Biciklizés – minden, amit tudni szeretnél

A biciklizés, kerékpározás egyike a legegészségesebb sportoknak, amit bárki űzhet, és ami nagyon jó hatással van az egészségünkre, miközben fogyaszt és jó közérzetet ad. Kihagytam valamit?

Arra gondoltam hát, beszélgessünk egy kicsit a biciklizés élettani hatásairól, válfajairól, azaz úgy általában véve a kerékpározásról, hátha te is ugyanúgy kedvet kapsz hozzá, mint ahogy velem is történt, amikor falusi kislány emlékeimet felelevenítve egyszer csak újra nyeregbe pattantam – és őszintén mondom, nagy élmény volt!

Izomfájdalom okai és mit tehetsz ellenük

Az izomfájdalom felettébb kellemetlen érzés, és mivel meglehetősen elterjedt, alighanem mindannyian éreztük már. A rossz hírem az, hogy mivel sok száz izmunk van, az izomfájdalomnak is rengeteg oka lehet, legyen az izomláz, helytelen testtartás, vagy akár egy alattomos influenza.

Ebben a cikkben az izomfájdalom okai közül próbálok párat megmutatni, persze ajánlok pár módszert is az elmulasztásukra, ám mint mindig, most is előre hangsúlyozom, mert nagyon fontosnak tartom, hogy mindig kérjük orvos tanácsát!

Lássuk tehát, mi okozhat izomfájdalmat és mit tehetünk ellene!

izomfajdalom

Izomláz, kialakulása és hogyan kezeljük

Izomláza mindenkinek volt már, igazán kellemetlen jelenségről van szó, ugyanakkor az a furcsa helyzet, hogy még az orvosok sem tudják biztosan megmondani, mi is okozza pontosan. Azt persze mindenki tudja, akinek volt már izomláza, hogy terhelés után lép fel, de pontos okai máig nem ismertek.

Tehát én sem tudom neked megmondani, pontosan mi az izomláz, ám arra boldogan vállalkozom, hogy kicsit összefoglaljam a lehetséges magyarázatokat, mi szól mellettük és ellenük, és persze (ha már itt jársz, nálam), akkor ajánljak is természetes és hatékony módszereket, melyekkel csökkentheted a kellemetlen fájdalmat.

Ez tényleg ennyire fáj?

Vasárnap reggel iszonyú fájdalmakra ébredtem, és arra, hogy mozgásképtelenné váltam. Akkor úgy éreztem, valószínű egész életemre.

Persze csak a rég nem látott ismerős, az izomláz látogatott el hozzám. És gondolta, ha már oly rég nem találkoztunk, akkor most kapok belőle egy kiadós adagot. Persze a jövetelét én idéztem elő, de akkor ez cseppet sem vigasztalt.

Annyira belejöttem a reggeli biciklizésbe, hogy hétvégére túrát terveztem. Emília kitért kedves invitálásom elől, így végül Aurélhoz csatlakoztam, aki rendszeresen jár a közeli hegyekbe kerékpárjával. És addig győzködtem erőmről és edzettségemről, hogy beleegyezett egy hosszabb, és emelkedőkkel tűzdelt kirándulásba.

A scrapbook technikával készült kép az online boltos kisasszonyt ábrázolja biciklizés közben. Amikor a fájdalmas izomlázat szerezte.

A túrát fedje homály,  legyen belőle annyi elég, hogy talán kicsit elbíztam magam, ami a felkészültségemet illeti. Elmondom inkább, milyen módszereket vetethetsz be, hogy minél hamarabb szabadulj a merev és fájó végtagoktól, és az állandó felszisszenésekkel járó bármilyen mozdulattól, ha te is hasonlóan járnál.

Mond, egyáltalán ismered ezt az érzést? Erőltetted  már valaha hozzám hasonlóan így meg az izmaidat? Nyugtass meg kérlek hogy igen, hogy nem vagyok csak én egyedül ilyen hebrencs és meggondolatlan.

Mit tegyél izomláz ellen?

Ha a tejsav az okozó, fontos az óvatos rádolgozás. 

Ilyenkor a normálistól kicsivel magasabb pulzusszám már elég ahhoz, hogy a vér gyorsabban áramoljon ereidben, és az oda nem való anyagot el tudja szállítani. Elkezdeni ebben az állapotban mozogni persze egyáltalán nem kellemes, sőt maga a kín. De pár perc múlva valóban sokkal jobb lesz. Érezhetővé válik, hogy az izomláz egyszer tényleg el fog múlni. DE ha az izomlázat mikrosérülések okozták, jobban jársz egy pihenőnap beiktatásával.

