Meditációs gyakorlat ceruzával

Kategóriák:Gondolkodásmód
Címkék:,
Radogna Edit

Pénteken, miután megfordítottam a bolt ajtaján a “zárva” táblát, izgatottan vettem le kis bőröndömet a szekrény tetejéről, és kezdtem el készülődni a hétvégi utazásra.

Két napos, meditációs gyakorlatra indultam, melyben a ceruzáé  a főszerep

meditacios_gyakorlat_1

Mert az egészség megőrzéséhez, a helyes táplálkozáson, rendszeres mozgáson túl a lelki/szellemi egészségre is oda kell figyelni. Melynek egyik lehetősége a meditáció.

De  ez, ahová indultam, nem az a fajta meditáció, ami talán  bevillant neked is a szó hallatán. Amikor lótuszülésben, csukott szemmel próbálod elmédet megtisztítani. Ahová én indultam, az a Rajzmeditáció nevet viseli, és nem a klasszikus úton ígéri a lecsendesedést.

Mi is az a meditáció?

Több meghatározás, módszer, és szint létezik. Számomra azt jelenti a szó, amikor erőfeszítés nélkül vagyok abban a pillanatban, ami éppen most van.

Tegyünk csak gyorsan egy próbát! Te most, amikor olvasod e sorokat, mit csinálsz még közben? Biztos vagyok benne, hogy több mindent is. Mert így működünk a hétköznapokban. Én magam is, miközben írom e sorokat, már azon gondolkozom, hogy majd melyik fotót is rakjam be illusztrációként. De közben fel  is álltam, hogy Füles cicát letegyem az ölemből, mert nagyon melegített a bundája….és még mi minden más fogja elterelni a figyelmem, mire az utolsó pont is odakerül az írás végére.

Miért ajánlott  meditációs gyakorlat beiktatása a mindennapjaidba?

Egy mondatban summázva: Mert jót tesz az egészségednek, ha cikázó, hol a múltban, hol a jövőben járó gondolataidat a jelen pillanatra tudod fókuszálni, és ezt az állapotot nem a másodperc tört részéig tudod fenntartani.

 • Oldja a stresszt.
 • Csökkenti a vérnyomást.
 • Pihentet.
 • Javítja a koncentráló képességet.
 • Közben tisztul a gondolkodásod, így előfordul, hogy régóta nyomasztó problémákra “találod” meg hirtelen a választ.

meditacio_gyakorlat

Miért éppen a rajzmeditáció?

Mikor rátaláltam a tanfolyam oldalára, és ahhoz a megállapításhoz jutottam, hogy biztosan előfordult már velem is, hogy unalmas előadás, vagy telefonálás közben “észrevétlenül” elkezdtem firkálgatni, hangosan felkiáltottam. IGEN. Csak kukkants bele valamelyik füzetembe. Nagyon sok lapnak az oldalán fogsz háromszögekből, kockákból és körökből álló firkákat találni. 

Megtudtam, hogy  firkálgatás közben kirajzoljuk magukból mindazt, ami a bennünk “dolgozik” és amit fontosnak tartunk. És hogy a firkákból gyönyörű képek is születhetnek, mindenféle rajztudás nélkül. 

Vagyis a rajzmeditáció azt ígéri, hogy kreativitásod megélve, és fejlesztve fogod tudni lecsendesíteni az elméd. Melynek végeredményeként gyönyörű alkotások kerülnek ki a kezeid alól, és közben egyre jobban is fogod magad érezni.

meditacio

Meditációs gyakorlat ceruzával

És hogy ezen ígéretek után milyen volt a két nap?

Csodálatos.

 • Volt, amikor egyáltalán nem ellazulva éppen azon szomorkodtam, hogy a szomszédaim mennyivel ügyesebbek, és szebb képet rajzolnak mint én. De Tina -aki ennek a tanfolyamnak a megálmodója, tanítója- megnyugtatott, ez természetes érzés…
 • Volt amikor, 15-20 percekre teljesen bele tudtam feledkezni abba amit csinálok…
 • És a második napon többször kapott el valami önfeledt érzés. Amikor tényleg nem volt más, csak az a vonal, amit éppen húztam…

Rájöttem, minél inkább arra tudok figyelni amit csinálok, annál szebb lesz a rajzom. Vagyis itt nem rajzolni kell tudni egyre jobban, hanem meditálni. És hogy ezt bizony tanulnom kell, de minden egyes rajzzal ezt teszem.

meditacio2

Végső gondolatok erről a különleges meditációról

Máskor, egy ilyen távol töltött hétvége utáni vasárnapon korán le szoktam feküdni. Mert elfáradok. 

Most nem így történt. Hiába aludtam nagyon keveset, és azt sem az én megszokott ágyamban, nem éreztem magam fáradtnak. Sőt. Hívogatott a fehér papír és a ceruza. Így jóval éjfél után, két új rajz után kerültem csak ágyba.

És arra jutottam, ezt a fantasztikus módszert én is szeretném megtanítani másoknak…

2014 őszétől rajzmeditáció oktató lettem. Erről bővebben az Egészségkulcs oldalán olvashatsz. 


Szerző:

hozzászólás

 1. Viktória
  2014. július 8. kedd at 16:09

  Drága Edit!

  Ezek a rajzok épp olyan csodálatosak mint amilyen ember te is vagy.
  Remélem én leszek az egyike azoknak akik tanulhatják tőled a rajzmeditációt!

  Viktória

  [Válasz]

  Radogna Edit szerint:

  Viktória! Köszönöm a kedves sorokat 🙂
  Nagy örömmel fogom neked is megtanítani ezt a meditációs gyakorlatot.

  [Válasz]

 2. Grafogizi
  2014. július 8. kedd at 16:56

  Kedves Edit!
  Köszönöm Neked ezt a bejegyzést!
  Visszarepített egy kicsit régebbi korba, amikor még én is sokat “firkáltam ” csak úgy, pl. egy hosszabb telefonos beszélgetés közben. Kollégáim mindig csodájára jártak az ott felejtett “műalkotásaimnak”. 🙂
  Arra is rádöbbentem, hogy mostanában elfelejtettem ezt a szokásomat… 🙁 Bizonyára ennek is megvan a maga oka, de ezzel együtt, ha tudatosan odafigyelek, talán újra felidézhetem magamban ezt a szokást, ami biztosan hasznos levezetési lehetőséget jelentene a mindennapi problémákkal való megküzdés során.
  További kellemes meditálást kívánok!
  Kérlek, olykor oszd meg velünk a születő “műveidet”, hogy figyelmeztessen minket a benne rejlő csodára és lehetőségre!
  Köszönjük!

  [Válasz]

  Radogna Edit szerint:

  Kedves Grafogizi!

  Nagy örömmel olvastam kedves, megerősítő soraidat.
  Jó érzés tudni, hogy más is ismeri a “firkálgatást”, bár én akkoriban csak sormintákkal rajzoltam tele mindent, ami a kezem ügyébe került 🙂
  Bízom benne, hogy ez a múltidézés számodra is meghozza a kedvet ehhez a kreatív meditáláshoz.

  Bizton ígérhetem, hogy fogok még jelentkezni a rajzmeditációval kapcsolatban, és ha születnek arra érdemes alkotásaim, azokat is meg fogom osztani veletek.

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url