Narancsbőr, a gyűlölt ellenség

Kategóriák:Szépség
Címkék:
Radogna Edit

Narancsbőr – már maga a szó is nők százezreinek okoz hideglelést, hiszen a latinul adiposis edematosa névre hallgató jelenség gyakorlatilag mindenkit utolér egyszer.

Ezzel együtt meg lehet próbálni legalább enyhíteni a tüneteket és felvenni vele a harcot, és bár teljes sikert senki sem ígérhet, természetesen én sem teszem, de azért érdemes kicsit megismerkedni a jelenséggel.

Az alábbiakban tehát erre vállalkozom, és bár szerencsés férfitársaimat sokkal kevésbé érinti, mint minket, nőket, de őket is arra bátorítom, olvassák el a posztot, mert sok érdekességet megtudhatnak belőle.

Ha már itt tartunk, egy gyors zárójeles kitérő, hiszen nyilvánvalóan sokatokban felmerül, mi ennek a rémisztő igazságtalanságnak (jelesül, hogy főleg a nőket érinti) az oka?

Nos, a szakirodalom szerint a narancsbőr gyakorlatilag másodlagos nemi jellegnek tekinthető, és elsősorban a női bőr férfiakétól eltérő szerkezete és a női szervezetben zajló hormonális folyamatok (a magasabb ösztrogén szint) okolhatók érte. Okoljuk is!

Narancsbőr, mi vagy te?

A cellulit (túl azon, hogy a nők gyűlölt ellensége) hivatalos megfogalmazás szerint „a bőr alatti (szubkután) kötőszövetben található, kötőszöveti sövényekkel határolt lokális zsírfelhalmozódás, mely egyenetlenné teszi a bőr felszínét, a narancs héjához hasonló megjelenést kölcsönözve az érintett bőrterületnek”.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a cellulit nem cellulitisz, hiszen utóbbi egy bakteriális fertőzés következtében létrejövő bőrgyulladás. A narancsbőr a serdülőkort követően tíz nőből kilencet érint, elsősorban a combokon, a fenéken, és alkalmanként a has bőrén jelentkezik.

A cellulit szigorúan véve nem betegség, ennek ellenére egész iparág épült a kezelésére, noha igazán hatékony terápiát még nem sikerült találni rá, és ami van, azok többségének hatékonysága is kérdéses.

A narancsbőr kialakulásának szakaszai

A cellulit kialakulásának három szakaszát szokás megkülönböztetni, úgyhogy most én is ezt teszem, az egyszerűség kedvéért listázva:

 • megjelennek a kis gödröcskék – a gyanútlan nő ilyenkor még mit sem sejt, hiszen az első stádiumban a bőrfelszín álló és fekvő helyzetben is teljesen sima, csak egészen közelről vizsgálva foghatunk gyanút, hogy gond lesz
 • álló helyzetben látszik – ez a második szakasz, ilyenkor fekvő helyzetben még semmi gond, de állva már láthatóvá válik a bőregyenetlenség
 • állandósult narancsbőr – nincs mit tenni, az utolsó szakaszban már nem rejtegethetjük magunk elől a tényt: kialakult a cellulit

Narancsbőr és a fő hajlamosító tényezők

Noha feljebb azt írtam, hogy tízből kilenc nő szenved tőle, azért ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan tényezők, amelyek fokozzák a narancsbőr kialakulásának esélyét.

