Öt egyszerű gyakorlatsor – az öt tibeti

Radogna Edit

Mindenki tudja, hogy  az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres mozgás. És azzal is pontosan tisztában vagyunk mind a ketten, mennyire nehéz ezt betartani mostanában.

Egyrészt állandóan sietünk, rengeteg dolgot szeretnénk, vagy kell belezsúfolni egy napunkba, ami még mindig csak 24 órából áll. Ezért azokra a tanácsokra, – amit egyébként én is adni szoktam:) – hogy sétáljunk minden nap, járjunk gyalog dolgozni, szálljunk le a buszról 2-3 megállóval hamarabb, általában legyintesz. Örülsz, hogy autóval, vagy a helyi közlekedést igénybe véve beérsz a munkahelyedre, délután a gyerekért, vagy időben haza, hogy még ott is helyt tudj állni.

Az öt tibeti rítus egy könnyen a mindennapjaidba illeszthető mozgásforma

Kifogás van, nekem is, neked is.

De ettől még a tény tény marad, mozgásra szükség van,

 • Rövid távon azért, mert egyszerűen jobban fogod érezni magad ha csinálsz valamit.
 • Hosszú távon meg, valóban meg fogja ezt hálálni a szervezeted, még ha oly közhelyesen hangzik is ez.

Te is hajlamos vagy az egyszerű, könnyen megvalósítható, pénzbe nem kerülő ötletekre legyinteni?

Miért van ez így? Talán nem hisszük el, hogy igen is, nagyon sokat tehetünk ezekkel is az egészségünkért?

Pedig ez, hogy egészségesen élünk, nem kampányszerűen beiktatott változtatásokról szól.

 • megvásárolt, ám talán egyszer megnézett, trendi mozgást hirdető DVD film…
 • félig elhasznált fitneszbérlet…
 • karácsony óta a sarokban porosodó szobabicikli…

nem ezek azok, amiktől 10-20 év múlva is fittek, és egészségesek leszünk.

Inkább attól a minden nap önmagadra szánt 10-20 perctől, amit azzal a mozgással töltesz, ami beilleszthető a mindennapi rutinba, ami hozzád illik, amiről nem érzed már az első napon, hogy “úgyse fog ez menni nekem”.

Most mutatok neked egy lehetséges alternatívát. Ez az öt tibeti jógagyakorlat

Hátha pont ez az, amit te is szokásoddá tudsz tenni. Én 3 éve kezdem minden reggelemet ezzel. Nagyon ritka kivételektől eltekintve. Betegség, utazás. Csak ezek adhatnak okot, hogy ne végezzem el a gyakorlatokat.

Természetesen az interneten hallottam én is róla először, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Rögtön meg is vásároltam a könyvet, amiben a gyakorlatokhoz fűződő mese is le van írva. A könyv címe: Peter Kelder A fiatalság forrása.

Tudod, miért lehet ezt talán szokássá tenni sokkal könnyebben a többi mozgásformánál, amivel eddig talán hiába próbálkoztál?

Mert itt összesen 5 gyakorlatról van szó. 5 egyszerű gyakorlat, ráadásul az első héten mindegyikből csak 3-3 db-ot kell megcsinálni. Azért ez nem túl nehéz. A második héten kell a darabszámot kettővel megnövelni. Vagyis akkor már 5-öt fogsz csinálni mindegyikből. És ez így megy, hétről hétre emelve a gyakorlatok számát, mindaddig, amíg eléred a 21-et. 

Vagyis nagyon kevés időt és energiát kell rá szakítanod, amikor elkezded, és olyan lassan fog nőni mind a ráfordítandó idő, mind az energia, hogy mire már valóban elvesz a reggeledből 20-25 percet, észrevétlenül a szokásoddá vált.

De van további jó hírem is az öt tibetivel kapcsolatban.

Ha úgy alakul pillanatnyilag az életed, hogy mégse férne bele még ennyi sem, akkor lehetőséged van csökkenteni a gyakorlatok számát. Visszatérhetsz akár a napi öt ismétléshez. Vagyis az 5 gyakorlat újra csak 5-ször. Itt az a lényeg, hogy minden nap csináld. Ez azért nem hangzik rosszul ugye?

