Tea, ami kávé

Kategóriák:Érdekességek
Címkék:,
Radogna Edit

Scrapbook technikával készült, vintage hangulatú kép. Egyhuncutul mosolygó férfi, Florentin van rajta. A képe középen helyezkedik el a kompozícióban, és jobb alsó és bal felső sarka van gazdagon díszítve.

Éppen a délelőtti kávéval szerettem volna jobb kedvre deríteni magam, amikor betoppant Florentin.

Bár csak be akart köszönni, mert még nem járt nálam ebben az évben, de rábeszéltem, hogy társuljon hozzám. Hiszen össze sem lehet hasonlítani az élményét a társasági kávézásnak a magányossal szemben.

Aki ismer, az tudja, hogy nekem ez fontos része a napjaimnak. Piciny nyugalom szigetek a rohanás tengerén. Mert nem a koffein miatt iszom, hisz élénkítő hatását szinte nem is érzem. Inkább a hangulat miatt, amit számomra jelent.

Ezüsttálca, rajte egy csésze kávé, és korabeli cukorszóró

Kislánykoromban határoztam el, hogy felnőttként én bizony sokat fogok kávézni. Persze nem a keserű íze miatt. Hanem az a varázslat ragadott magával, amit gyermekként láttam. Az ezüst tálca, a szép csészék, a cukortartó, a nagymamám ezüst kanalai, és a felnőttek társalgása irigylésre méltóan meseszerű volt nekem . És minden bizonnyal ez él bennem azóta is, mert bármikor lehetőségem van meginni egy csésze kávét barátokkal, vagy akár egyedül is, kiszakadok pár percre a valóságból, és valamiféle békebeli jóérzés önt el.

Florentin mint mindannyiszor, remek beszélgetőtársnak bizonyult. És a kávézás apropóján egy érdekes hírt is elmesélt, amit a napokban olvasott.

Szakemberek szerint az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea.  

Szakemberek szerint az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea.

A kávécserje levele eddig háttérbe szorult, mert a figyelmet teljes egészében a kevesebb jótékony hatással bíró kávébab élvezte. Ráadásul a kávélevélből főzött különleges ital nem csak a kávénak lehet a jövőben méltó ellenfele.  A hagyományos zöld, és fekete tea is háttérbe szorulhat.

A főzet kevésbé keserű mint a tea, a kávénál gyengébb, a koffeintartalma alacsony.

A kávécserje leveléből készült tea népszerű az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt.

Korabeli beszámolók alapján a főzet:

 • azonnal enyhíti az éhségérzetet,
 • a kimerültséget,
 • képes “felfrissíteni az agyat”,
 • frissítő hatással is bír,
 • egyesek szerint kifejezetten ihatatlan.

Magas mangiferintartalmat  is kimutattak a kutatók, mely:

 • gyulladáscsökkentő,
 • képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát,
 • csökkenti  a vérkoleszterinszintjét,
 • védi az idegsejteket.

A vizsgált 23 kávécserjefaj közül hétnek a levelében volt jelentős a mangiferin, amit elsőként a mangóból vonták ki.  Ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből.

Egy  tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb – szintén megannyi jótékony hatással bíró – antioxidáns is.

Természetesen további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. Úgyhogy egyelőre még sem a kávénak, sem a zöld és fekete teának nem kell aggódnia az esetleges trónfosztás miatt.

És Florentinnek sem. Még mindig ő a legsármosabb, és legszórakoztatóbb vásárlóm.

Bármikor lehetőségem van meginni egy csésze kávét, kiszakadok pár percre a valóságból, és valamiféle békebeli jóérzés önt el.

Florentin itt olvasta a hírt.

Szerző:

hozzászólás

 1. Agi
  2013. október 14. hétfő at 11:05

  Zöld kávé…
  A súlycsökkentő tulajdonságai mellett egyes szakértők az antioxidáns-tartalma miatt is (ami elpusztítja a káros sejteket) fogyasztásra ajánlották. Azt is kimutatták, hogy a kivonat gyulladásgátló szerekhez hasonló funkciókat is szolgál…

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url