Hamarosan itt az influenzajárvány

Influenza megelőzéséről, influenza kezeléséről szóló orvosi előadáson jártam

Ismét orvosi előadáson jártam, melynek apropóját a nem várt, ám mégis minden évben visszatérő “vendég”  küszöbön álló érkezésé adta.

Hamarosan itt az influenzajárvány, riogatnak a médiák.

És javasolják, hogy ez alatt a rövid idő alatt még gyorsan készítsük fel a szervezetünket, persze influenza elleni oltással. Doktornőnek más a véleménye. És úgy gondolom egy olyan ember, aki naponta több tucat beteggel találkozik, ám ő maga egészséges marad,  hitelesnek tekinthető ha az influenza megelőzéséről, vagy annak kezeléséről beszél.

Több kérdés is felmerülhet az emberben.

 • Miért decembertől áprilisig jelennek meg a nagy influenza járványok?
 • Mi az oka hogy valaki megbetegszik, míg  a másik ember  nem lesz influenzás?
 • Hogyan terjed egy járvány? Honnan jön az influenza vírus?

Robert Edgar Hope-Simpson virológus több tíz év kutatásait foglalta össze, A járványos influenza terjedése című könyvében. Arra a következtetésre jutott, hogy az UVB sugárzás lecsökkenése okozza a járványokat. Az influenza vírus ugyanúgy bennünk vannak mint a herpesz vírus, és aktiválódik, ha gyenge az immunrendszer. Hisz pár nap alatt, ugyanazon a földrajzi egységen több helyen jelentkeznek járványos gócok. Tehát ki van zárva, hogy csak cseppfertőzéssel terjedne, úgy, hogy  egyik ember viszi át a másikra.

Számomra megdöbbentő volt, hogy már 1700-ban arra a következtetésre jutottak, hogy 11 éves ciklusosságot mutatnak a nagy járványok.És ezt a napfolt tevékenységgel kötötték össze. Mert ekkor az UVB sugárzás drasztikusan lecsökken, vagyis kevesebb  a D-vitamin termelődése.

Robert Edgar Hope-Simpson virológus több tíz év kutatásait foglalta össze, A járványos influenza terjedése című könyvében.

Influenza megelőzése

A fentiekből is látszik, hogy az influenza megelőzésének titka az immunrendszer megerősítésében van.

 • Legyél minden nap friss levegőn, főleg ha kisüt a nap.
 • Figyelj télen is az elegendő folyadékfogyasztásra.
 • Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. Ne feledkezz meg a növényekről sem. Savanyú káposzta, brokkoli, spenót, borsó, nyers cékla. Ezek nem fogják teljes mértékben pótolni a szükséges vitaminokat, de fontos, hogy ilyen természetes formában is juttass belőlük a szervezetedbe.
 • Moss gyakran kezet.

5 fontos termék hogy az influenza járvány elkerüljön

Természetes C-vitamin plusz bioflavonoidokkal.  Mert maga az aszkorbinsav kevés. Kell a flavonoid is az erek rugalmasságához, az immunsejtek épségéhez. A szűz, laboratóriumban elkészített aszkorbinsav az ereket csont keménnyé teheti. Keresd  a  fokozatos felszívódású formát, hogy ne a külvilágot öntözd a C-vitaminnal. Választhatsz gyerekeknek készült rágótablettát, folyékony C-vitamint, 300 mg-ot, vagy 1000 mgot tartalmazó tablettát.

Ha esetleg mégis megbetegednél, a napi adagot emeld meg. Vegyél be 3-4 óránként belőle.

D-vitamin csepp formában. Könnyen adagolható és az olajos forma miatt könnyebben tud felszívódni.  Sajnos sok embernek még nyáron sem termelődik elég D-vitamin a szervezetében. De ilyenkorra már azok a raktárak is kiürülnek, melyek fel voltak töltve.  És a D-vitamin kritikus szint alá süllyedése aktiválja a vírusokat, abban az állapotban nehéz az influenza megelőzés.

Míg eleink csak a csonterősítés miatt tartották fontosnak a pótlását, ma már biztosan lehet tudni, hogy a vírusok elleni harcban, így az influenza megelőzésében  is nagy szerepe van.  Japánban, iskolás gyerekeken  végzett kutatás szerint 50 %-al csökkent az influenzás megbetegedések száma napi 1200 NE D-vitamin adásra. Felnőtteknek 5-6 csepp naponta.

Hallottad már azt az elnevezést, hogy  orosz penicillin? Ez a fokhagyma.  Immunrendszer megerősítésében, meghűlés, influenza megelőzésében napi 8-10 gerezd igen hatásos lehet. Ha ennyit nem tudsz rendszeresen szedni, ajánlott a fokhagyma készítmény. Napi 2 x 2 kapszula.