Nézd meg az öt tibeti videóját. Érdemes rászánni az időt, hogy eldönthesd, belevágsz-e? 

Megnézted? Ugye milyen egyszerűnek tűnik? Ennek ellenére az öt tibetit először óvatosan kell csinálni, hisz elvégzésük számos fizikai változást indíthat be. Szinte törvényszerű az erős méregtelenítő hatás ezért is szükséges a fokozatosság. A méregtelenítésre szükség van ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ha úgy érzed,szervezeted túl erősen reagál a gyakorlatokra, csökkentsd az ismétléseket,vagy csináld lassabban. Ha érzed a méregtelenítés tüneteit feltétlenül igyál több vizet, mosd át a szervezetedet.

A legideálisabb az öt tibeti rítust reggel, üres gyomorral végezni.

Az eredmény: frissen, energikusan indul a napod.

Természetesen a nyugodt környezet ideális a gyakorlatokhoz, de ez nem mindig valósítható meg. Ezt el kell fogadni, és nem kifogásként használni az öt tibeti elhalasztására. Sok más, keleti technikával és filozófiával ellentétben a rítusok elvégzése nem követeli meg életstílusunk, világszemléletünk vagy vallásunk megváltoztatását. Bár ősi szellemi gondolatvilágban gyökereznek, a rítusokat egyszerű tornagyakorlatokként is végezhetjük.

Az évek alatt összegyűlt házi receptek és /vagy megfelelő készítmények gyűjteménye ajándékba

Az öt tibeti hatásai lehetnek.  A teljesség igénye nélkül:

 • méregtelenít: jobb közérzet, energikusság,
 • a szemöldök és a haj visszasötétedik
 • a haj sűrűbbé válik, gyorsabban nő
 • a hajhullás megszűnése
 • látás javulás
 • jobb erőnlétet
 • alakformálás
 • testsúly szabályozás
 • jobb emésztés
 • javuló memória
 • feszesebb bőr…

Örülnék, ha csatlakoznál hozzám, ha holnaptól reggelenként együtt tornáznánk.

Amikor  elkezdtem az öt tibetit, a Hoxa portál erről szóló fórumán rengeteg hasznos tanácsot találtam. Azóta is rendszeres olvasójuk vagyok. Folyamatosan jönnek a jó hozzászólások.  Ezért nem is szaporítom tovább a szót, ha kíváncsivá váltál, itt találod a fórumot <<

Szerző:

hozzászólás

 1. Baloghné Marika
  2011. december 5. hétfő at 16:21

  Kedves Edit!
  Én egy 62 éves /éppen ma töltöttem be :)/ “mozgásra született fiatalasszony” vagyok :)))))))))) Az öt tibetivel 20 éve ismerkedtem meg, s azóta csinálom kisebb nagyobb megszakításokkal. Pár évvel ezelőtt a síkos úton sikerült eltörnöm a csuklómat, így sokáig nem tudtam a 4. rítust helyesen végezni. Gyógyító energiát a chi-kunggal gyűjtöttem, majd megismertem P.S.Maheshwarananda Jóga a mindennapi életben rendszerét. Szóval minden nap jógázom, kerékpározok, – a szobai sem poros!!, heti 1-2 alkalommal “ügyintézek” a belvárosban, ami 7 km-nyi gyaloglást jelent oda-vissza. S ha jönnek, vagy megyünk a gyerekeinkhez a geoládázás elmaradhatatlan. Ha nem tudod mi ez, egyszer mesélek róla.

  Derűs, szép napot kívánok Neked: Marika

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Nagyon sok boldogságot kívánok, te mozgásra született fiatalasszony:))) 20 év! És én még azt hittem nagy dolog az én hármam:) Nagyon örülnék, ha leírnád, neked milyen konkrét, jó tapasztalataid vannak a tibetivel? Vagy ezt már ennyi mozgás mellett nem lehet elkülöníteni?
  De azt, hogy mi a geoládázás, mindenképpen áruld el! Nagyon kíváncsivá tettél.

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url