Tea, ami kávé

Scrapbook technikával készült, vintage hangulatú kép. Egyhuncutul mosolygó férfi, Florentin van rajta. A képe középen helyezkedik el a kompozícióban, és jobb alsó és bal felső sarka van gazdagon díszítve.

Éppen a délelőtti kávéval szerettem volna jobb kedvre deríteni magam, amikor betoppant Florentin.

Bár csak be akart köszönni, mert még nem járt nálam ebben az évben, de rábeszéltem, hogy társuljon hozzám. Hiszen össze sem lehet hasonlítani az élményét a társasági kávézásnak a magányossal szemben.

Aki ismer, az tudja, hogy nekem ez fontos része a napjaimnak. Piciny nyugalom szigetek a rohanás tengerén. Mert nem a koffein miatt iszom, hisz élénkítő hatását szinte nem is érzem. Inkább a hangulat miatt, amit számomra jelent.

Ezüsttálca, rajte egy csésze kávé, és korabeli cukorszóró

Kislánykoromban határoztam el, hogy felnőttként én bizony sokat fogok kávézni. Persze nem a keserű íze miatt. Hanem az a varázslat ragadott magával, amit gyermekként láttam. Az ezüst tálca, a szép csészék, a cukortartó, a nagymamám ezüst kanalai, és a felnőttek társalgása irigylésre méltóan meseszerű volt nekem . És minden bizonnyal ez él bennem azóta is, mert bármikor lehetőségem van meginni egy csésze kávét barátokkal, vagy akár egyedül is, kiszakadok pár percre a valóságból, és valamiféle békebeli jóérzés önt el.

Florentin mint mindannyiszor, remek beszélgetőtársnak bizonyult. És a kávézás apropóján egy érdekes hírt is elmesélt, amit a napokban olvasott.

Szakemberek szerint az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea.  

Szakemberek szerint az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea.

A kávécserje levele eddig háttérbe szorult, mert a figyelmet teljes egészében a kevesebb jótékony hatással bíró kávébab élvezte. Ráadásul a kávélevélből főzött különleges ital nem csak a kávénak lehet a jövőben méltó ellenfele.  A hagyományos zöld, és fekete tea is háttérbe szorulhat.

A főzet kevésbé keserű mint a tea, a kávénál gyengébb, a koffeintartalma alacsony.

A kávécserje leveléből készült tea népszerű az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt.

Korabeli beszámolók alapján a főzet:

 • azonnal enyhíti az éhségérzetet,
 • a kimerültséget,
 • képes “felfrissíteni az agyat”,
 • frissítő hatással is bír,
 • egyesek szerint kifejezetten ihatatlan.

Magas mangiferintartalmat  is kimutattak a kutatók, mely:

 • gyulladáscsökkentő,
 • képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát,
 • csökkenti  a vérkoleszterinszintjét,
 • védi az idegsejteket.

A vizsgált 23 kávécserjefaj közül hétnek a levelében volt jelentős a mangiferin, amit elsőként a mangóból vonták ki.  Ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből.

Egy  tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb – szintén megannyi jótékony hatással bíró – antioxidáns is.

Természetesen további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. Úgyhogy egyelőre még sem a kávénak, sem a zöld és fekete teának nem kell aggódnia az esetleges trónfosztás miatt.

És Florentinnek sem. Még mindig ő a legsármosabb, és legszórakoztatóbb vásárlóm.

Bármikor lehetőségem van meginni egy csésze kávét, kiszakadok pár percre a valóságból, és valamiféle békebeli jóérzés önt el.

Florentin itt olvasta a hírt.

Oregánó, a természet antibiotikuma

A scrapbook technikával készült képen egy régi, megsárgult fotó van egy kislányról. Nagy szemű édes csöppség, egy sámlin ül. Kezében virágcsokor. Ő Polett. A képe be van keretezve. Mellette egy stilizált kockás füzetlapon a bejegyzés első pár mondata olvasható. Ennek a füzetlapnak az alján egy csokor oregánó, és egy üvegcse oregánóolaj látható. Az egész kép kompozíciójának szines az alapja, hisz mégis csak egy gyerekről szól.

Én nagyon szeretem a boltomat. Hiszek abban, hogy kiváló termékeket árulok, és szerencsére a visszajelzések is erősítenek ebben a hitemben. És nagyon szeretem a vásárlóimat, a velük való beszélgetést. Van amikor csak szórakoztatnak ezek a diskurálások, van amikor nagyon hasznos információ birtokába jutok, és van amikor én tudok segíteni, a megvásárolt termékeken túl is.

Most ez utóbbi történt. Rozalinda,  Polett anyukája jött a kicsi vitaminját beszerezni. Polett ebben az évben lett iskolás, és fokozottan szüksége van a szervezetének a vitaminpótlásra. Még mindig az oroszlános rágótablettát eszi, de már nagyobb dózisban, mint egy évvel ezelőtt. A vásárlás után beszélgettünk még, mindenféle dolgoról, amikor egyszer Rozalinda arról kezdett el panaszkodni, hogy Polett haja elkezdett korpásodni.  Semmi szándékosság nem volt benne, és álmában sem gondolta, hogy a boltban is talál megoldást erre a problémára.