Izomláz esetén is nagyon fontos a sok folyadék fogyasztása.

Ezzel ismét a salakanyagok távozására segítesz rá. Igyál vizet, vagy gyógyteát.

Váltózuhany, mint izomláz elleni gyorssegély

Persze nem állítom, hogy egyszeri zuhanyzás, és a fájó és merev izmoknak csak az emléke marad. De határozottan jót tesz. Ez is az anyagcserét hivatott gyorsítani.  Legalább háromszor válts a melegről a jéghidegre, és azt maximum 30 másodpercig engedd magadra. Majd melegítsd fel tested újra, és kezd előröl a tortúrát. Ígérem, a végén sokkal jobb lesz, mint előtte, amikor a zuhanyzóba is alig bírtál bekecmeregni.

Kíméletes módszerek a fájdalom ellen

 • Kádfürdő fél kiló tengeri sóval.
 • Meleg fürdő levendulaolajjal.
 • Gyengéd, nyújtó masszázs vérkeringést fokozó gyógykenőccsel.
 • Szauna.

A fekete fehér képen több ember, láthatóan óvatosan, kímélően tesz mozdulatokat izomláz ellen.

De mitől lesz az izomláz?

Én még azt tanultam, hogy az izommunka során felhalmozódó tejsav okozza – ám ma már ez az elmélet megdőlni látszik. Napjainkban háromféle okot is emlegetnek, az izomláz felbukkanásáért:

Tejsav: Az ismert magyarázat szerint az izomlázért a túlterhelés miatt az izmokban felgyülemlő tejsav a felelős. Ez a vegyület oxigénhiányos állapotban keletkezik, amikor az izom elegendő oxigén hiányában a tápanyagokat energetikailag igen kedvezőtlen módon tudja felhasználni: a glukóz bomlásából származó piroszőlősavat tejsavvá redukálja. Ilyenkor az izmok anyagcseréje romlik, és a felszaporodó tejsav akadályozza az izmok összehúzódását, továbbá a sav-bázis egyensúlyt savas irányba tolódik el. Az összegyűlt tejsav ingerli a fájdalom közvetítésében részt vevő érző idegsejteket, az izmok pedig megduzzadnak. Ezt érzékeljük izomlázként. Az elméletben ott van a bibi, hogy a tejsav felezési ideje nagyjából 20 perc, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt elbomlik a felgyülemlett tejsav mennyiség fele. Vagyis a kellemetlen érzésnek másnapra már nyoma sem kellene, legyen. ezzel szemben a kellemetlen tünetek a megterhelést követő napon szoktak igen csak felerősödni.

Mikrosérülések: Mikroszkópikus  szakadások az izomban, melyeken keresztül víz kerül az izomszövetbe. A víz hatására az izomrost körülbelül egy-másfél nap alatt megduzzad és megnyúlik, a szakadás helye pedig begyullad. Ez okozza a fájdalmat.

Kalcium többlet: A legújabb magyarázat szerint az izmokban fokozott igénybevétel hatására kalciumion-többlet alakul ki, és ez okozza az izomláz tüneteit. A kutatások még elég frissek ennél az elméletnél.

De hogy ne az okokat kelljen kutatnod, álljon itt  4 tanács:

 1. Inkább kezd óvatosan, fokozatosan a mozgást, bármi is legyen az.
 2. Minden esetben melegíts be, minimum 10 percig.
 3. És a végén ne felejtsd el a nyújtást. Ez ügyben sokat lehet tanulni a macskáktól. Csak nézd meg, ők hogyan csinálják.
 4. Ha szereted, a mozgás végeztével egyél meg egy banánt. Káliumtartalma  segít az izomláz ellen, miközben az izzadással járó só veszteséget is pótolja, és elősegíti a folyadékok felszívódását.

A képen egy nyújtózkodó macska látható. Neki soha nincs izomláza.

Ebből az írásból merítettem az íráshoz.

Miért gyalogolnál, mikor biciklizhetsz is?

 • Nagyobb állóképesség
 • Alakformálás
 • Pár kiló mínusz
 • Több életkedv

Ezek mind, és még több is, ha te is két kerékre váltasz.

A képen egy bicikli látható.