 Ha nem a fokhagyma, akkor a doktornő kedvence. Megelőzésre ő az őszi, téli hónapokban  napi 1 szem VirAgo-t szed. Influenza kezelésére, más betegség  esetén ezt napi 3 x 1 szemre lehet növelni.

Az Oregánó olaj nagyon jó vírus, gomba és baktériumölő szer. A kis üveg nagyon sokáig elég, és kis mérete miatt bárhová magaddal viheted. Ha elkezd kaparni a torkod, vagy olyan helyzetbe kerülsz, ahol úgy érzed, ki vagy téve a fertőzésnek, csepegtess 4 cseppet koncentrált formában a szádba. Erős, csípős íze miatt beindul a nyáltermelődés  és megszűnik a száraz kaparó torok. Ha rendszeresen fogyasztanád az influenza megelőzésére, legjobb este bevenni. Akár koncentráltan, akár hígítva is.

Influenza kezelésére napi 3 x 4 csepp oregánó olaj javasolt.

Milyen lehetőségeid vannak az influenza megelőzésére és kezelésére?

Milyen természetes lehetőségeid vannak, hogy ne légy az influenzajárvány áldozata?

 • A legfontosabb, hogy ne antibiotikummal kezd. Vírusokkal szemben teljesen hatástalan. Csak azt éred el vele, hogy a szervezeted teljesen ellenállóvá válik velük szemben. És ha valamikor mégis szükséged lenne rá, mert van az az eset, amikor kell az antibiotikum, akkor esetleg már nem fog segíteni.
 • Fontos asz ágynyugalom, a sok langyos, mézes gyógytea.
 • A fentebb felsorolt influenza megelőző szereken kívül használhatod a ParaProtexet, napi 3 x 1 szemet bevéve. Kisgyermekeknél nagyon hatásos a finom bodzaital, a SambuRex.
 • A bélflóra  regenerálók nem csak akkor javasoltak, ha antibiotikumot szedsz. Mindenn napi étkezési szokásinkkal is sokat ártunk ezeknek a hasznos, immunrendszerünkért is dolgozó baktériumoknak.  Választhatod a  Probio Balance rágótablettát, vagy az AC Zymes  kapszulát is.

De inkább kívánok neked egy erős, influenza járványra fittyet hányó  immunrendszert. Hidd el, a megelőzés sokkal kifizetődőbb.

Ez ajánlott:

/A fenti írás egyedi, szubjektív vélemény. Ezekkel nem állítok egyik,-a webáruházban kapható- termékről sem gyógyhatást.  Tartósan fennálló tünetek esetén keresd fel kezelőorvosod. Ennek elmaradásából származó egészségkárosodásért a webvitaminbolt.com üzemeltetője nem vállal felelősséget./

Húsleves mint nátha elleni csodaszer?

Biztos vagyok benne, hogy hallottad már azt a mondatot, náthától, vagy influenzától meggyötörve: “Főzök neked egy jó húslevest, hogy meggyógyulj

Hogy egy családi titkot is megosszak veled, gyerekkoromban nálunk a húslevest nemes egyszerűséggel  gyógyító levesnek hívtuk. Függetlenül attól, hogy csak a szokásos vasárnapi menü részeként, vagy tényleg gyógyhatása miatt készült.

Scrapbook technikával készült kép. A háttér nagyon vidám, kék-zöld barna csíkos a háttér. Ez középtályon meg van törve egy vízszintes szélesebb csíkkal, ami szürke. De ebből igazán sok nem is látszik, mert itt van a fekete fehér fénykép, ami Malvint ábrázolja. A kép alatt van egy kör alakú csipke, egy régi paír, amire rá van írva Malvin neve. A kép bal alsó sarka 3 színes gombbal van díszítve.

Így amikor Malvin azzal állított be a boltba, hogy megmutat egy jó cikket  arról hogy a közszájon forgó náthaellenes gyógymódok közül mi az ami bizonyítottan is hatásos, nagyon kíváncsi lettem.

A cikk kiemeli, hogy mi az ami segít a megelőzésben, és mi az ami a gyógyulásban. A jelenlegi tudományos álláspont szerint. Ezt persze én a magánvéleményemmel mindenhol kommentáltam Malvinnak. Hol helyeslősen, hol vitatkozva.

C-vitamin

Még mindig a legnépszerűbb nátha elleni szer.

A tudományos vizsgálatok csak a tünetek kezelése terén egyértelműek, a megelőzést tekintve megoszlanak a vélemények. Alapvetően biztonságosnak tartott, bár a hosszú távon napi kétezer milligrammot meghaladó dózis vesekövet okozhat a hivatalos álláspont szerint.

A C-vitamin köztudottan a vesszőparipám, így ezt nem álltam meg szó nélkül. Elmondtam Malvinnak, hogy tudtommal csak a kémcsőben előállított C-vitaminnál áll fen ez a veszély. Ami természetes, az inkább véd a vesekőtől. Étkezéssel többek közt a csipkebogyóból, paprikából, a déligyümölcsökből lehet hozzájutni. Vevőimnek télen a C-1000 tablettát szoktam javasolni.

