Újévi fogadalmak, és a kilencedik emelet

Kategóriák:Mozgásra születtünk
Címkék:,
Radogna Edit

Beszéljünk  az újévi fogadalmakról!

Hogy még korai? Na nem is azért mondom, mert az én naptáram már mást mutat mint a tiéd, csak tegnap ébredtem rá, milyen összefüggés van számomra a  fogadalmak és a sport között.

Te szoktál újévkor fogadalmat tenni? És ha igen, be is tartod?

Én már leszoktam erről, mert rájöttem, hogy ha valamin változtatni szeretnék, vagy új dologba fognék, azzal fölösleges megvárni a december 31-ét, bármelyik nap megfelelő lehet. Lehet, lehetne…mert új dolgot elkezdeni, aztán csinálni is rendszeresen, egyáltalán nem könnyű feladat.  Valamennyire ki kell lépni a komfortzónából, át kell ütemezni a napi feladatokat. Vagyis sokkal egyszerűbb halogatni, kötni valamihez, hogy majd ha így lesz meg úgy lesz akkor biztosan elkezdem.

Éppen így van ez a mozgással is.

Ha pusztán fogadalomnak tekintjük a rendszeres mozgást, és az elkezdésével várunk egy bizonyos napra, sokkal nehezebben lesz a mindennapjaink része, mint ha már holnap elkezdenénk.

Mindenki tudja mennyire fontos a rendszeres mozgás a jó közérzethez, az egészséges élethez. Én is tudom pontosan. Sőt érzem is.

Bármilyen mozgás jobb, mint ha semmit nem csinálunk.

Soha nem sportoltam semmit, de ennyit mint az utóbbi években nem is ültem. És a testem jelezte egy idő után, hogy változtatni kell, így elkezdtem én is mozogni. Több dolgot kipróbáltam, nekem a konditerem jött be. Heti két edzés, és tényleg elmúlt a hátfájás, feltöltődtem energiával, edzés után mindig jobb lett a kedvem. De jött a nyár, a nyaralások, a heti rutint nem tudtam tartani, így szép lassan abbamaradtak az edzések.

Na majd ősszel elkezdem – szólt a fogadalom, de az edzőteremben azóta sem láttak. Pedig nagyon szükségem lenne a mozgásra, DE…és itt jönnek a kifogások.

Tegnap ébredtem rá, hogy pont azt teszem ezzel az egész “mozgás problémával” mint az újévi fogadalmakkal régen.

Valami “nagy” dolgot akarok, és időponthoz kötöm. És persze ostorozom magam minden nap, hogy nem teljesítem, és ettől még rosszabbul érzem magam. Ebből az ördögi körből ki kell lépni.

 A mozgás nem jelent feltétlenül konditermet.

Ha reggelente nem busszal, hanem sétálva megyek dolgozni, ha kihasználom azt, hogy a kilencedik emeleten lakom és nem lifttel, hanem gyalog jövök fel , máris tettem valamit. Jobban érzem magam testileg, lelkileg.  És majd biztosan be fogom tudni iktatni újra a heti rutinba az edzőtermet is, de addig is teszek valamit a jobb közérzetemért.

És te? Hogyan tudod beiktatni mindennapjaidba a rendszeres mozgást?

Szerző:

hozzászólás

 1. Kriszta
  2011. szeptember 21. szerda at 10:11

  Valóban, a fogadalmak teljesen feleslegesek. Az önsanyargatás, a fogadalmak be-nem-tartásából eredő lelkiismeretfurdalás csak rossz közérzetet okoz. Célok kellenek és a célokhoz válasszunk eszközöket.
  Hogyan iktatom be a mindennapjaimba a mozgást?
  Mivel budapesti vagyok, általában tömegközlekedem, de az 1-2 (néha több) megállónyi távolságot inkább lesétálom. Néha csak 1/2 órát futok , néha többet, vagy csinálok egy komlpexebb edzést. Ha nyaralunk, úszás és sok-sok tengerparti séta, kocogás van. Mikor mihez van kedvem. Lényeg, hogy jól érezzem magam…

  [Válasz]

  Edit szerint:

  Köszönöm Kriszta, nagyon jól összefoglaltad az írásom lényegét. Igen, célokra van szükség, és ha esetleg az amit kitűztünk magunk elé nem megvalósítható, akkor ne szégyelljük módosítani, ne érezzük rosszul magunkat, ha kisebb léptekben tudunk haladni. Mert valóban egy a lényeg: jól érezni magunkat a bőrünkben!

  [Válasz]

 2. youi.com.au
  2017. március 7. kedd at 12:26

  Julkkikset on niin tekopyhiä, esim Gwyneth Paltrow samaan aikaan toimii PETAssa sekä mainostaa nahkalaukkuja. Ja Madonna on kasvissyöjä, muttei suostu käyttämään Stella McCartneyn vegaanikenkiä.

  [Válasz]

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url