Koleszterint csökkentő ételek

A koleszterint csökkentő ételek rendkívül fontosak a magas koleszterinszint elleni harcban, annál is inkább, mert bár rengeteg gyógyszer van, de azért én sokkal jobban hiszek a természetes módszerekben.

Úgyhogy arra gondoltam, kicsit megnézhetnénk, melyek azok az élelmiszerek, amik csökkentik a koleszterin szintjét, miközben (mint már megszokhattátok) ajánlok majd egy-két olyan terméket is, ami segíthet a kívánt cél elérésében.

Mindenekelőtt azonban gyorsan ismételjük át, mi mindent érdemes tudni a koleszterinről (természetesen csak röviden), mert ez segíthet megérteni, miért is fontos odafigyelned az étkezésedre.

Koleszterin csökkentés

A koleszterin csökkentés alapja nyilvánvalóan a megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás, tehát az egészséges életmód, ám emellett az sem árt, ha minderre természetes hatóanyagú termékekkel is rá tudunk segíteni.

Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges táplálkozást és a sportolást, de ez fordítva is igaz. Mindennek azért van jelentősége, mert az érrendszeri betegségek, melyek egyik legfontosabb okozója a magas koleszterin, az egyik vezető halálokot jelentik a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is.

Ebben a cikkben azt próbálom meg körüljárni, hogy miként oldható meg a koleszterin csökkentés, a táplálkozást most csak érintve, mert arról egy külön posztot tervezek a közeljövőben.

Koleszterin – hogyan vigyázz magadra?

A koleszterin és a vele kapcsolatos kérdések, problémák egyre gyakrabban kerülnek elő a hétköznapokban, ami nem is csoda, hiszen a magas koleszterinszint gyakorlatilag népbetegségnek számít.

Ugyanakkor meglepően sok tévképzet kering a koleszterin kapcsán, úgyhogy gondoltam, érdemes lenne ezeket eloszlatni kicsit, ezzel párhuzamosan pedig pár megfontolandó ötletet, tanácsot adni azoknak, akiket érdekel vagy érint a téma.

Ha már koleszterin, akkor szó kerül majd a szójalecitinről is, ami persze nem csodaszer, de nem rossz ötlet kipróbálni, és nem csak azoknak, akik már magas koleszterintől szenvednek.

Keserűen édes egészségvédelem

Az utóbbi pár éjszakán nem tudtam igazán pihenni. Rengeteg terv, gondolat kavarog a fejemben még esténként is, és ezek a gondolatok nem engedik, hogy végigaludjam az éjszakát. Így ma reggel fáradtan, kicsit nyűgösen indult a napom. De borús hangulatom egycsapásra elszállt, amikor az ajtó csengő megszólalása után Soma vigyorgott rám az ajtóból.

Ismét egy kép scrapbook technikával. Narancssárga háttéren kihajtott füzetlap. Ennek bal oldalán egy tündéri, nagyfejű kisfiú vigyorog. Ő Soma. A szabadon maradt részen írás lástzik, a héttérben egy tábla csokolásé elmosódott képe sejlik fel. Díszítésként két rajzolt cica van még az oldalon. Az egyik teljesen látszik a jobb oldali papír jobb sarkában. a másik a bal oldalon, a papír mögül kandikál ki.

Hihetetlen kiskölök, akkora derű, csibészség, szeretet sugárzik róla, hogy mellette képtelenség egy pillanatig is rosszkedvűnek maradni. Persze most is előreszaladt. Ez a szokása. Szüleit hátrahagyva rohan legtöbbször  a boltba, ahogy befordulnak az utcánkba.

Érzem, hogy szeret engem is, jól érzi magát a boltban, de nagy vonzerő számára, hogy mindig megkínálom valamivel.

Miután több gyerek is jár hozzám, van felbontva egy “oroszlános c-vitamin” (Lion Kids C, vagy D) és abból lehet választani egy figurát. És tartok a boltban étcsokoládét is. Ez utóbbit nem csak a gyerekek miatt. Én is nagyon szeretem, és a legtöbb vásárlóm sem utasítja vissza, ha megkínálom őket egy egy kockával.

A már ismert, vintage hangulatú kredenc, melynek alja barna, azon egy kopottas fehér, kétajtós szekrény áll. Az üvegajtó mögül átsejlik pár vitaminosdoboz. De most az akció miatt, a kredencen az üvegváza mellett több toboz Lion Kids C, oroszlános rágótabletta sorakozik.

Egyre több helyen lehet méltató cikket olvasni  erről a kedvelt édességről. Az étcsokoládé a legősibb “gyógyszerek” közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok is megerősítették az egészségvédelemben betöltött szerepét.

Szívbarát.

Jó ha tudod, hogy az igazi étcsokoládé az, ami 60 – 70 %-ban tartalmaz kakaót. Ebben az arányban még nem keserű, és különleges aromái kiérződnek. Minél nagyobb a csokoládé kakaó, és kevesebb a tejtartalma, annál egészségesebb, annál inkább védi a szívet. Így olyan értékes flavonoidokat tartalmaz, melyek minimálisra csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezen kívül gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról, rugalmasságáról is gondoskodik.

Fiatalít.