Fokhagyma

A fokhagyma sokaknak bevált nátha ellen

 

Elegendő pozitív vizsgálati eredmény nem támasztja alá, hogy a nátha megelőzésében vagy kezelésében  hatásos-e.

Saját tapasztalatom, erre, hogy a kezelésben igen. Betegen nincs is jobb a fokhagymás pirítósnál, ami szinte “leradírozza” a torokfájást. Sajnos az én gyomrom érzékeny rá, gyomorégést kapok a nagyobb mennyiségtől.  Éppen ezért szedtem már fokhagymakapszulát, amivel ez a tünet kiküszöbölhető.

De  cikk elismerően nyilatkozik  a fokhagyma több igazolt hatásról is

 • csökkenti a vérnyomást
 • hatásos a gombás bőrfertőzések ellen
 • a cukorbetegség kezelésében
 • a magas koleszterinszint kezelésében

Zöld tea

Létezik olyan kutatás, amely ígéretesnek találta a nátha és az influenza megelőzésében a zöld teát.  

De a szkeptikusok azt mondják, ha forró italt iszik egy náthás ember, az már önmagában is segít.  Így az igazságot ebben a kérdésben neked kell megtalálni, ha zöld teával kúrálod magad. Bár alapvetően biztonságos,  fogyasztása járhat enyhe gyomorbántalmakkal, esetleg székrekedéssel. Májbetegségben, irritábilis bél szindrómával küzdők kerüljék fogyasztását.

A cikk az alábbi problémák kezelésében is előnyösnek találja

 • vérnyomásproblémák
 • fogyókúra gyorsítása
 •  fogászati problémák
 • szív- és érrendszeri betegség
 • emésztési gondok
 • daganatos betegségek megelőzésében is

Bíbor kasvirág (Echinacea)

A bíbor kasvirágot évszázadok óta használják a nátha és a felső légúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére.

 

A bíbor kasvirágot évszázadok óta használják a megfázás és a felső légúti fertőzések megelőzésére és az immunrendszer erősítésére.

Ezt azonban kevés tudományos eredmény támasztja alá. Egyes vizsgálatok szerint a gyógynövény a tünetek enyhítésében segíthet, de a nátha megelőzésben hatástalan. Állatkísérletekben igazolták gyulladáscsökkentő és gombaölő hatását, valamint az immunrendszer serkentésében itt is hatásosnak találták. Parlagfű-allergiásoknál kiválthat allergiás tünetet. Okozhat szédülést, hányingert, gyomorpanaszokat is. A cikk szerint  tíz napnál hosszabb ideig nem ajánlott alkalmazni, továbbá várandósoknak és autoimmun betegségben szenvedőknek sem. Gyerekeknél ráadásul gyakoribbak a panaszok.

A bíbor kasvirággal kapcsolatos tapasztalataimat Malvinnak is csak az után mondtam el, hogy elolvastuk, mit ír a fekete bodzáról.

Fekete bodza

Fájdalomcsillapításra, bőrproblémákra, fertőzésekre, lázra, székrekedésre és köhögés ellen a népi gyógyászat leginkább a fekete bodzát (Sambucus nigra) használja.

Egyelőre csak korlátozott tudományos bizonyíték van arra, hogy a bodza vírusölő hatású. És hogy képes felvenni a harcot az influenzavírus bizonyos törzsei ellen.  De az immunrendszert bizonyítottan serkenti.  Így bár közvetve, de biztosan segít a tünetek legyőzésében is. Így annak ellenére, hogy vannak ígéretes eredmények a nátha tüneteinek enyhítésében, egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a fekete bodza (bármilyen formában) hatékony lenne a megelőzésben is. Veszélye, hogy főzés nélkül a bogyók egy idősebb növény esetén mérgezőek is lehetnek, ennek tünetei a súlyos hasmenés, hányinger és hányás. Nem ajánlott gyermekek és terhes nők számára. Negatív kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért érdemes a használata előtt orvost megkérdezni.

A saját tapasztalatom ebben a kérdésben a boltban kapható, Echinacea-t tartalmazó bodzakivonattal a SambuRexxel kapcsolatban van. Írtam erről már régebben. Malvinnak elmondtam, hogy mennyire jó immunerősítőnek tartom. Gyerekek, idősek fogyasztották már a vásárlóim közül, nagy megelégedéssel.

Citrom és méz

A citrom gazdag C-vitaminban, valamint pusztítja a szervezetünkben élő kórokozókat. A méz fertőtlenítő, vírusölő hatása ugyancsak igazolt. Nátha ellen kiváló páros.

 

A citrom gazdag C-vitaminban, valamint pusztítja a szervezetünkben élő kórokozókat. A méz fertőtlenítő, vírusölő hatása ugyancsak igazolt. Nátha ellen kiváló páros.

