Bodzaszörp, avagy dilemma a egészség körül

Kategóriák:Háztartási praktikák
Címkék:
Radogna Edit

Nem ismerlek személyesen, így sajnos nem tudom, te mennyire élsz egészségesen?

Szigorú szabályaid vannak, amiket soha nem hágsz át? Az egészséges életmód minden alappillére rendben van nálad? (rendszeres mozgás, egészséges étkezés, rendszeres pihenés).  Vagy próbálsz odafigyelni magadra, és a családodra, de nem veszed olyan véresen komolyan ezt az egész kérdést?

És mióta élsz úgy, ahogyan most?

Ha te is csak pár éve változtattál, akkor minden régi “rossz szokásodról” le tudtál mondani? És ha nem, akkor furdal a lelkiismeret, amikor “bűnözöl”?

Nem véletlenül tettem fel ezeket a kérdéseket. És a válaszaidtól talán felmentést várok, ez persze nem befolyásoljon az őszinteségben.

A scrapbook technikával készült kép Annuskát ábrázolja.

És hogy miért merültek ezek éppen most fel? Mert virágzik a bodza.

Ami számomra a bodzaszörp jellegzetes ízével volt mindig is egyenlő. De az utóbbi évek, ahogy egyre jobban odafigyelek az egészségemre, felvetették a “csináljak-e bodzaszörpöt” dilemmát. Hm, mennyit változtam.

Gyermekkoromban ez kimondottan egészséges, házi üdítőital volt. Hiszen akkor még nem tudtuk, milyen egészségtelen a cukor, csak azt, hogy milyen egészséges a bodzavirág. Volt is az udvar sarkában egy terebélyes bodzabokor, melyről a virágokat mosatlanul tettük a szörpbe. Hisz mosáskor az értékes virágpora oda lesz. (Akkoriban az epret is az ágyásokban guggolva tömtem magamba, és senki nem kiabált velem, hogy miért eszem a mosatlan gyümölcsöt.)

Szóval az a rengeteg cukor. Ami a szörpbe kell, mert az tartósítja. Legalább is én ezt hallottam nagymamámtól, anyukámtól. Olvastam már azóta egészséges, nyírfacukorral készült bodzaszörp receptről is, de nem merem megkockáztatni. Ha te esetleg kipróbáltad már cukor nélkül, és tényleg elállt pár napnál tovább is, akkor kérlek oszd meg a tapasztalatodat velünk.

A képen egy egészséges, gyönyörű bodzavirág látható.

Annuskával beszéltem meg aggályaimat a rémesen sok cukrot tartalmazó bodzaszörp elkészítéséről. Áldott, ítélkezésektől mentes természetével persze biztatott, hogy nyugodtan készítsem csak el. Sőt, kérte, hogy csináljuk együtt, mert ő is szívesen vinne belőle haza pár üveggel.

Bodzát egy gyalogút mellett találtunk, ahol ember is ritkán jár. Egy adaghoz 20 egészséges, teljesen kinyílt virágot szedtünk. Napos, meleg időben, hogy a virágok teljesen szárazak legyenek. Vesszőből font kosárba, hogy be ne fülledjenek. És persze minden virágot  fejjel felfelé raktuk a szállítóeszközbe, nehogy útközben vesszen el a sok virágpor.

Otthon a virágokat mosatlanul (ezt ne csináld utánunk) beleraktam a szörpkészítő nagy üvegembe, és nekiálltam a cukorszirup elkészítésének. 1,5 l vízből és 1 kg cukorból főztem, és amikor elkészült, ráöntöttem a virágokra. Mikor már szinte teljesen kihűlt facsartam bele a 4 citrom levét, és miután sikerült bio citromot vennem, a héja is belekerült.

A két szörpös üveg a spájzban pihen, majd 4-5 nap múlva fogom leszűrni, elosztani Annuska és közöttem, és a kész szörpöt a hűtőben tárolni tovább. Már ameddig tároljuk, hiszen annyira finom.

A képen a bodzaszörp receptjét olvashatod. Ez 20 db bodzavirág, 1,5 l víz, 1 kg cukor, és 4 db citrom.Szerző:

hozzászólás

 1. Bartáné Judit
  2013. május 21. kedd at 12:05

  Még bodzaszörpöt nem készítettem, csak az üdítőjét-édesítőszerrel. Ez sem kimondottan egészséges, de cukormentes. Én most éppen szénhidrát-mentesen élek… Édesítővel is finom, bár az arányokkal még kísérletezem. Biztosan finom lesz nyírfacukorral a szörpöd!

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Judit, és a bodza üdítő cukor nélkül meddig állt el?
  Örömmel, és köszönettel venném, ha megosztanád a receptedet velünk 🙂

  Egyelőre a szörpöt nem merem nyírfacukorral megcsinálni, mert nem kaptam valódi megerősítést, hogy tényleg eláll 1-2 hétnél tovább.
  De még nem adtam fel a reményt.

  [Válasz]

 2. Csaba
  2013. május 22. szerda at 05:54

  Ha még marad bodzavirágod, ajánlok egy ízletes csemegét. A szép nagy bodzavirágot híg palacsintatésztába kell mártani, és úgy kisütni a serpenyőben. Jóllakni nem nagyon lehet vele, de alkalmi különlegességként érdemes megcsinálni. Annak idején a gyerekeim, mikor kicsik voltak még, nagyon szerették, legalábbis úgy emlékszem.

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Hú, de jó Csaba, hogy ezt az eszembe juttattad. Még soha nem ettem ilyen bodza csemegét, csak hallottam róla. Ideje kipróbálni 🙂

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url