Melyik a legjobb multivitamin gyerekeknek?

Melyik a legjobb multivitamin gyerekeknek? Ezt a kérdést rengetegen feltesszük a tél végén, tavasz elején, amikor az emberi szervezet már egyébként is belefáradt a télbe, a hidegbe, és nagyon vágyik a felfrissülésre, és természetesen a vitaminokra is.

Ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek, a különféle betegségeknek, érdemes tehát megtámogatnunk a szervezetünket. Különösen igaz ez a kicsikre, ezért érdemes kicsit végiggondolni, milyen multivitamin való a gyerekeknek.

Ebben próbálok most segíteni neked, természetesen nem csak általánosságban, hanem ahogyan azt megszokhattad tőlem, konkrét ajánlattal is.

Egészséges tízórai

Ezen a scrappeléssel készült fotón egy házaspár látszik, ők Rozalinda és Gáspár. A képen látható még egy sámlin ülve egy kislány is, ő Polett.

Vásárlóim kívánságaiból akkor is tudnám, hogy ismét beköszöntött az ősz, ha nem néznék bele a naptárba. Bár a nappalok még nyárt idézők, de már sokkal rövidebbek.

És még tele a kert és a piac zöldségekkel, gyümölcsökkel, mégis egyre többen érzik úgy, hogy szükségük van a vitamin kiegészítésre.

Rozalinda és Gáspár is emiatt ugrott be. Polett most lett iskolás, szülei úgy gondolták, nem árt ha a kislány szervezete megfelelően fel van készítve a nagyobb megterhelésre, és neki is vettek speciális, gyerek vitamint.

Éppen nem volt senki az üzletben mikor ez a kedves pár bejött, így tudtunk beszélgetni is. Rozalinda aggódik egy cseppet, hogy Polett nem fog e unatkozni az iskolában, ugyanis már folyékonyan tud olvasni. Persze nem direkt tanította meg, csak válaszolt a gyakran felhangzó kérdésre ” anya, ez milyen betű?”. Úgy gondolom ezzel nem lesz gond, és a kislány talál majd magának bőven elfoglaltságot, de hogy eltereljem Rozalinda figyelmét, arról kezdtem el vele beszélgetni, mire is figyeljen oda lánya étkezésénél.

Fontos a tej és a tejtermékek mert kalcium-, fehérje-, A-vitamin-, D-vitamin- és cinkforrások, ezért  ajánlott ezekből naponta három adagot fogyasztani.

Ez lehet tej, sajt, joghurt. Ez utóbbit most még friss gyümölcsökkel is meg lehet bolondítani, barackkal, almával, körtével, szilvával. Sokkal egészségesebb, több vitamin van benne, mint a kész gyümölcsös joghurtokban.

A natúr joghurtba kevert idénygyümölcsök még egészségesebbé, vitamindúsabbá teszik a reggelit.

Persze ezen kívül is jó ha tud Polettnek adni gyümölcsöt önmagában is, akár tízóraira, uzsonnára. Bár hallom sok szülőtől, hogy nem eszi a gyerek a gyümölcsöt…nem értem, mi lehet ennek az oka. Én bezzeg nyaranta mindig mosatlanul a fáról, bokorról ettem, ami éppen érett…hiába, változnak az idők… Javasoltam Rozalindának, hogy tálalja viccesen a gyümölcsöket, hátha megjön a kedve a lánykának ezekhez is.

Csupán egy tál joghurt, körte, és egy kis műzli kell az egészséges, vitamindús reggelihez. Tálalhatod úgy is, hogy egy vicces arcot formázzanak az összetevők. A körte legyen a nagy orr, a műzliből csinálj szemet és szájat. Meglátod, még nagyobb sikere lesz a reggelinek.
Íme a körtesün. Vegyél egy körtét. Hámozd meg a csúcsától körülbelül kétharmadig. Ez lesz a süni orra. A cúcsra helyezz fogpiszkálóval egy szem sötét szőlőt. A körte gömbölyű, héjas részét tüzd tele sürün fogpiszkálókra szúrt, zöld szőlőszemekkel. Úgy hogy a fogpiszkáló álljon ki, mint a tüske. Ezekre  a további hitelesség kedvéért pár szem más gyümölcsöt is. Már csak két szemet kell a tüskék alatti gyümölcshúsba szúrni, és kész a mű. Melyik gyerek tudna ellenállni ennek a vicces, vitamindús csemegének?

Egy gyermek étrendjének nagyjából egyharmad részben kell tartalmaznia a gabonafélék és a burgonya csoportjába tartozó élelmiszereket, vagyis a kenyér, a péksütemények és a tészták, a rizs, a kukorica, a köles, a gabonapelyhek, a müzlik közül legalább az egyiknek minden étkezésben elő kell fordulnia. Lehetőleg egészséges változatban. És ha van rá idő, ezeket is lehet humorosan tálalni. Ilyesmire persze inkább hétvégén adódik alkalom.

