Gyomorfájás tünetei és lehetséges okai

A gyomorfájás meglehetősen gyakori panasz, szinte mindenki megtapasztalta már, milyen kellemetlen is lehet, ez alól nyilván te sem vagy kivétel (én biztosan nem).

Azt azonban talán kevesebben tudják, milyen sok oka lehet a gyomorfájdalomnak, éppen ezért mennyire fontos, hogy ezeket időben felismerjük, és ha szükséges, akkor orvoshoz forduljunk. (Ezt mindig elmondom, mert tényleg fontosnak tartom, hogy ha a legkisebb kételyünk is van egy fájdalommal kapcsolatban, akkor azonnal keressünk fel egy szakembert.)

Ebben a cikkben tehát a gyomorfájásról beszélek, annak tünetei és persze lehetséges okairól is, hogy aztán szokás szerint ajánljak egy-két, szerintem bizonyos esetekben hasznos készítményt.

Probiotikumokkal az egészséges bélflóráért

A reklámoknak köszönhetően szerintem kevés olyan ember van, aki ne hallott volna az egészséges bélflóra fontosságáról, és ennek kapcsán a probiotikumokról.  Az már más kérdés, és nem is ennek az oldalnak a feladata ezt tisztázni, hogy amit a reklámok állítanak a bélflóra helyreállításáról, az mennyire állja meg a helyét.

Kezdjük egy kis időutazással.

Az emberi bélflóra kialakulása a születéssel kezdődik.

Az emberi bélflóra kialakulása a születéssel kezdődik, és az évek során folyamatosan változhat. Bár összetétele meglehetősen állandó marad, a bélflórát alkotó fajok aránya és mennyisége az egyes egyedek között jelentősen eltérő lehet. Úgy is mondhatjuk, hogy mindenkinek van egy csak rá jellemző bakteriális ujjlenyomata. Megszületéskor az anya hüvelyi és végbéltáji baktériumai jutnak be először az újszülött tápcsatornájába, melyek megteremtik az anaerob környezetet a később kialakuló baktériumflóra számára. Ez a folyamat a császármetszéssel született gyermekek esetében nagyjából kettő-négy hetet késik, illetve zavart szenvedhet a korai antibiotikumos kezelésben részesült, illetve steril környezetben (pl. inkubátorban) tartott babák esetében. A következő erőteljes hatás a jótékony bélflóra kialakulására az anyatejes táplálás (a pusztán anyatejjel táplált csecsemők bélflórájának 95%-a bifidobaktérium). Az ember bélflórájának kialakulása tehát már a születéssel elkezdődik, majd a vegyes táplálkozásra való áttérés, illetve különböző baktériumokkal, gombákkal való találkozás „eredményeképpen” körülbelül a második életév vége felé válik a felnőttekéhez hasonlóvá.

De mi is az a bélflóra?

Az emlősök béltraktusában élő mikroorganizmusok a gazdaszervezettel szorosan együttműködve jótékony hatást fejtenek ki annak egészségére. A mikroorganizmusok ezen komplex közösségét bélflórának nevezzük.

És mi az a probiotikum?

Probiotikumoknak azokat az élő, jótékony mikroorganizmusokat nevezzük, melyek a tápcsatornában található enzimeket és a savas közeget túlélve képesek megtelepedni a bélrendszerben, ahol elősegítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását. A mindennapi életben előfordulhatnak olyan állapotok, mikor pótlásukra lehet szükség. Prebiotikumoknak hívják azokat a természetes tápanyagokat, amelyek a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ennélfogva elősegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését. A szinbiotikumok a pro- és prebiotikumok együttesét jelentik, vagyis a két előnyös tényező hatása összegeződik.

A barátságos bélbaktérium-Lactobacillus acidophilus-jótékony hatását immár 80 éve ismeri az orvostudomány.

Ezek a baktériumok az emberi szervezettel tökéletesen együttműködve élnek, védik az emésztőrendszer nyálkahártyáját a különféle kórokozók és gombák káros hatásától, egyben a belső szerveket is óvják azzal, hogy felügyelnek az emésztésre. A barátságos bélbaktériumok a B vitaminok szintézisével segítik a tejfehérjék, az aminosavak és a zsírok feldolgozását a szervezetben, nem utolsósorban pedig hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez. További kedvező hatása a probiotikumoknak az immunrendszer serkentése. A rendszeresen probiotikumot fogyasztók vérében megemelkedik a gamma-interferon szintje. Erről az anyagról tudni kell, hogy a szervezet saját maga termeli a fertőzések elleni hatékony védelemhez.

Az Acidophillus mérsékelheti a laktózintoleranciát, azaz a tejcukor érzékenységet, ami sok embernek okoz emésztési problémákat.

Az Acidophillus mérsékelheti a tejcukor érzékenységet.

Hisz krónikus bélgáz-képződést, bélgörcsöket és allergiás tüneteket idézhet elő. tapasztalatok szerint azok a tejcukorérzékeny emberek akik valamilyen probiotikus készítményt fogyasztanak rendszeresen, egyre inkább képessé válnak a laktóz megemésztésére. Az Acidophillus képes helyreállítani az emésztőrendszer baktériumflórájának arányait úgy, hogy a rothadás folyamatai (amelyek minden egészséges bélben végbemennek) ne nyomják el az erjedési folyamatokat. Ilyen alapon képes megszüntetni azt a kellemetlen szájszagot, amely ellen sem a gyakori fogmosás, sem a szájvíz nem elég hatékony.

Az egészséges bélflóra létfeltételeit számos negatív dolog befolyásolja:

Például a nem megfelelő táplálkozás, stressz, alkohol, fertőzések, és bizonyos gyógyszerek is pl. az utolsó évtizedekben nyakra-főre szedett antibiotikumok.

Helyébe azonnal gombák lépnek. Közülük legveszélyesebb a Candida albicans, amely megmagyarázhatatlan eredetű hasmenések, székrekedések, krónikus nőgyógyászati panaszok kiváltója. A változás korában (menopauzában) lévő nőknél az ösztrogénszint csökkenése következtében fellépő hüvelyszárazság különösen hajlamossá tesz a Candida-fertőzésre.

Probiotikum 3-4 hónapos rendszeres szedése hihetetlenül megváltoztatja -pozitív értelemben- a gombásodástól legyengült szervezetet.

A fent leírtakból is látszik, hogy már egy kis odafigyeléssel is mennyit tehetünk az egészségünk megőrzéséért, helyreállításáért. Létezik egy nagyon korszerű probiotikus készítmény a ProbioBalance, amely egy szinbiotikum. Három probiotikus törzset (Lb. acidophilus, Lb. rhamnosus és B. longum) tartalmaz 4 milliárdos csíraszámban, prebiotikummal (frukto-oligoszacharid) kiegészítve. Rágótabletta formája és enyhe gyümölcsös ízesítése miatt alkalmazása könnyű, adagolása gyermekek számára is ideálisabb, mivel a szétrágott tablettát nehezebb félrenyelni. Alkalmazását a megemelt csíraszámnak köszönhetően különösen ajánlott antibiotikumos kezelések után, valamint utazások alatt.

A fenti cikk a CaliVita® International weboldalán megjelent cikkek felhasználásával íródott.

Bővebben a Probio Balance-ról.