kezelése és megelőzése

Az eddigiekből következik, hogy a fogínysorvadás nem játék, muszáj kezelni. Ehhez hadd adjak neked néhány tanácsot!

Mindenekelőtt járj rendszeresen (félévente) fogorvoshoz, ahol adott esetben eltávolítják a fogkövet, cserélik a rossz töméseket. Emellett szakszerűen kell ápolni a fogakat, és ha még dohányzol, célszerű azzal is felhagyni (no, nem csak a fogínysorvadás miatt, de azért is).

Vannak ugyanakkor olyan termékek, amelyeket érdemes alkalmazni, mert segíthetnek a fogínysorvadás kezelése terén, illetve megelőző szerepük is van.

Ilyen például a Q10, ami kicsit ugyan úgy hangzik, mintha egy kémfilmből került volna elő, ám erről szó sincs. A Q10 lényege, hogy a fogíny védősejtjeinek koenzim Q10-re van szükségük, mert ha ezt nem kapják meg, akkor nehéz meggátolni a gyulladást.

Az ínygyulladás és -sorvadás során a fogínyben csökken a Q10 koncentráció, ezért ezt muszáj pótolnod, amit nem túl meglepő módon valamilyen Q10 termékkel a leghatásosabb megtenni (szerintem a tabletta a legjobb, van belőle megadózisú és a nyelv alatt azonnal oldódó változat is).

Emellett a magam részéről ajánlanám neked a C-vitamint is, mert nagyszerű hatása van az egész szervezetre.

Fogínysorvadás kezelése – a következmények

A fogínysorvadás kezelése azért is fontos, mert mint a cikk elején már említettem, a kikezeletlen betegségnek súlyos következményei lehetnek, hiszen minden krónikus gyulladás megterheli a szervezetet és további bajokat okozhat.

Ezek között a következők fordulhatnak elő:

 • szívproblémák – ilyen lehet a szívbelhártya gyulladása, ráadásul növelheti a szívinfarktus és a stroke esélyét
 • ízületi panaszok
 • bőrgyógyászati problémák
 • már meglévő cukorbetegség súlyosabbá válása
 • hajhullás
 • várandós nőknél pedig akár koraszüléshez is vezethet

Ebben a cikkben is nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy mint minden betegség esetében, így a fogínysorvadásnál is keress fel szakorvost!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url