Újévi fogadalmak és a fogyókúra

Radogna Edit

Miért írok az újévi fogadalmakról január végén?

Mert érdekel, hogy neked szokásod-e a nagy év végi fogadkozás? És ha igen, arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy így egy hónap távlatából hogyan látod a dolgokat? Sikerült, betartani amit megfogadtál?

Biztosan vannak jó példák, örömmel olvasnék róluk a hozzászólások közt. De el kell neked mondjam, én nem vagyok híve ennek az össznépi fogadkozásnak, és nincs is előttem pozitív példa.

Mi a baj ezekkel a fogadalmakkal?

Több dolog is.

  • A legtöbb ember azért fogadkozik, mert ez a szokás. Ha valamit csak azért csinálunk, mert mások is így szokták, az lássuk be nem igazán vetíti előre a sikert.
  • Ezek a fogadalmak általában túl általánosak ahhoz, hogy meg lehessen őket valósítani.
  • Általában egy “fogadalom”, ha jól megnézzük, több olyan dolgot sűrít magába, amiket önmagukban sem könnyű betartani.
  • Hogy valamit valóban meg tudjunk változtatni az életünkben, az egy elég összetett feladat, mindenképpen komolyabb elhatározás kell hozzá, mint amit az újévi fogadalom, mint fogalom takar.

A fogadalmaknál első helyen valamilyen egészséggel kapcsolatos dolog áll.

Szerintem magasan vezet a fogyókúra, de ott van a sorban a “leszokom a dohányzásról”, és a “januártól sportolni fogok” is. Én most kiragadom a fogyókúrát, de amiket mondani szeretnék, az szerintem bármilyen fogadalomra igaz.

A fogyókúra, a fogyás egy változtatás, változás. És ez nem könnyű dolog.

Változtatni egy megrögzött szokáson, az nem annyiból áll, hogy pezsgő mámorosan az orrom alatt elrebegek pár mondatot. Először is, tényleg szeretnél fogyni? Valóban szükséged van rá? Vagy csak olyan trendi dolog? Ha szükséged van arra, hogy megszabadulj pár kilótól, akkor ennek benned úgynevezett “égő” és konkrétan megfogalmazott vágyként kell jelen lennie. Csak azért vagyunk hajlandóak változni, amit annyira szeretnénk elérni, hogy ha csak rá gondolunk érzünk valami szorítást úgy gyomor tájon. És ahhoz, hogy valamit elérhessünk, nagyon konkrétan meg kell fogalmazni, mi is az.

Fogyókúra esetében konkrét dátumot, és kilót, vagy ruhaméretet. Nagyon fontos, hogy olyan célt állíts, aminek van realitása. Mert ha eleve látszik, hogy elérhetetlen, az már magában hordozza a kudarcot, és az egyáltalán nem cél 🙂

A fogyókúra hosszú és összetett folyamat, nincsenek csodaszerek, csodamódszerek.

Mindenkinek meg kell találnia a számára megfelelőt. És időt kell adni magadnak, nem hetekben gondolkozni. Hisz elhízni sem egy két-hét alatt híztál el, akkor hogy várhatod el a szervezetedtől, hogy visszafele gyorsabban működjön?  A sikeres fogyókúrához életmód és szemléletváltásra van szükség. Hisz ha ugyanazt az életmódot folytatjuk, ami az elhízáshoz vezetett, nem várhatunk tartós, mellékhatás mentes változást-fogyást.

Először nézd meg előbb, mi áll a hízás hátterében? Ez ugyanaz, mint egy betegség esetében. Ott is akkor fogsz meggyógyulni, ha nem a tüneteket kezeled, nyomod el mindenféle pirulával, hanem kideríted a betegség valódi okát, és komplexen szállsz harcba a betegséggel.

Az elhízás hátterében állhat:

  • anyagcsere probléma
  • pajzsmirigy alulműködés
  • nassolás
  • helytelen táplálkozás
  • mozgáshiány

Először is derítsd ki az okot, okokat. Aztán tervezd meg, az egyes pontokon a reális, megvalósítható, kis lépéseket. ne akarj egyszerre mindent megváltoztatni, mert ez is eleve kudarcot rejt magában. Állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá tudjon válni. Ha már van egy új szokásod, akkor jöhet a következő. Ha valamit sikerült szokássá tenni, állj meg egy pillanatra. Legyél büszke és jutalmazd meg magad. Hidd el ez nem az önsegítő könyvek “divat gondolata”.  Nagyon is fontos szokás.

És mit tehetsz még egy sikeres fogyókúra érdekében? Ezt már legközelebb írom meg, anélkül, hogy elvenném a kenyeret az ezzel a témával foglalkozó szakemberek elől.

 Várom a te tapasztalatod. Akár az újévi fogadalmakról, akár konkrétan a fogyásról, mint fogadalomról.


Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url