Meditációs gyakorlat ceruzával

Pénteken, miután megfordítottam a bolt ajtaján a “zárva” táblát, izgatottan vettem le kis bőröndömet a szekrény tetejéről, és kezdtem el készülődni a hétvégi utazásra.

Két napos, meditációs gyakorlatra indultam, melyben a ceruzáé  a főszerep

meditacios_gyakorlat_1

Mert az egészség megőrzéséhez, a helyes táplálkozáson, rendszeres mozgáson túl a lelki/szellemi egészségre is oda kell figyelni. Melynek egyik lehetősége a meditáció.

Emberi kapcsolatok, és egészség

Az emberi kapcsolatok és az egészség

Egészséges csak akkor vagy, ha  testi, lelki szinten jól érzed magad.

Hogy a testi egészségedért mit tehetsz, arról rengeteg naplóbejegyzés született már. Most a lelki dolgokról néhány gondolat. Hiszen a lelki, mentális jólét nagyban meghatározza testi állapotodat is. Sőt,  -ma már az orvostudomány is elismeri- rengeteg szervi baj lelki okokra vezethető vissza.

A lelki egyensúly számtalan dolog függvénye. Ezek közül az egyik, hogy milyenek az emberi kapcsolataid. A technikai fejlődés rohamléptei úgy alakítják át ezeket, hogy ha hagyod magad, magányos, stresszel teli, depressziós emberré is válhatsz. Ez a 2 perces videó jól illusztrálja sokak mindennapjait.

Na ne gondold, hogy most visszasírom a múltat, amikor még telefon sem volt, nem hogy okos, nem beszélve az internetről. És azt sem, amikor az emberek nem a közösségi hálón, hanem a fonóban tartották a kapcsolatot egymással. Bár vonzódom a múlthoz, ezt a vonzalmamat kielégítem a varázslatos boltommal, könyvekkel, filmekkel, régi tárgyakkal. És szem előtt tartom, hogy ha nem most élnék, akkor nem tudnám a gondolataimat veled ilyen formában megosztani, nem árulnék vitaminokat az interneten. /Napokban láttam egy remek vígjátékot, ami erről a dilemmáról szólt, jókor születtünk e? Romantikusoknak, kosztümös filmeket kedvelőknek, és Párizs szerelmeseinek “kötelező” az Éjfélkor Párizsban-t megnézni./

Az ember alapvetően igényli a kényelmet, így újításaiban folyamatosan törekszik rá.

Valljuk be,  nehéz lenne már úgy élni, hogy nem tudunk a szobánkban ülve bármit vásárolni, azt kifizetni, kapcsolatot az ismerőseinkkel  tartani, a világ eseményeinek számunkra fontos lüktetéséről azonnal értesülni. Sőt! Az iménti mondat sokaknak már szintén a múlt. Miért kellene mindehhez otthon ülni? Okostelefonnal bármikor és bárhonnan megteheted mindezt,

De a kényelem mellet az emberi kapcsolatok szükségessége ugyanúgy a régi maradt. És a valódi közösséghez tartozás fontossága is.

Emlékezz csak vissza, milyen érzések voltak benned a legutóbb, mikor egy jót beszélgettél, vagy egy számodra fontos csoporttal együtt éltél át valamit.

emberi kapcsolatok

Régóta ismert, hogy az emberi kapcsolataink hatással vannak egészségi állapotunkra. Azok, akiknek több igazi barátja van, egészségesebbek és átlagosan tovább élnek, mint azok, akiknek magányosan, a többi embertől elszigetelve telnek a napjai-derül ki egy a magány és egészség közötti összefüggést kutató cikkből.

Tudatosítanunk kell a beszélgetés, az odafigyelés  fontosságát.

Mikor egy gépen keresztül kommunikálunk valódi vagy vélt barátainkkal, pont a lényege vész el egy igazi kapcsolatnak. Hiányoznak belőle a gesztusok, az őszinte érzelmek, a fontos, vagy kínos csendek. Egy baráti beszélgetésben nem lehet törölni a “hozzászólást”, és gesztusaid elárulják ha mást mondanál, mint amit gondolsz.

A fájdalmad, örömöd, elmondani talán egyszerűbbnek tűnik egy frappáns idézet megosztásával a közösségi falon. Csakhogy megfogalmazni és elmondani őket valakinek szemtől szembe lehetővé teszi a valódi megélést vagy a fájdalom feldolgozását.

Mi az amit tenni tudsz, hogy átmentsd a múltból amire szükséged van? 4 tipp, hogy megéld az emberi kapcsolatokat valódi formájukban.

 1. Ha úgy érzed, azért ritkulnak az igazi beszélgetések, találkozások, mert egyszerűen nincsen rá időd, akkor javaslom a következőt. legalább 3 napig vezesd becsületesen azokat a perceket, melyeket a közösségi oldalon feledkezve, vagy az interneten cél nélkül kattintgatva töltöttél. Az eredményt nem kérem számon, te add meg a választ magadnak: Ennyi idő nem lett volna elég, hogy találkozz egyik barátoddal?
 2. Ha valamelyik közeli ismerősödnek születés vagy névnapja van, ha teheted köszöntsd fel személyesen. Öleld meg, mosolyogj rá és jókívánságaidat mond el saját szavaiddal. Ha erre nincs lehetőséged, hívd fel telefonon. Az a beszélgetés is többet fog adni mindkettőtöknek mint egy sms, vagy üzenet a falon.
 3. Ha találsz egy érdekes cikket a világhálót bújva, ami egy barátodnak is tetszene, vagy fontos lenne,  ne csak az alatta lévő “tetszik” vagy “megosztás” gombra kattints rá. Küldd el emailben, a leveleddel együtt, amiben elmondod a küldés okát. És ha gondolatébresztő, vagy vitára indító a cikk, kerítsetek rá alkalmat, hogy élőben is megvitatjátok.
 4. Ha a közösségi oldalnak köszönhetően egy számodra fontos téma kapcsán megismerkedtél olyan emberekkel, akikkel egyébként soha nem találkoztál volna, akkor építsd tovább ezeket a kapcsolatokat. Találjátok meg a lehetőségét a személyes megismerkedésnek is. Minőségibb, valódibb, őszintébb lesz a kapcsolatod a csoportban lévő emberekkel.