Ha a csemegeuborkából krokodilt formálsz, és a kenyér tetejére ülteted, vicces tízórait kap gyermeked.
Vegyél egy szelet kenyeret. Rakj rá egy szelet felvágottat, amiből előzőleg kivágtál egy cikkelyt. Ha ráteszed a kenyérre, olyan lest mint egy lefelé görbülő száj. Tegyél rá egy háromszög alakú sajtot orr gyanánt. Valami kereket, például szőlőszemet szemként. Paprika szelet lehet a szemöldök, és kész a mérges, de egészséges szendvicsarc.

A húsfélék, a baromfi, a hal, a tojás, valamint az olajos magvak és a hüvelyesek gazdagok fehérjében, vasban, B- és D-vitaminban, cinkben, magnéziumban és omega-3-zsírsavakban (a hal).

A csemetéknek ezekből napi két adag ajánlott. Egy adagnak például 3-10 dkg hús vagy hal, 1-1 tojás felel meg, de egy szelet húst kiválthat lencse, bab, vagy sárgaborsó főzelék. Persze ez utóbbiak sem a kedvencei Polettnek, de ő legalább  a halat szereti. Már ez is nagy öröm, úgy gondolom.

Az egész beszélgetésből persze a vicces gyümölcsök tetszettek meg legjobban Rozalindának és Gáspárnak, így tőlem egyenesen a piacra mentek, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

A szülőkkel  ennek a cikknek az alapján beszélgettem. A család képét ennek az oldalnak a segítségével készítettem.

Terhesvitamin-nem csak kismamáknak

Nem lehet rám fogni, hogy valamiféle koncepció mentén írnám a bejegyzéseimet, de annyira sok dolog van amit szeretnék veled megosztani, annyi jó termék, aminek kapcsán írni akarok, hogy képtelenség előre kidolgozni valami tervet, és a szerint haladni szépen sorban.

Legutóbb  például az őszi iskolakezdés volt a téma, ami érinti a szülőket és az iskolásokat, most pedig a kismamákhoz szólok, bár a bejegyzés végén ki fog derülni, hogy nem csak nekik érdemes végigolvasni az írást.

Apropóját egy cikk adja, amit ma olvastam, és hasznosnak tartok másnak is elolvasni. Itt teheted meg.

Az egyik legfontosabb időszak a nő életében, mikor kiemelten fontos a vitamin pótlás.

A cikk utolsó mondata a terheseknek szánt vitaminok fontosságát említi, úgyhogy innen folytatom én az írást.  Úgy gondolom az általam már többször is emlegetett reklámoknak köszönhetően erről rögtön az Elevit ugrik be a legtöbb olvasónak. És neked?

Az a gond, hogy az utóbbi időben elég sok rosszat lehetett róla olvasni, és állítólag már több országban is betiltották, amelyek között Magyarország természetesen nem szerepel. Na de én nem erről akarok írni, hanem egy másik vitaminról szeretnélek tájékoztatni.

Hidd el akkor is érdemes tovább olvasnod, ha éppen nem vagy terhes, vagy kismama.

A  CaliVita® International termékpalettáján többféle multi vitamin is szerepel, választhatsz életkorod, élethelyzeted esetleg vércsoportod szerint, így természetes, hogy megtalálható a kifejezetten terheseknek összeállított, beszédes elnevezést kapott új élet”  vitamin is.

Talán nincs még egy olyan időszak egy nő életében, amikor ennyire fontos lenne a vitaminpótlás, hisz a terhesség alatt a kismama táplálékának nem csak az ő szervezetét kell ellátnia tápanyagokkal, hanem a magzatot és a placentát is. A kismamáknak könnyen emészthető, fehérjékben gazdag, vitamindús ételeket kell fogyasztania, ügyelve ara, hogy a magzat minden szükséges ásványi anyagot megkapjon.

Vasra kétszer akkora mennyiségben  van szükség mint a többieknek, és ezt a megnövekedett vasbevitelt a mai táplálkozási szokások mellett képtelenség bevinni.  Pedig a vashiánynak súlyos következményei lehetnek a kicsire nézve, mert újabb kutatások igazolták, hogy az egy éves kor alatt kialakuló vashiánynak az intelligenciára a fejlődésre gyakorolt negatív hatását a későbbiekben adagolt vaskészítményekkel nem lehet teljesen megszüntetni.

Kalciumból a kismamák szintén fokozott bevitelre szorulnak, hiszen a magzat egészséges csont- és fogfejlődéséhez nagyobb mennyiségre van szükség.

A terhes nőknek nagyon fontos, hogy a szervezetükben állandóan legyen megfelelő mennyiségű vitamin is, hisz ez is

A boldog, egészséges kisbaba.

nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Különösen vonatkozik ez a B-vitamin csoporthoz tartozó, vízoldékony folsavra, amely kiemelt szerepet játszik a méhlepény és a megtermékenyített petesejt fejlődésében. A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc kialakulásával szemben védőhatása van. Nélkülözhetetlen további a nukleinsavak ( RNS és DNS ) szintéziséhez. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

A korszerű terhes vitaminok A-, B-, C-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A C-vitamin például elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csont-, a por- és a kollagén képzéshez, az enzimfolyamatokhoz.