Amiről nem tehetünk:

 • genetikai hajlam – ezzel nincs mit tenni, vannak, akiknek veleszületett hajlama van a narancsbőr kialakulására
 • nem – jó a férfiaknak, hiszen jellemzően a nőknél alakul ki
 • rassz – sajnos ilyen szempontból nem vagyunk szerencsések, hiszen az európai nők nagyobb eséllyel lesznek narancsbőrösek, mint mondjuk ázsiai társaink
 • terhesség – a várandósság okozta hormonális változások nyomán megnő az inzulin és a prolaktin szintje

És amiről igen:

 • túlzott szénhidrátbevitel – talán nem is kell komolyabban részletezni. A szénhidrátbevitel emeli az inzulinszintet, ezáltal fokozódik a szervezetben a zsírok felhalmozása
 • kevés mozgás – ha keveset mozogsz, akkor csökken a vérkeringés a veszélyeztetett területeken (is)
 • stressz – a stressztől megnő a katekolamin hormonok szintje, ami kapcsolatba hozható a cellulit kialakulásával

Narancsbőr – hogyan kezeljük?

Noha klinikai értelemben nem betegség, azért a női hiúság már csak olyan, hogy senki nem szereti a narancsbőrt, így elég nagy igény van a kezelésre. A jó hír az, hogy ennek rengeteg fajtája van, a rossz az, hogy legtöbbjük nem túlzottan hatékony.

A legjobb módszer ebben az esetben is a megelőzés, tehát még a kialakulás előtt érdemes akcióba lépni, például azzal, hogy odafigyelsz az étrendedre:

 • sok nyers zöldség, gyümölcs fogyasztása
 • rostdús élelmiszerek
 • fehér húsok
 • sok víz
 • tea
 • gyógyvizek ivása

Emellett jól teszed, ha sokat mozogsz, méregtelenítesz, azaz odafigyelsz egy kicsit a testedre.

Mit tegyél, ha már kialakult a narancsbőr? Erről korábban már írtam kicsit részletesebben (itt olvashatod el), de azért érdemes megint átfutni.

Megpróbálhatod enyhíteni a tüneteket, az alábbi módszereket érdemes megfontolnod:

 • testsúlycsökkentés – ezzel azért érdemes vigyáznod, mert elvileg a többségre jótékonyan hat, de egyes esetekben súlyosbíthatja is a tüneteket. Azoknak érdemes elgondolkodni rajta, akiknek magas a BMI-jük, azaz a testtömegindexük (nekik egyébként sem árt egy kis fogyás).
 • mezoterápia – a kissé furcsa név magyarul annyit takar, hogy a bőr alatti zsírszövetbe zsírbontó hatású anyagokat juttatnak, de ennek a kezelésnek a hatékonyságáról nincs átfogó felmérés, szóval csak óvatosan!
 • mechanikai módszerek – ezek általában abból indulnak ki, hogy a narancsbőr legfőbb oka a helyi vér- és nyirokkeringési zavar
 • krémek – annyi krém van, mint égen a csillag, de a hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető. Amit én tudok neked ajánlani, az a kaktuszból készült Nopalin rosttabletta. A zöld tea, rozmaring segítik a szövetek méregtelenítését, a zsírszövet és a kötőszövet anyagcseréjét.
 • méregtelenítés – ez egyébként sem árt, de a narancsbőr tüneteit is enyhítheti. Nekem a Liqud Chlorophyll-t, vagyis a folyékony klorofillt ajánlották, és őszintén szólva az első kanállal félve nyeltem le ebből a zöld színű izéből. Viszont kiderült, hogy meglepően finom, van benne egy kis menta is, úgyhogy nem jelent problémát az alkalmazása.

Emellett az elmúlt években rádiófrekvenciás kezeléseket is elkezdtek alkalmazni, de ezek hatékonysága kapcsán is felmerülnek kérdőjelek.

Összességében azt mondanám, hogy érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, miközben az sem árt, ha egészségesen étkezel, ha szükséged van rá, akkor ledobsz pár kilót, ezek egyébként is mindenkinek az előnyére válnak.

A rossz hír tehát az, hogy a narancsbőr jelenlegi tudásunk szerint nem tüntethető el teljesen, a jó az, hogy azért a tüneteket lehet enyhíteni. És még egy nagyon fontos dolog a végére: mindenképpen konzultálj szakorvossal, mielőtt bármilyen kúrába kezdesz!

(Fotó: Lanzi)

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url