Tavasztól késő őszig az egyik legegészségesebb mozgásforma a biciklizés.  

Ami egyszeri befektetés után nem kerül pénzbe, bárki és bárhol űzheti.  Magányosanvagy barátokkal, gyerekkel, és kutyával. És nem csak sokkal egészségesebb leszel, de boldogabb is.

Járj vele dolgozni, vásárolni, ügyintézni, barátokhoz, egyszóval mindenhova. De ha ezt kevésnek érzed, komolyabban is kerekezhetsz. A lényeg az, hogy bármelyik formáját választod is a biciklizésnek, a kedvező hatásai érvényesek lesznek rád.

Elárulom, nekem elegem lett a gyaloglásból. Szinte egyik napról a másikra. Amennyire lelkesedtem érte a zord tél, és a mínuszok elmúltával, úgy lett elegem belőle az igazi tavasz beköszöntésekor.

Bár az is lehet, hogy nem a gyaloglással van a baj. Inkább a kerékpározás tölt el akkora örömmel, hogy már mindenhová két kerékkel mennék. Olyan, mintha most akarnám bepótolni a sok biciklizés nélkül töltött évet.

Falusi kislányként nagyon korán megtanultam kerekezni. És az életem teljesen hétköznapi része volt a kerékpár. Azzal jártam boltba, tejcsarnokba, a barátokhoz. Iskolába csak azért nem, mert a szomszédban volt. És persze kirándulni mindenhová.

Igazából akkor szoktam le róla, amikor ebbe a dimbes – dombos kisvárosba költöztem. Alföldön nőttem fel, itt elijesztettek az emelkedők. Így a biciklim a padlásra került. Mostanáig.

Egyik nap villámként hasított belém a felismerés, hogy újra kerékpározni szeretnék. Leporoltam a biciklimet, és megkértem Aurélt, hogy segítsen használható állapotba hozni. Egy-két csavar meghúzása, pici olaj, levegő a gumikba és már kerekezhettem is a dombokon fel és le.

A képen az online boltos kisasszony látható, amint boldogan biciklizik

Miért lehet örömforrás a kerékpározás neked is?

 • A mozgás öröme ötvöződik a szabadság érzésével, és ez a kettő segít elűzni a feszültséget.
 • Ha csak nem valami elhagyatott utat választasz, akkor figyelni kell a többi közlekedőre is. És ez az odafigyelés valahogy nem engedi, hogy negatív gondolatok legyenek úrrá rajtad.
 • Ha biciklivel közlekedsz, sokkal jobban érzékeled a természet szépségeit magad körül, Ez még akkor is igaz, ha csak nagyvárosban tudsz nyeregbe pattanni. Ki kell választani a megfelelő napszakot.
 • Már 15 – 30 perc is felgyorsítja annyira az anyagcserét, hogy utána tele legyél pozitív energiával, lendülettel. 

Most, hogy kora nyári meleg van, miközben tombol a tavasz, minden reggelemet azzal kezdem, hogy még mielőtt kinyitom a boltot, elbiciklizek a piacra. Kicsit korábban kell emiatt kelnem, de megéri.  Minden nap veszek valami friss zöldséget a környező falvakban lakó nénikéktől. És sokkal energikusabb vagyok egész nap a vitaminboltban, mintha még azt a plusz fél órát az ágyban töltöttem volna.

A kerékpározásnak sok pozitív hatása van a testi egészségre is.

Talán a legfontosabb, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: nő a pulzus, emelkedik a vérnyomás, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a sejtekhez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).

A rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét.

Ha biciklin ülsz, a testsúlyod nagy része a nyeregre nehezedik. Emiatt nem terheled meg vele az ízületeid, mint például a futással. Emiatt azoknak is ajánlom, akik több kiló plusznak szeretnének búcsút inteni. Ha rendszeresen biciklizel, az izomzatod aránya nőni fog a zsírszövet arányához képest.

A biciklizéssel az összes izmod megmozgatod. De nem a tömegüket növeled, mint amikor súlyokat emelgetsz, hanem szépen formálod azokat.

De én leginkább mégis amiatt a boldogság miatt hoztam le a padlásról a biciklimet, amire gyerekoromból emlékeztem.   Ó, annyit tudnék mesélni erről. De még szívesebben olvasnám a te élményeid. Ugye megosztod velem?

A cikk megírásánál ezen az oldalon találtam segítséget.