F, mint fiatalság

Radogna Edit

Téged érdekel a fiatalság titka?

Sokunkat érdekel a fiatalság titka.

Szerintem sokan kíváncsiak rá, többek között én is, de tudomásul kell vennünk, hogy a titok egy összetett dolog. Életmód, táplálkozás, gondolkodás, és még sok más apró dolog befolyásolja hogy hány éves a szervezetünk, hány évesnek érezzük magunkat. Kurt Tepperwein, Egészségesen egy életen át című könyvében van egy jópofa kérdéssorozat, ami a tényleges biológiai korunkat hivatott megmutatni. Biztosan te is tudsz olyan példát, amikor egy idős ember fittebb mint a fele annyi idős, és ismersz fiatalt, aki öregnek tűnik. Ezekben az esetekben a tényleges kor és a biológiai kor biztosan nem egyezik.

Ez az írás egy csepp abban a tengerben, ami a fiatalság titkát rejti, de a kis dolgok összessége adja az egészet. A telítetlen zsírsavakról lesz szó, amelyekről közismert, hogy hátráltatják az öregedés folyamatát, szemben a telített zsírsavakkal, amelyek a korai öregedéshez vezetnek. Ha valaki ezentúl odafigyel arra, hogy elegendő mennyiségű telítetlen zsírsavval lássa el szervezetét, máris sokat tett önmagáért.

Kevés kivétellel – mint például a K vitamin és kis mennyiségben a B12 vitamin – szervezetünk nem képes előállítani a számára szükséges vitaminokat, így ezeket külső forrásokból kell pótolnia. Szinte mindenki tud a B-, a C-, a D-, sőt még az A-vitaminról is, de már kevesebben ismerik azokat a vegyi anyagokat – pontosabban a telítetlen zsírsavakat – amelyeket a szakirodalom F-vitamin néven ismer.

Ezek a vitaminok – növényi és állati eredetű olajok alkotóelemei – különösen érzékenyek a melegre, az oxigénre és néhány fémre. Megtalálhatóak többek között a napraforgómagban, búzacsírában, szőlő és szezámmagban, repcében, kukoricában, szójában, mogyoróban és ezek hidegen sajtolt növényi olajában.

A telítetlen zsírsavak hiánya bőrbetegségeket ( bőrgyulladás ) okozhat, elősegítheti aknék kialakulását. Hiánya következtében rosszabbodhat a belső elválasztású mirigyek működése.

De nem csak a bőrt védi az F-vitamin. Bebizonyosodott, hogy késlelteti az öregedést, védi az ereket a koleszterin

lerakódásától, és mivel zsírról van szó, fokozott fizikai megterheléskor energiát is szolgáltat a szervezetnek. Segíti a fogyást a telített zsírsavak elégetése révén, véd az ultraibolya és röntgensugárzás káros hatásaitól.

Vagyis beláthatjuk, hogy mindannyiunknak – korra és nemre való tekintet nélkül – szüksége van telítetlen zsírsavra.

CaliVita® International termékei közül az Omega3 halolaj és a Ligetszépe / Evening Primrose Oil / kapszula tartalmaz telítetlen zsírsavat.
A fenti cikk a CaliVita® International weboldalán megjelent cikkek felhasználásával készült..

A cikkben említett Ewening Primrose Oil leírása. A cikkben említett Omega 3 halolaj kapszula leírása.   

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url