A méz bizonyítottan enyhíti a kínzó köhögést, és egy kutatás szerint megfázással küzdő gyerekeknél megkönnyíti az éjszakát. Azt, hogy a méz és citrom kombinációja a megfázás megelőzésében is segít-e, kutatási eredmények egyelőre nem támasztják alá. Annál több vásárlói tapasztalat. Mind a méz, mind a citrom biztonságos táplálék, egy évnél fiatalabb gyermeknek azonban nem ajánlott mézet adni a botulinumfertőzés veszélye miatt.

Ginszeng

Az egyik legtöbbet kutatott gyógynövény, és a vizsgálatok szerint mind a nátha, mind az influenza megelőzésében és kezelésében segíthet.

A ginszenget mind a kínai gyógyászat, mind az észak-amerikai indiánok évszázadok óta használják. A kutatási eredmények ugyanakkor e szer terén sem egyértelműek, különösen vitatott, hogy gyerekeknél van-e bármi haszna.

A ginszeng bizonyítottan

 • enyhítheti a stressz okozta tüneteket
 • javíthatja az emésztést
 • segíthet cukorbetegségben
 • segíthet egyes daganatos betegségekben
 • serkentheti a memóriát is

Ugyanakkor számos mellékhatása is ismert: már rövid távú alkalmazása vérnyomás-ingadozást okozhat, csökkentheti a vércukorszintet, és alvási problémákat, fejfájást, valamint ingerlékenységet is kiválthat. Várandósoknak és szoptató anyáknak nem ajánlott. Skizofréneknek, vérhígító gyógyszert szedőknek, műtétre váróknak, álmatlanságban szenvedőknek szintén nem javasolt. Bevallom a boltban kapható Ginsenget én még soha nem javasoltam nátha, influenza ellen, így ezzel nincs is saját tapasztalatom.

Probiotikumok

Van  olyan kutatás, amely szerint a rendszeresen probiotikumokat fogyasztók körében a felső légúti megbetegedések gyakorisága alacsonyabb.

A náthas probiotikumokkal történő megelőzésével és kezelésével kapcsolatban azonban egyelőre kevés a tudományos bizonyíték. Bár a savanyított tejtermékek évszázadok óta összekapcsolódtak a jó egészséggel és a hosszú élettel. De csak az 1930-as években igazolták, hogy a probiotikumok segítenek a hasmenéssel járó betegségek, valamint az irritábilis bél szindróma kezelésében. Malvin nagyon meglepődött, amikor elmondtam neki, hogy nekem menyire pozitívak a tapasztalataim. Gyorsabban gyógyulnak azok, akik a szokásos gyógymód mellett a Probio Balanc-ot, a rágótabletta formájú probiotikumot  is bevetik.

Napsütés, D-vitamin

Egyes tanulmányok szerint a napfény hatására keletkező D-vitaminnak vírusölő hatása van

 

Egyes tanulmányok szerint vírusölő hatása van, ám nátha esetén egy D-vitamin-kúra hatékonyságáról, még nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény.

A legtöbben a D-vitamint a napsugárzással viszik be a szervezetükbe, ezért a sötét téli időszakban gyakran alakul ki vitaminhiányos állapot. Természetes formában megtalálható a májban, tengeri halakban, tojásban, halolajban. A boltban még csak két hónapja van D-drops néven D3 vitamin, így olyan rengeteg visszajelzésről nem tudtam beszámolni.

A D-vitamin kulcsfontosságú

 • a csontok egészsége szempontjából
 • befolyásolja a szív működését
 • a keringést
 • a tüdő működését
 • az immunrendszer állapotát

Immunrendszer erősítő hatása miatt segít a felső légúti betegségek, így a megfázás megelőzésében is.

És a végére hagytam a talán két leginkább alternatívnak nevezhető gyógymódot.

Pálinka és forró puncs

Számos kutatás igazolta, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatású.

Arra nézve azonban, hogy a nátha megelőzésében vagy a tünetek lerövidítésében is hasznos-e, egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény. A kalapkúráról sokan beszélnek, de hogy ez csak egy “városi legenda” vagy van aki ténylegesen él is vele, nem tudom.  Külsőleg alkalmazva sokkal inkább bizonyított, hisz az alkoholos kézfertőtlenítők igazoltan képesek egyes vírusok, többek között az influenzavírusok terjedését megakadályozni. Gyerekeknek, várandósoknak szigorúan kerülendő ez a fajta gyógymód,  illetve azoknak is, akiknek családjában előfordult alkoholizmus. Az alkohol gátolja számos gyógyszer felszívódását, hasznosulását is.

 A forró puncs önmagában a hőfoka, valamint a benne található méz, esetleg citrom miatt enyhítheti a torokkaparós, náthás tüneteket. 

