Savasodás ellen

Kategóriák:Lúgosítás
Címkék:
Radogna Edit

Annuska a kisváros új lakója savasodás ellen keres megoldást

Ma nagyon izgalmas dolog történt.

A csengő megszólása után egy ismeretlen arcot pillantottam meg. Egy fiatal, kedves, szerény hölgy arcát, aki kicsit tétován közeledett a pulthoz. Megkönnyítendő helyzetét, gyorsan elébe siettem, és már nyújtottam is a kezem, hogy bemutatkozzunk. Ez a jelenet persze, – bár ritkaságszámba megy  ebben a csendes kisvárosban az ismeretlen arc – még önmagában nem nevezhető érdekesnek. De Annuska -így hívják az ifjú hölgyet – következő mondatától a lélegzetem is elállt egy pillanatra. “Aurél javasolta, hogy keressem fel önt a problémámmal.

Aurél???? Hogy? Miként? Hisz Annuska létezéséről eddig a percig nem is tudtam.

És rögtön bevillant az említett ifjú úr legutóbbi furcsa viselkedése. Ezernyi kérdésem lett volna Annuskához, Aurélhoz, de igyekeztem összeszedni magam, és boltos kisasszony szerepembe visszatérni. Remélem ez a kedves lány semmit nem vett észre az egészből.

Mi az amiben segíteni tudok” -kérdeztem. Kiderült, hogy Annuska savasodás ellen keres megoldást.

Miután úgy vettem észre, nem szívesen mesélne a tüneteiről, nekem az idegennek, én kezdtem el beszélni erről a sokakat érintő gondról. Hátha információim alapján el tudja dönteni,tényleg fennáll e ez nála is?

Minden szervezet működéséhez szükség van egy ideális egyensúlyra, ami az ember esetében az optimális pH-értéket is jelenti. Ha  ez felborul, akkor a szervezet fokozottan érzékennyé válik a betegségekre. A savak kiválasztását a szervezet a nyirokrendszerben végzi, majd a vizelettel távoznak a méreganyagok. Ha felborul az egyensúly, az káoszhoz vezet, és megnyitja az utat a betegségekhez. A gyakran a  betegségek és rossz közérzet hátterében álló savasodás ellen tenni kell. Ugyanis a test kizárólag akkor válik sebezhetővé a kórokozók által, amikor elsavasodott – az egészségesen lúgos kémhatású egyensúlyban a kórokozók nem tudnak megtelepedni. Továbbá, a savak okozzák is a betegségeket.

Röviden, a jó egészség feltétele, hogy a testünk sav-bázis egyensúlya megfelelő legyen.

Egy régi, fekete fehér kép. Nagyon vidám hangulat árad róla.Egy apáca és két kisfiú lejt önfeledt táncot. Ők biztosan egészségesek, nincsenek elsavasodva.

“Mikor kell a savasodás ellen tenni“- tettem fel a költői kérdést Annuskának.

Indokolatlan fáradtság esetén.

A fáradtság valószínűleg az elsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, aminek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését, és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános legyengültség.

Túlsúlynál.

Védekező manőverként a szervezet zsírsejteket termel, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, ezzel próbálva megvédeni őket.  A zsír valójában  a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. A megoldást a lúgosítás jelentheti.

Kóros soványság fennállásakor.

A másik végletet a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák jelentik, melyek a te tápanyagaidon
élősködnek, és lecsökkenthetik az általad elfogyasztott minden tápanyag felszívódását. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodik, ami semmivel sem egészségesebb, mint a túlsúlyosság. Fehérje nélkül a tested nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság, betegségek és testsúlyváltozások.

Allergia esetében.

Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteiként észlelsz.

Candidánál.

A Candida egy latin elnevezés, egy élesztőgomba neve, amely az emberi testben él, de igazából egy gombafajta. Az élesztő-, penész- és egyéb gombák gyakorlatilag mindenhol ott vannak. A Candida például rendszerint az emésztőcsatornában található. Valójában meghalnánk nélküle. Ezzel együtt könnyen előfordul, hogy drasztikusan túlszaporodik, olyan tünetek széles sorát okozva ezzel, amelyek lehetnek bosszantóak vagy  krónikusak.

Természetesen arra is adtam tanácsot, milyen étrenddel lehet az elsavasodás ellen tenni. Mit tehet szervezete lúgosítása érdekében.

Vintage kép. Egy konyhában négy nő veszi körül a konyhaasztalt. Vidámak, mosolygósak. Egyikük egy könyvet tart, másikuk kever valami ételt. A harmadik hölgy láthatóan tanácsot ad, a negyedik csak figyeli az eseményeket. Lehet pont a lúgosító étlekről beszélgetnek.

Meg kell próbálni  minél kevesebb vörös húst enni. Jó választás  inkább a szárnyasok, illetve a minél több hal. Ezek soványabb, könnyű húsok, amikből hozzájut szervezet a szükséges fehérjemennyiséghez, azonban nem terheli fölöslegesen zsírral. Érdemes  minél több salátát,  zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztani, ezekben van a legtöbb tápanyag, amire szükség van: vitaminok, nyomelemek, flavonoidok. Vannak a gyümölcsök közt is olyanok, melyek savasítanak inkább, de egy egészséges szervezetre nem jelentenek veszélyt.

A  legjobb a finom, puha fehér kenyérről is lemondani, vagy kevesebbe enni. Élesztőmentes lenne az igazi, de legalábbis teljes kiőrlésűre kellene átállni.  A cukrot, cukros üdítőket is jobb elfelejteni. Minél több vízre van a szervezetnek szüksége. Természetesen szénsavmentes, semleges, vagy lúgos kémhatású vízre.

Főzni semmiképen sem ajánlott  állati zsiradékkal, a legjobb választás az extra szűz olívaolaj.  A megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsav bevitele ugyanis különösen fontos.  Egészségünket nagyban meghatározza az omega-6 és omega-3 zsírsav aránya. Ezért kell mindenképpen rengeteg halat enni, mert ez a legfőbb omega-3-forrás. Míg a növényi eredetű omega-6-ból könnyű elégséges mennyiséget bevinni a szervezetbe, addig tengertelen kis hazánkban a halételek népszerűtlensége miatt omega-3-ból általában kevesebbet fogyasztunk.

Nem csak az ételeknek van azonban savtermelő hatása.  Savasodás ellen erősen ajánlott kerülni az alkoholt és a dohányzást, de a mértéktelen kávéivás is könnyen elsavasít.

És végül ajánlottam Annuskának a boltban kapható “lucernalé”-t. De hogy ezt pontosan miért is tettem, csak legközelebb írom le. Így is nagyon hosszúra sikeredett ez a naplóbejegyzés.

És mennem is kell, hogy kiderítsem, mi a helyzet Auréllal?
Az elsavasodás problémájáról itt, és itt olvastam.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url