Stressz gyomorfájás ellen

Kategóriák:Egészségügyi panaszok
Címkék:
Radogna Edit

Mióta vitaminboltos kisasszonyként dolgozom, tapasztalom, hogy a stressz és a gyomorfájás kéz a kézben járnak.

stressz és gyomorfájás kéz a kézben járnak

A stressz okairól, leküzdésének lehetőségeiről volt már szó, el is tudod olvasni <<. Most kifejezetten a stressz és a gyomorfájás kapcsolatáról szeretnék írni. Mert sok ember nem kapcsolja össze a kettőt, így tenni sem igazán tud ellene.

Stressz gyomorfájás tünetei lehetnek

 • gyomorégés
 • savas felböfögés
 • hányinger, hányás
 • puffadás,
 • étvágytalanság

A túlzott savtermelés a gyomor védekező reakciója. És a legtöbb ember savlekötővel vagy szódabikarbónával védekezik ellene. Ami tipikusan tünet enyhítés, ráadásul ebben a formában még mellékhatásokkal is járhat.  Hiszen ezek a szerek csak átmenetileg semlegesítik a savakat, de termelődésüket nem tudják lecsökkenteni. Ami  a reflux és a  fekélyképződés veszélyét jelenti.

Mit lehet tenni a stressz gyomorfájás ellen? 

Igazi megoldást csak a stressz kezelése hozhat. Hiszen ez áll a probléma hátterében. És a tartósan fennálló stressz nem csak a gyomrot kezdi ki, felelős  lehet többek közt a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a rák kialakulásáért. A stressztűrő képesség megemelésére, a stressz testi tüneteinek enyhítésére is mutattam pár megoldást a vitaminbolt polcain lévő termékekből az említett írásban. De ezeken kívül ajánlom mindenkinek, hogy próbálja megtalálni a stressz valódi okát, és életmódbeli változtatással, vagy szakember segítségével megoldani azt.

Ha már küzdesz a stressz gyomorfájás tüneteivel, érdemes az étkezésedre is odafigyelni. Mert ezzel is tudod a tüneteket enyhíteni.

 • Igyekezz rostban gazdag ételeket fogyasztani. Ez segít a gyomorsav megkötésében.
 • Kerüld
  • a szénsavas üdítőket, bolti gyümölcsleveket
  • kávét, alkoholt
  • sok sót, erős fűszereket
  • a finomított cukrot, édességet

Stressz gyomorfájás panaszainak enyhítésére is

Stressz gyomorfájás tüneteinek enyhítése természetes szerekkel

A kamillás forgókúra sajnos a mai, sokszor a túlzott rohanás miatt stresszes embernek inkább csak egy kuriózum, mint megvalósítható lehetőség.  De azért elmondom.

Reggel éhgyomorra kell meginni 2 csésze, ízesítetlen kamillateát. Ezután 10 percig hanyatt, 10 percig jobb – majd a baloldalon, végül hason kell feküdni. Miután a forgás megvolt, még 30 perc pihenés ajánlott, ez után szabad csak megreggelizni, és elindítani a napot. Ezzel a technikával a gyomorfal teljes belső területe érintkezik a kamilla hatóanyagaival. Melyek nyugtató, fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Burgonyakúra. Ami a frissen préselt burgonyalé megivását jelenti. Szinte azonnal érezni lehet a nyugtató hatását. És a későbbiekben megszűnhet a gyomorégés, savas felböfögés, gyomorfájás.

Kezdetben fél dl, később akár egy dl burgonyalevet kell meginni étkezés közben vagy után. A kúrát érdemes 3 hétig folytatni.

Stressz gyomorfájás enyhítésére próbálj ki valamilyen természtes gyógymódot

Stressz gyomorfájás elleni teakeverék. Amit érdemes naponta 3x, étkezés után elkortyolgatni.

A stressz gyomortea összetevői

 • 10 g ürömfű – harmonizálja a savmennyiséget
 • 10 g ezerjófű – gyomorerősítő
 • 30 g angyalgyökér – nyugtató
 • 20 g kamilla – nyugtató, görcsoldó
 • 20 g borsmenta – hogy a tea finom legyen

Ebből a teakeverékből egy kávéskanálnyi kell egy csészéhez, amit forrázás után 5 percig kell állni hagyni, majd leszűrni műanyag szűrővel. Egy kevés mézet is tehetsz bele, ha úgy jobban ízlik.

 Összefoglalva: A stressz gyomorfájás valódi okát, a stresszt kell kezelni. De ezzel együtt a kellemetlen gyomorpanaszokat is. Amikre a savlekötők átmeneti, és nem igazi megoldást jelentenek. Helyettük válassz inkább valamelyik természetes gyógymódot.

 

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url