A New Life természetesen úgy van összeállítva, hogy minden megtalálható benne, amire a terhes és a szoptatós kismamáknak szüksége van, és ami a mai étrendben nem szerepel kellő mennyiségben. Természetesen mielőtt egy kismama bármilyen vitaminkészítményt elkezdene szedni, fontos, hogy kikérje orvosa tanácsát, véleményét.

És amit a végére ígértem:

Egy orvosi előadáson halottam, hogy a CaliVita® International terhes vitaminját nem csak terhes és szoptatós anyukák szedhetik. Sőt! A doktornő kifejezetten ajánlotta serdülő korban is, amikor a nagy változások zajlanak a testben és megint csak nagyon fontos a megfelelő vitaminpótlás az egészséges fejlődéshez. A másik célcsoport a doktornő szerint azok az emberek, akik esetleg félnek a túlzott B-vitamin beviteltől, arra gondolva, hogy az esetleg  nem kívánt módon befolyásolná a testsúlyukat. Miután a terhes nőknek is nagyon fontos, hogy ne hízzanak el, ezért ebben a vitaminkészítményben a B-vitaminok aránya teljesen optimális.

A fenti tanácsokat megfogadva, az én vásárlóim közt már van tinédzser lány, és felnőtt férfi is, akik elégedett törzsfogyasztói ennek a készítménynek.

A bejegyzésben említett kismama vitaminról itt olvashatsz .

Vitaminok gyerekeknek és az iskolakezdés

A legutóbbi bejegyzésemet még nyári melegben írtam, a mostaninak már az ősz ad aktualitást. Az időjárás most elkényeztetett minket, hisz kitolta a meleg nyári napokat-de hogy ősz van, azt nem lehet nem észrevenni. Szeretem a reggeleket a helyi piacon kezdeni, ahol szintén szembetűnő a változás. Az ősz egyik jele, hogy a legtöbb helyen megjelent a szőlő, legyen az  árus, vagy csak a nénike a kis portékájával. És persze a virágok is árulkodnak, színpompás őszirózsa csokrok kínálják magukat.

A másik biztos jele az ősz beköszöntének a hirtelen előkerült sok gyerek. Reggelenként tele velük az egész utca.

Az iskolaszezonban nagyon fontosak a vitaminok a gyerekeknek

Neked van iskolás korú gyermeked?

Ha igen, akkor az utóbbi napokban bizonyára sokkal mélyebben kellett a pénztárcádba nyúlni, hogy kibővítsd, pótold a ruhatárát, és hogy minden szükséges eszközt megvegyél az iskolakezdéshez.

A gyermek iskolakezdése gyakran az egész család életének megszervezésére kihat.

  • Vissza kell szoktatni a lurkókat a korábbi lefekvésre, hogy a reggeli korai kelés ne legyen olyan borzasztó.
  • Aztán a kiadós  reggelin kívül tízórait is kell készíteni a kisiskolás számára, mert különben az esetlegesen tízóraira adott zsebpénz könnyen csokoládévá, vagy más hasonló, nem igazán hasznos dologgá alakul át.
  • Mindenképpen csomagoljinnivalót is, mert ahhoz, hogy rendesen tudjon figyelni, koncentrálni folyadékra is szüksége van. Természetesen a víz a legjobb megoldás, nem a tartósítószerrel, cukorral agyonnyomott üdítők. Másrészt ha már ilyen fiatalon hozzászokik a víz iváshoz ennek felnőttkorában csak hasznát fogja látni gyermeked.
  • Nem szabad elfelejteni az iskolaszereket sem, kezdetben biztosan te is ellenőrzöd, hogy minden be van e pakolva a táskába.
  • És persze az is fontos,  hogy az iskolába időben kell megérkezni.

Hogy egész évben vidámak, és egészségesek legyenek, adj nekik megfelelő vitamint

Az iskolásnak alkalmazkodnia kell az új környezetéhez, iskolatársaihoz, tanáraihoz, és ahhoz az új felismeréshez, hogy mindennap kötelességei vannak. Ez főleg az elsősöknek jelent nagy változást. Ezek az új körülmények fáradékonyságot, feszültséget idéznek elő a gyermeknél, akinek ez hosszabb távon étvágytalanságot, alvászavart idézhet elő. Érdemes tehát a szervezet stressztűrő képességét már a gyermekednél is megnövelni. Ehhez nyújt gyengéd segítséget a Rhodiolin. 

Sok szülő elfogadja már, hogy  gyermekkorban pótolni kell az egészséges fejlődést és növekedést szolgáló anyagokat, mert ezeket pusztán az étkezésekkel nem lehet a szervezetükbe juttatni a kicsiknek sem.

Neked is, neki is fontos, hogy ne hiányozzon év közben betegség miatt, hogy boldogan, egészségesen tudja legyőzni a mindennapi akadályokat. Amivel segítheted őt ebben: