Paradicsom, te csodás!

Radogna Edit

Egy scrapbook technikával készült kép, amint egy jól öltözött, csinos fiatalember arcképe van. Ő Aurél. Most a kép jobb sarkába került egy tál ínycsiklandozó, friss paradicsom is. Hisz erről lesz szó  az írásban.

Épp hátul a lakásban volt egy kis dolgom…na jó, a cicákat kezdtem el a szőrtelenítő  kefével gondozásba venni, mert már megint látványosan tele minden a bundájukkal, amikor meghallottam a kis csengőhangot. Vevő érkezett. Gyorsan a csaphoz léptem, leöblítettem a kezem, mégse macskásan üdvözöljem a vevőmet, és már mentem is előre.

De a boltban nem volt senki. Szokatlan… Mindenki tudja, hogy ha nem talál bent, pillanatokon belül elő szoktam kerülni, soha nem volt ez probléma. Álldogáltam ott értetlen fejjel a különös jelenség okára keresve a magyarázatot, amikor valami jellegzetes illat csapta meg az orrom. Pár pillanat kellett, hogy rájöjjek, “de hát ez paradicsom“. És abban a pillanatban már észre is vettem őket, ahogy az ajtó mellett, egy szakajtóban illatoznak.

Ez csak Aurél lehetett! Legutóbb azzal búcsúzott, hogy hozni fog a következő szedésből, és lám, nem felejtkezett el rólam. Nem tudom, hogy te hogy vagy ezzel, de nekem az ilyen személyes ajándékok a legkedvesebbek. Benne van Aurél munkája, szenvedélye a növények iránt, a figyelmesség én irántam…csuda jó érzés.

Azért az szöget ütött  a fejembe, hogy vajon miért csak berakta a boltba, miért nem várt meg? Mi lehetett ennyire sietős? Máskor cél nélkül is benéz, csak hogy váltsunk néhány szót, most meg szó nélkül elrohan? Itt valami van. Ki kell derítenem.

De bevallom hamar elterelődött a figyelmem ennek a rejtélynek a boncolgatásától, mert azt kellett végig gondolnom gyorsan, mit is kezdjek ennyi finom paradicsommal? Mert persze hogy ezt fogom enni vacsorára, meg reggelire. Csak úgy, a vajas kenyér mellé.És készül belőle saláta is, és leves is hisz megunhatatlan kedvencem mindkettő. De még így sem fog elfogyni.

Egy kopottas deszka asztal. Kevés látszik ki belőle. Ez le van terítve valami vászonfélével, rajta kis kancsóban, üvegben olívaolaj, egy tálban paradicsom és oregánó. Itt bizony paradicsom saláta fog készülni perceken belül.

Beláttam, hogy ebből paradicsom befőzés lesz. Nem vagyok a konyha nagy tündére, de tudom, hogy Emerencia szívesen segít, ha megkérem rá. Ahogy azon gondolkoztam, melyik napot is kellene kitűzni erre a munkálatra, hirtelen eszembe villant egy cikk.

Amiben pont a napokban olvastam, hogy a paradicsom nem csak belülről fiatalítja a sejteket, hanem kívülről is rendkívüli hatással bír. Hiszen megtalálható benne a likopin, egy bizonyítottan antioxidáns anyag, ezt használjuk ki a ránctalanításban is.

/Likopin: erős antioxidáns mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le. Megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását./

Ezen felül a paradicsom véd az UV káros hatásai ellen is. Nem véletlen, hogy egyre több kozmetikumban szerepel hatóanyagként. De miért kellene az egyébként mindenféle káros anyagtól hemzsegő kozmetikumokkal magamra kennem, mikor itt illatozik egy rakás friss paradicsom.

Egy vintage stílusú plakát, amin szinte csak egy nagy paradicsom képe tölt be mindent. a háttérben még felsejlenek további paradicsomok, kisebb méretben

Használata rendkívül egyszerű. Nemes egyszerűséggel ketté kell vágni egy nem túl nagy paradicsomot és mint egy vattapamaccsal el kell kezdeni törölgetni az arcunkat, dekoltázsunkat. A manővert érdemes csap felett végezni, mert néha csöpöghet. Szembe kerülve picit csíp, szájba kerülve fennáll a veszélye, hogy egy újabbra lesz szükség.

A paradicsomot hagyni kell  hatni úgy 10 percen keresztül az arcunkon, majd 10 perc eltetévell finoman leöblíteni.

Hát ennyit a macskák szőrös bundájáról. Megyek paradicsommal kenegetni az arcom. Te kipróbálod?

Ezt a könnyen kivitelezgető, paradicsomos házi kezelést itt olvastam.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url