A SAR érték és a mobiltelefon káros hatásai

Az elektromágneses sugárzás káros a szervezetre, ehhez kétség sem fér. Ha nem lenne mágneses védőpajzs a Föld körül, talán az élet sem jöhetett volna létre, és nem létezhetne a mai formájában. De akkor mi a helyzet a táskánkban-zsebünkben cipelt elektromágneses sugárzással, vagyis a mobiltelefonokkal? Mik a mobiltelefon használatának egészségügyi veszélyei, mi az a SAR érték, és egyáltalán mi köze van az egészségünkhöz?

A mikrohullámú sütő káros hatásai

A mikrohullámú sütő káros hatásairól, ártalmairól írni nem hálás téma. Ha az ember utánanéz az interneten, akkor nagyjából a két véglettel lehet csak találkozni a témában:

  • A mikrohullámú sütő teljesen egészséges, nincs vele semmi baj, használd csak nyugodtan (főleg hivatalos forrásokban).
  • A mikrohullámú sütő a világ legveszélyesebb eszköze, sugárzással nyomja tele és tönkreteszi az ételt, ami így különösen káros lesz a szervezetedre (féleg nem mindig csak tényekre alapuló hírportálokon).

Szóval nehéz a témában igazságot tenni, eldönteni, hogy a mikrohullámú sütő káros vagy nem, ezt már az elején le kell szögeznem. De egy valami azért biztos. Ha valamiről két teljesen eltérő véleményt olvashat az ember, akkor abból az egyik egészen biztosan nem igaz. Vagy mindkettő.

Koleszterint csökkentő ételek

A koleszterint csökkentő ételek rendkívül fontosak a magas koleszterinszint elleni harcban, annál is inkább, mert bár rengeteg gyógyszer van, de azért én sokkal jobban hiszek a természetes módszerekben.

Úgyhogy arra gondoltam, kicsit megnézhetnénk, melyek azok az élelmiszerek, amik csökkentik a koleszterin szintjét, miközben (mint már megszokhattátok) ajánlok majd egy-két olyan terméket is, ami segíthet a kívánt cél elérésében.

Mindenekelőtt azonban gyorsan ismételjük át, mi mindent érdemes tudni a koleszterinről (természetesen csak röviden), mert ez segíthet megérteni, miért is fontos odafigyelned az étkezésedre.

Koleszterin csökkentés

A koleszterin csökkentés alapja nyilvánvalóan a megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás, tehát az egészséges életmód, ám emellett az sem árt, ha minderre természetes hatóanyagú termékekkel is rá tudunk segíteni.

Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges táplálkozást és a sportolást, de ez fordítva is igaz. Mindennek azért van jelentősége, mert az érrendszeri betegségek, melyek egyik legfontosabb okozója a magas koleszterin, az egyik vezető halálokot jelentik a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is.

Ebben a cikkben azt próbálom meg körüljárni, hogy miként oldható meg a koleszterin csökkentés, a táplálkozást most csak érintve, mert arról egy külön posztot tervezek a közeljövőben.

Koleszterin – hogyan vigyázz magadra?

A koleszterin és a vele kapcsolatos kérdések, problémák egyre gyakrabban kerülnek elő a hétköznapokban, ami nem is csoda, hiszen a magas koleszterinszint gyakorlatilag népbetegségnek számít.

Ugyanakkor meglepően sok tévképzet kering a koleszterin kapcsán, úgyhogy gondoltam, érdemes lenne ezeket eloszlatni kicsit, ezzel párhuzamosan pedig pár megfontolandó ötletet, tanácsot adni azoknak, akiket érdekel vagy érint a téma.

Ha már koleszterin, akkor szó kerül majd a szójalecitinről is, ami persze nem csodaszer, de nem rossz ötlet kipróbálni, és nem csak azoknak, akik már magas koleszterintől szenvednek.