És mi a helyzet a húslevessel?

Több tudományos vizsgálat is alátámasztja, hogy a meleg, sós folyadék, vagyis a húsleves segíti a náthavírus elleni küzdelmet.

A nátha megelőzésében nem segít, de immár több tudományos vizsgálat is alátámasztja, amit az anyák hosszú évszázadok óta tudnak: a meleg, sós folyadék segíti a náthavírus elleni küzdelmet.

Egyes vizsgálatok szerint a húsleves enyhíti a felső légutakban kialakult gyulladást is. Növelheti a hatásosságát, ha sok zöldséggel készül. És szerintem az a sok szeretet, gondoskodás is egyedülálló orvossággá teszi, amivel az édesanyák, feleségek főzik, ha beteg van a családban.

És mi a teendő, ha nem enyhülnek a tünetek?

Ha  tíz nap után sem vagy jobban, vagy magas a lázad, fordulj orvoshoz, mert ebben az esetben már egy bakteriális felülfertőződésről lehet szó.

A teljes cikket itt tudod elolvasni. A saját véleményem a cikkben nem bizonyított, nincs rá semmiféle garancia, hogy te is hasonlókat tapasztalsz.

Immunerősítés étkezés közben

Scrapbook technikával készült kép. A háttér nagyon vidám, kék-zöld barna csíkos a háttér. Ez középtályon meg van törve egy vízszintes szélesebb csíkkal, ami szürke. De ebből igazán sok nem is látszik, mert itt van a fekete fehér fénykép, ami Malvint ábrázolja. A kép alatt van egy kör alakú csipke, egy régi paír, amire rá van írva Malvin neve. A kép bal alsó sarka 3 színes gombbal van díszítve.

Malvin hozott nekem egy hasznos cikket, az immunerősítő ételekről. Sőt, egy jó ötlettel tovább is gondoltuk az írást.

Látva múltkori lelkesedésemet az olajrágás iránt, úgy gondolta, örülni fogok ennek a gyűjteménynek, amiben alaposan össze van szedve, mire lehet szüksége a szervezetnek, hogy a tél ne a betegségekről szóljon.

Kérte, olvassuk végig a cikket, és minden immunerősítésre ajánlott étel mellé tegyek oda egy  a terméket a boltból. Mert ő pontosan tudja, mi az amiből úgyse tud elegendő mennyiséget elfogyasztani és akkor azt pótolni szeretné, természetes összetevőjű táplálékkiegészítővel.

És te? Inkább ételekből szeretnél hozzájutni a megfelelő immunerősítő anyagokhoz? Vagy Malvinhoz hasonlóan, örülsz, ha tudod, melyik ételt milyen táplálékkiegészítővel válthatod ki?

Akár így, akár úgy gondolod, ez az írás remélem neked is hasznos lesz.

A képen egy kosár látható, tele immunerősítő zöldségekkel. Répa, kaliforniai paprika, padlizsán, petrezselyem van benne.

Antioxidánsok:

A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Azonban az sem jó, ha a ezek mennyisége túlzottan megnő.  Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez. Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink (marhahúsban, hüvelyesekben találod meg) vagy a szelén. Ez a nyomelem többek között a paradicsomban, brokkoliban, hagymában, búzacsírában, korpában, tonhalban, rákokban, kagylókban, állati belsőségekben, szárnyasokban és vörös húsú állatokban van jelen. Jó szelénforrás a tej, a tejtermékek és a vaj is.

Immunerősítés:

Az immunrendszer működéséhez hasznosak az Omega-3 zsírsavak is, melyek többek között gyulladás csökkentő hatásúak. Ezek leginkább a mélytengeri halakban (lazac, makréla, hering, szardínia) és például a lenmagban  találhatók.

Az valószínűleg már a könyöködön jön ki, hogy a vitaminok fontosak az immunrendszer erősítéséhez.   A legtöbb nyers gyümölcs, zöldség C-vitamin tartalma ismert, de azt már kevesebben tudják, hogy ez a vegyület fémmel érintkezve, hőre és a levegő oxigénjére is bomlik. Ezért ajánlott például a csipkebogyót hideg vízben áztatni egy éjszakán keresztül, ha teát készítesz belőle, lefedni, és inkább műanyag kanállal megkeverni.

A képen csipkebogyó ágak vannak, gyümölccsel, levéllel.

A magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos. Ez elsősorban a napsütéses órák alacsony számának tudható be. Miért fontos erről tudni a téli időszakban?  A D-vitaminról (tojás, zsírdús tejtermékek) újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl, hiánya összefüggésbe hozható az influenza, és más légúti fertőzések kialakulásával. Úgyhogy pótlása télen kulcsfontosságú.

Az elmúlt 10 évben derült ki az is, hogy az élénk színű növényekben (pl. brokkoli, kaliforniai paprika, piros belsejű grapefruit) számtalan olyan biológiailag aktív növényi anyag van – pl. flavonoidok – melyek immunerősítő szerepét az utóbbi pár évben vizsgálja intenzíven a tudomány.

Egy asztal, és ezen egy csipketertőn egy félbevágott pomeló, a legnagyobb citrusféle látható.

Te is egyre többet hallasz a probiotikumokról?  Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, segítve ezzel az immunrendszer normál működését. (megtalálhatók egyes joghurtokban, túrókban) Nekik is szükségük van a megfelelő táplálékra. Ezek  olyan rostanyagok  melyek a teljes kiőrlésű gabonafélékben (barna vagy Graham kenyér), zöldségekben (csicsóka), gyümölcsökben (banán) találhatók. Ezért ezek  fogyasztása is rendkívül fontos, naponta többször is.

Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy figyelünk a szervezet folyadékellátására is. És valljuk be, télen ez még nehezebben megy mint a tikkasztó nyári napokon. Miért fontos ez ebben az évszakban is? Mert ezzel véded például a szemed, az orrod, a szád nyálkahártyáját a kiszáradástól. Ezzel pedig  nehezíted a kórokozók szervezetbe jutását.  Mert a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak szervezetedbe. Az a leginkább döbbenetes, hogy a  téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag nem 1,5 liter, hanem 2-2 és fél liter folyadék. Mindez a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt van így. Lehetőleg ez víz, ásványvíz, tea (zöld és fekete tea, bodza, csipke, hibiszkusz, kamilla, hársfa) legyen.

Ezen a képen egy csatos öveg van, benne finom tea, amit C-vitamin tartalmú citrommal is ízesítettek. Ezt honnan lehet tudni? Az üveg körül több citrom is látható, és van amelyik félbevágva.

Ugyanígy a nyálkahártyád épsége, regenerálása miatt hasznos az A-vitamin (máj, tojás) és előanyaga, a béta-karotin (sárgarépa, sütőtök, aszalt sárgabarack).

Harc a vírusok, baktériumok ellen:

Ezen a képen a fekete földön színes hagymafejek vannak kiterítve. Vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma. Ezek mind kiváló vírusölő tulajdonsággal bírnak.

A hagyma, fokhagyma gyógyító hatása már a népi gyógyászatban is ismert volt, de mint kiderült, a fűszerek közül a kakukkfű, a rozmaring, a gyömbér és az oregánó is baktériumok szaporodást gátló hatással bír. Erre pedig télen igencsak szükség lehet.

Energia, tápanyag, sejt szinten is:

Fontos gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra is. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeidhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen.

Miért hasznosak az olyan hagyományos téli ételek mint a bab, a borsó, a lencse.  Nem véletlenül. Azért is ajánlott a téli időszakban ezeket fogyasztanod, mert keményítő tartalmuk miatt jelentős energiaforrást biztosítanak a szervezeted számára.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz télen sem egészségesen étkezni? Ezek közül mi az az étel, ami a te étrendedben egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben szerepel?

Az immunerősítésről szóló cikket ezen az oldalon találtam.

Immunerősítő készítmények csomagja

Scrapbook technikával készült, vintage hangulatú kép. Egyhuncutul mosolygó férfi, Florentin van rajta. A képe a bal oldalon a felső sarokban helyezkedik el. Jobb felső sarka van gazdagon díszítve. A fényképen van egy cetli, rajta a férfi neve. A kép alatt becsúsztatva egy másik fénykép, a kompozíció jobb oldalán. Ezen egy gyönyörű papír ajándékdoboz, maga az immunerősítő csomag masnival, és kis kártyával. Amire az van írva, egészségmegőrző csomag. Ennek a képnek a jobb alsó sarka van gazdagon díszítve.

Elmesélem, miért állítottam össze az immunerősítő készítmények csomagját.

Florentin vetette fel a csomag szükségességét, amit talán is nem talász furcsának, ha igazán ismered ezt a szívtipró, magával ragadó férfit.

Említettem már, hogy Florentin sokat utazik.  Hogy merre jár igazából, azt persze sűrű homály fedi.  A történetek, melyeket mesélni szokott utazásairól színesek, szórakoztatóak, de pontos utalás nincs bennük a helyszínre, vagy a szereplőkre. Meséi ezek nélkül is lebilincselően érdekesek.

De ma nem ilyennel rukkolt elő. Egy nagyon érzékeny arcát mutatta meg. Amit én ismét enyhe pírral arcomon, és szavain csüggve figyeltem.

Olyan sok embert látok, akik méltatlanul rossz körülmények közt élnek. És többen vannak, akik fogukat összeszorítva, sok mindenről lemondva, még tartják magukat, és külsőleg  jól mennek a dolgaik. Ám egy nem tervezett kiadás  könnyen felborítja ezt a látszólagos egyensúlyt, és csúsznak ők is le  menthetetlenül” – indította a beszélgetést ezekkel a mondatokkal.