Méghozzá egy olyan termék formájában amit eddig  fűszerként ismert. És eszébe sem jutott  korpásodás elleni szerként gondolni rá.

Az oregánóról van szó, vagyis a boltban kapható változatáról, az oregánó olajról.

A kis üvegcsében rejlő értékes oregánó olaj nagyon hosszú ideig elég, bár sokrétűen felhasználható, de csak pár csepp kell belőle.

A már ismert, vintage hangulatú kredenc, melynek alja barna, azon egy kopottas fehér, kétajtós szekrény áll. Az üvegajtó mögül átsejlik pár vitaminosdoboz. De most a cikk miatt, a kredencen az üvegváza mellett több üvegcse oregánóolaj sorakozik.

Rozalindának a bevált receptet mondtam el.

Hajmosáskor a kezébe öntött samponhoz kell pár cseppet csepegtetni, és ezzel megmosni Polett haját. Igaz a kicsi lány pizzaillatú lesz pár óráig, de a korpa is el fog tűnni a hajából.

Ezek után persze Rozalinda nagyon érdeklődővé vált, és kérte, soroljam el, mire használhatja még az oregánót?

Az oregánó, magyar nevén szurokfű, egy természetes antibiotikum. Csodálatos gyógynövény, melynek olaja mind a megelőzésben, mind a kialakult tünetek enyhítésében hatékony megoldás lehet. A házipatika oszlopos tagja.

 • Baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
 • Enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást.
 • Eltünteti a szemölcsöket, valamint a fejbőrről a korpát.
 • Segít ízületi fájdalmak esetén.
 • Nyugtatja az idegeket.

Úgy érzem, eddig én sem fordítottam rá a kellő figyelmet, de most Rozalindának köszönhetően ezen változtatni fogok.

A képnek valamilyen sötét, vászonszerű anyag a háttere, ami kiválóan kiemeli a háromszödletűre hajtogatott papírzacskót, és a benne lévő szárított oregánót.

Este, a kíváncsiságtól hajtva, még utánaolvastam ennek a gyógynövénynek, hogy minél tájékozottabban tudjak a vásárlóimnak beszélni róla. Nagyon komoly eredményeket találtam.

Egy online tudományos magazin híradása szerint az oregánóolaj relatíve kis dózisban is hatékony a Staphylococcus nemzetség baktériumai ellen. Hatásossága a penicillin baktériumölő képességéhez hasonlatos. A Staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és sajnos a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra ellenálló.

Az oregánó ezen felül még jó pár baktériumfaj ellen hatásos. Paul Belaiche professzor, aki a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozik aromaterápiával, számos kísérletében igazolta az oregánóolaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult. Laboratóriumi körülmények között az oregánóolaj például elpusztította a Pneumococcus baktériumok (komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium) 96 százalékát, a Neisseria gonorrhoea, a Proteus és a Staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát. A Neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó Neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a Neisseria meningitidis, más néven meningococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.

A képet egy hatalmas oregánó bokor tölt ki.

A Proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, egyes Staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek. Az oregánóolaj képes volt elpusztítani a Streptococcus baktériumok 83 százalékát és az Enterococcus 78 százalékát is. A Streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az Enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.

Tanulmányok azt is igazolták, hogy az oregánóolaj hatásos a candida gomba ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős Klebsiella pneumoniae baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó Giardia fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánóolajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan gyakori kórokozókkal szemben, mint a Staphylococcus, az E. coli, és Listeria.

Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánóolaj baktériumölő képességét.

Ezeket a kutatási eredményeket kinyomtattam, és a boltban elérhető helyre fogom kirakni. Jobb ezeket pontosan idézni.

A tudományos információk forrása itt található.

A foltos plafon, avagy gondolatok az egészségedről

Ma csak röviden írok, de van egy érdekes gondolat amit szeretnék megosztani.

Te és az egészséged.

Ha egyik nap hazaérsz otthonodba, és látod, hogy csöpög a víz a plafonról, nem csak újrafested a nedves foltot, hanem igyekszel kideríteni a beázás okát. Minél hamarabb, hogy ne legyen még nagyobb a baj. És persze rögtön javítod is a hibát.

Miért van az, hogy ha az egészségünkröl van szó, pusztán a tünetekre figyelünk, és csak ritkán járunk utána, hogy mi is okozza a bajt?

Miért van az, hogy gondolkodás nélkül kapkodjuk a fájdalomcsillapítókat, hogy elnyomjuk a kellemetlen tüneteket? A fájdalommal a testünk csak jelez, hogy valahol valami nincs rendben – halljuk meg az üzenetet, derítsük ki az okot, és ne mérgezzük magunkat fölöslegesen.