És végezetül egy általános érvényű tanács. Amikor barátaiddal vagy, ne vedd elő a telefonod. Hidd el, semmi fontosról nem fogsz lemaradni – sokkal inkább így lenne, ha nem a veled szemben ülőre figyelnél teljes lényeddel.

Újévi fogadalmak és a fogyókúra

Miért írok az újévi fogadalmakról január végén?

Mert érdekel, hogy neked szokásod-e a nagy év végi fogadkozás? És ha igen, arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy így egy hónap távlatából hogyan látod a dolgokat? Sikerült, betartani amit megfogadtál?

Biztosan vannak jó példák, örömmel olvasnék róluk a hozzászólások közt. De el kell neked mondjam, én nem vagyok híve ennek az össznépi fogadkozásnak, és nincs is előttem pozitív példa.

Mi a baj ezekkel a fogadalmakkal?

Több dolog is.

 • A legtöbb ember azért fogadkozik, mert ez a szokás. Ha valamit csak azért csinálunk, mert mások is így szokták, az lássuk be nem igazán vetíti előre a sikert.
 • Ezek a fogadalmak általában túl általánosak ahhoz, hogy meg lehessen őket valósítani.
 • Általában egy “fogadalom”, ha jól megnézzük, több olyan dolgot sűrít magába, amiket önmagukban sem könnyű betartani.
 • Hogy valamit valóban meg tudjunk változtatni az életünkben, az egy elég összetett feladat, mindenképpen komolyabb elhatározás kell hozzá, mint amit az újévi fogadalom, mint fogalom takar.

A fogadalmaknál első helyen valamilyen egészséggel kapcsolatos dolog áll.

Szerintem magasan vezet a fogyókúra, de ott van a sorban a “leszokom a dohányzásról”, és a “januártól sportolni fogok” is. Én most kiragadom a fogyókúrát, de amiket mondani szeretnék, az szerintem bármilyen fogadalomra igaz.

A fogyókúra, a fogyás egy változtatás, változás. És ez nem könnyű dolog.

Változtatni egy megrögzött szokáson, az nem annyiból áll, hogy pezsgő mámorosan az orrom alatt elrebegek pár mondatot. Először is, tényleg szeretnél fogyni? Valóban szükséged van rá? Vagy csak olyan trendi dolog? Ha szükséged van arra, hogy megszabadulj pár kilótól, akkor ennek benned úgynevezett “égő” és konkrétan megfogalmazott vágyként kell jelen lennie. Csak azért vagyunk hajlandóak változni, amit annyira szeretnénk elérni, hogy ha csak rá gondolunk érzünk valami szorítást úgy gyomor tájon. És ahhoz, hogy valamit elérhessünk, nagyon konkrétan meg kell fogalmazni, mi is az.

Fogyókúra esetében konkrét dátumot, és kilót, vagy ruhaméretet. Nagyon fontos, hogy olyan célt állíts, aminek van realitása. Mert ha eleve látszik, hogy elérhetetlen, az már magában hordozza a kudarcot, és az egyáltalán nem cél 🙂

A fogyókúra hosszú és összetett folyamat, nincsenek csodaszerek, csodamódszerek.

Mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelőt. És időt kell adni magadnak, nem hetekben gondolkozni. Hisz elhízni sem egy két-hét alatt híztál el, akkor hogy várhatod el a szervezetedtől, hogy visszafele gyorsabban működjön?  A sikeres fogyókúrához életmód és szemléletváltásra van szükség. Hisz ha ugyanazt az életmódot folytatjuk, ami az elhízáshoz vezetett, nem várhatunk tartós, mellékhatás mentes változást-fogyást.

Először nézd meg előbb, mi áll a hízás hátterében? Ez ugyanaz, mint egy betegség esetében. Ott is akkor fogsz meggyógyulni, ha nem a tüneteket kezeled, nyomod el mindenféle pirulával, hanem kideríted a betegség valódi okát, és komplexen szállsz harcba a betegséggel.

Az elhízás hátterében állhat:

 • anyagcsere probléma
 • pajzsmirigy alulműködés
 • nassolás
 • helytelen táplálkozás
 • mozgáshiány

Először is derítsd ki az okot, okokat. Aztán tervezd meg, az egyes pontokon a reális, megvalósítható, kis lépéseket. ne akarj egyszerre mindent megváltoztatni, mert ez is eleve kudarcot rejt magában. Állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá tudjon válni. Ha már van egy új szokásod, akkor jöhet a következő. Ha valamit sikerült szokássá tenni, állj meg egy pillanatra. Legyél büszke és jutalmazd meg magad. Hidd el ez nem az önsegítő könyvek “divat gondolata”.  Nagyon is fontos szokás.

És mit tehetsz még egy sikeres fogyókúra érdekében? Ezt már legközelebb írom meg, anélkül, hogy elvenném a kenyeret az ezzel a témával foglalkozó szakemberek elől.

 Várom a te tapasztalatod. Akár az újévi fogadalmakról, akár konkrétan a fogyásról, mint fogadalomról.