“És pont ezek az emberek azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy  betegség miatt hetekre kiessenek a munkából. De arra, hogy vigyázzanak az egészségükre, hogy megerősítsék, az immunrendszerüket már végkép nincs egy garasuk sem. Legalább is ők így élik ezt meg. Pedig mi tudjuk – és a “mi” kimondásakor úgy nézett rám, amire csak ő képes, és amitől a gyomromban valami furcsa érzés keletkezett rögtön– hogy inkább odafigyelés, és némi tudatosság szükséges az egészségmegőrzésre. És biztos vagyok benne, hogy te (mármint én!) tudnál olyan immunerősítő készítményeket egy csomaggá összeállítani, amit megvásárolva nagyobb esélyük lenne betegségek nélkül átvészelni a telet.

Mikor meghallottam az összeget, amit Florentin szerint áldozni tudna immunerősítő készítményekre éves szinten egy ilyen család ( 2 felnőtt és egy gyerek ) bevallom, először nagyon csekélynek találtam. De csak az első pillanatban. Ahogy végigsiklott tekintetem a termékeken, már tudtam, mennyire igaza van. És megígértem neki, hogy összeállítok egy csomagot.

Immunerősítő készítmények egy csomagban, vásárlás utáni extrákkal.

 • Annak a családnak aki nem tud ennél többet áldozni éves szinten magára, egy komplex megoldás.
 • Azok számára, akiknek  nem probléma hogy többet költsenek egészségmegőrző termékekre, egy jó kiindulási alap.

Olyan jó volt elképzelni a futárt, aki most egészséget, és némiképp reményt szállít. És bevallom ez a kép annyira magával ragadott, hogy már Florentint is tuszkoltam kifelé, hagyjon osztani – szorozni. Már tudni akartam, mi is kerül végül az “immunerősítő készítmények csomagja” nevű új “portékámba”.
Florentin csak somolygott, mikor látta, mennyire magával ragadott ötlete, és ígérve egy másnapi látogatást, rám kacsintva távozott. Én meg összeválogattam a termékeket.
A képen egy papírlap van, ezzel a szöveggel: Nézzük csak. Aki nem tud vagy nem akar egész évben vitamint szedni, annak mikor van a legnagyobb szüksége erre? Késő ősszel - télen. Amikor az immunrendszerünk a legnagyobb támadásnak van kitéve. Amikor az immunrendszernek erős bástyaként kell óvnia szervezetünket. És ha a tél elmúltával tavasszal sikerül beiktatni egy méregtelenítő kúrát is, akkor a megtisztult szervezet, a sok friss gyümölccsel, zöldséggel, kis odafigyeléssel erős tud maradni. És immunerősítésre legközelebb csak ősszel lesz újra szükség. Vagyis a csomagba multivitamint, antioxidánst, célzott immunerősítőt kell tegyek, és tavaszra valami méregtelenítő segítséget.

Ahogy ezeket végig gondoltam, és kipakoltam az asztalra amit megfelelőnek találok erre a célra, rádöbbentem egy nagyszerű dologra.

Ha valaki ezt így egyben rendeli meg, akkor még KAPNI fog pluszban EGY AJÁNDÉK terméket, INGYEN viszi neki a futár, és még PÉNZT IS JÓVÁÍRNAK számára, amit a következő vásárlásnál tud elkölteni.

Ez a felismerés annyira felvillanyozott, hogy egész éjszaka nem tudtam aludni. Tervek kavarogtak a fejemben, újabb csomagokról. Felvilágosító füzetről, hogy hogyan lehet akár a háztartásban mindennapos alapanyagokat az immunerősítés szolgálatába állítani.

Ígérem, ezeket az éjszakai terveket meg fogom valósítani. Akár a te segítségeddel. Örömmel veszem az ötleteidet.

 • Milyen egészségmegőrző csomagra lehet még szükség?
 • Milyen bevált házi praktikákat,  ismersz amivel az immunrendszered szoktad erősíteni?
 • Milyen családi recept az, amivel vigyázol egészségedre, vagy kezeled magad, ha gond van?

És ne felejts megnézni, végül mi minden került az immunerősítő családi csomagba!

C-vitamin, cicák, torokgyulladás


Torokgyulladás kezelése otthon cicadorombolással

Ennek az írásnak eredetileg az “akasztják a hóhért” címet akartam adni. Mert ezzel az érzéssel töltöttem az utóbbi napokat. Az előtte levőket meg azzal, hogy tanácsokat adtam a torokgyulladás otthoni  kezelésére.

Feltűnően megnőtt a boltban a forgalom. Aztán kiderült, hogy torokfájással, torokgyulladással küzdenek sokan a városban, és ezért jönnek hozzám a szokásosnál is többen vásárolni, és kevesebben beszélgetni.

Én hősiesen álltam a sarat, nagyon büszke voltam: “Hiába, látszik, hogy mennyire odafigyelek magamra, itt van ez a sok beteg ember, nekem meg kutya bajom.” Aztán pénteken reggel olyan érzéssel ébredtem, mintha valaki borotvapengével szurkálná a torkom. Akkor már tudtam, hogy utolért engem is, elkaptam a torokgyulladást.

Még kinyitottam a boltot, és elkezdtem a szokásos 3 óránként 1 szem C-vitamin kúrámat, többek között,  immunerősítő hatása miatt. És másik titkos fegyveremet, a Paraprotexet is, amiből ilyenkor napi 3×2 szem az adagom. Ennek a gyógynövény készítménynek vírus és baktériumölő tulajdonságát használom ki ilyen esetekben. De persze a közérzetem egyre romlott, így sajnos délben meg kellett fordítanom a nyitva táblát, és bezárni a boltot.

Nem is tudom, mi volt rosszabb. A betegség miatti közérzetem, vagy a lelki fájdalmam, hogy hiába figyelek magamra, szedem a vitaminokat, mégsem úsztam meg.

A méz elengedhetetlen a torokgyulladás házi kezelésében

Torokgyulladás kezelése otthon – hasznos praktikák

 • Be kell kötni a fájó torkot puha pamutkendővel. Lehetőleg kék színűvel, és pirossal semmi esetre sem, mert az felerősíti a gyulladást.
 • Langyos teát kell kortyolgatni, amiben sok méz és citrom van.
 • Érdemes sok fokhagymás pirítóst enni.  A pirítós jólesően tudja smirglizni a fájó, gyulladt torkot, a fokhagyma ebben az esetben vírusölő tulajdonsága miatt kerül a kenyérre.
 • Érdemes pár kanál mézet is megenni, ami kiváló természetes baktériumölő. Lassan csurgatva le a torkon, a smirglivel szemben olyan  mint a lágy selyem.

Torokgyulladás kezelése otthon –  javasolt készítmények

 • Este, elalvás előtt egy szem probiotikumot szoktam javasolni a torokgyulladás otthoni kezelésére.Mert nagyon fontos a bélflóra karbantartására is odafigyelni torokgyulladás, megfázás esetén. És nem csak antibiotikum szedésekor. Hisz a normál bélflóra elengedhetetlen feltétele a jól működő immunrendszernek.
 • Hiszek abban, hogy a  C-vitamint ilyenkor nagy dózisban kell szedni. Napi  8000 mg-ot is akár.  Aki a 60 mg/nap adagban hisz, annak ijesztő lehet ez a dózis. Nekem nem az.  Ebben a kérdésben Szent Györgyi Albert a C-vitamin felfedezője a példaképem. Ő állítólag idősebb korában ennyit szedett naponta, a korábbi 1000 mg C-vitaminnal szemben. És nem a vak hitem miatt szedek ekkora mennyiséget, hanem mert érzem, hogy jobban leszek tőle.
 • És valamilyen vírus és baktériumölő természetes készítmény.

Torokgyulladás kezelése otthon – csak macskásoknak

Ilyen esetben körbeveszem magam a cicákkal, Rozival és Fülessel, és a dorombolásuk, hízelgésük nagyon jót tesz lelkemnek, testemnek. Aki nem szereti a macskákat, az persze ezt a gyógymódot hagyja ki, de mindenki másnak ajánlom. Mert a cicák simogatása nem csak a hangulatunkra van jó hatással, hanem a fájdalmunkat is elűzheti. Több kísérlet is igazolta, hogy a műtét után azok a lábadozók kevesebb kellemetlenségről számoltak be, akik egy cicát ölelgettek. Hogy ez miért van így? Az egyik elmélet szerint ezek az állatok különleges mód vonzódnak a negatív energiákhoz – így a fájdalomhoz is- és remekül el tudják azt vezetni, mások pedig úgy gondolják, hogy a dorombolásnak van egy olyan rezgése, amely fájdalomcsillapító hatású. Nem tudom melyik elmélet az igaz, én mindenesetre gyógyulok tőlük.

A cicák gyógyhatással bírnak.

És hogyan alakult a saját torokgyulladásom?

A nehezén 2 nap alatt túljutottam. C-vitamin nagyobb dózisban szedését nem hagytam abba, bár az adagot csökkentettem, és a mézet is eszem tovább. Ez utóbbi édes teher számomra. És már a lelkemet is rendbe raktam. Nem szabad szomorúnak lennem amiatt, hogy néha elkapnak kóbor vírusok. Annak kell örülnöm hogy nem 5-7 napra  kellet bezárnom a boltot, hanem 2 nap alatt elfelejtettem az egészet.

Ez ajánlott

A cicák gyógyító erejéről tudtam eddig is, de ez az írás megerősített ebben. A digitális scrapbook technikával készült kép elkészítéséhez itt kaptam segítséget.