Benne vannak azok az antioxidánsok, amiből – egyes vélemények szerint – az étcsokoládé többet tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé.  Az antioxidánsokról ma már mindenki tudja, hogy a szabad gyökök ellen veszik fel a harcot, vagyis fiatalító hatással bírnak. Somát és a többi gyereket persze nem ezért kínálom vele. De szeretném, ha megszeretnék, és nem a tejcsoki felé ácsingóznának a boltokban. Mert  fontos tudni, hogy ha tejjel hígítjuk, vagy melegítjük a keserű csokoládét, akkor ez a jótékony tulajdonsága elvész.

Boldogság.

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz endorfint, ami a boldogságunkért felelős, nem hiába vágynak a depressziósok sok-sok étcsokoládéra, mivel az jobb kedvre deríti őket.  De afrodiziákumként már nem használható  mert annyi endorfint nem tartalmaz, hogy hatással legyen a szexuális vágyunkra.

Memória, stressz.

Az iskolás vásárlóim nagyon jól tudják, hogy egy-egy kocka étcsokoládé mintha kicserélné őket! Egyrészt felfrissít, másrészt, fokozza az agytevékenységeket, így javítja a memóriát és a koncentráló képességet is. Tehát érdemes, nehéz, stresszes helyzetekben is bekapni egy keveset, hogy minél könnyebben túljussunk rajta.

Fogyókúra.

Ha eddig azért nem mertél étcsokit enni, mert féltél a súlygyarapodástól, jó ha tudod, hogy egy dán kutatás bebizonyította, hogy azok, akik egy nap bekapnak pár kockával belőle, azok a nap folyamán sokkal kevésbé lesznek éhesek.  Így kevesebb kalóriát is fogyasztanak. Vagyis inkább fogyaszt, mint hizlal. Pár kocka. Ha táblaszám tünteted el, a fenti állítás már nem igaz.

Így amikor Izabel és Tivadar utolérték Somát, már kínáltam őket is nyomban a csokival, leginkább azért, hogy elejét vegyem a fejmosásnak. Bár lehet egyébként sem került volna rá sor, látva a nagy csibész immár csokoládétól maszatos kis arcát. Egy ilyen arcú kisfiút képtelenség összeszidni.

Vintage plakát régről. A stühmer cég reklámozza rajta a Tibi csokit, egy csokoládét majszoló kisfiúval.

Információim az étcsokoládésról innen származnak.


A bonviván és a vörösbor.

Scrapbook technikával készült, vintage hangulatú kép. Egyhuncutul mosolygó férfi, Florentin van rajta. A képe középen helyezkedik el a kompozícióban, és jobb alsó és bal felső sarka van gazdagon díszítve.

Neked is vannak olyan napjaid, amikor egyszerűen mindegy mibe fogsz, mit csinálsz, valahogy minden jól alakul? Régóta halogatott ügyek intéződnek, máskor morcos emberek mosolyogva köszönnek, még a madarak is hangosabban csiripelnek.

Igen, ma ilyen napom volt. És megkoronázásaként a sok jónak váratlanul betoppant a boltba Florentin is. Florentin a bonviván, a nagyvonalú, gavallér férfi. Aki a jó konyha, és a finom bor nagy kedvelője, a női nem nagy tisztelője.

Biztosan ismersz te is ilyen férfit. Mellette még a legjelentéktelenebb nő is kivirul, és szépnek érzi magát. Morcos matrónák változnak vissza valaha volt huszonéves fruskákká. Mindenkihez van egy kedves szava, érdeklődő kérdése, a gyermekek számára valami apróságot rejtő zsebe. Talán csak férfitársai rajonganak kevésbé érte, de lássuk be, ez nem akkora nagy baj.

Éreztem az enyhe pírt az arcomon, mikor betoppant a boltba, és akaratlanul is a tükör felé fordult a tekintetem. Persze mindez a pillanat tört része alatt zajlott, mert már csókolta is a kezem, majd magához ölelt, elűzve  ezzel zavarom utolsó foszlányait is.

A képen egy kanyargó, poros út, melyet fák öveznek, egyetlen régi típusú autó halad rajta. Ez a kép nyugalmat, ódon, békebeli hangulatot áraszt, vintage stílusban.

Régen járt nálam, régen volt itthon. A nyarat általában csavargással, és női szívek elrablásával tölti. Most azt ígérte, marad egy ideig , rendeznie kell üzleti dolgait.

Nevetve kezdte mondani, hogy francia kutatók megállapítása szerint  azoknál az embereknél, akik sok alkoholt – napi legalább négy italt – fogyasztanak, nagyobb a kockázata annak, hogy viszonylag fiatal korban agyvérzés éri őket. Természetesen ő ebbe a kategóriába sorolja magát, de a figyelmeztetést egy pillanatig sem veszi komolyan. Számára az élet egy játék, egy nagy kaland.

Igazi vintage hangulatú csendélet. Kopottas asztalon sajt, bagett, vörösbor ínycsiklandozó kompozícióját láthatod.

Ráadásul -mesélte tovább- már lassan a vörösbor jótékony élettani hatásaira , elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemére sem hivatkozhatok nagyobb ivászatok után. Persze ezt soha nem komolyan tette, de szívesen emlegette az úgynevezett  francia paradoxont. Tudni illik a franciáknál annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.  Ez a francia paradoxon.

Tény, hogy a vörösbornak a közelmúltban számos egészségre jótékony hatását fedezték fel.

Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések mérsékelt előfordulásával is. A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok. Ezek segítenek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben. Ezek  oxidáló hatása miatt a szervezet legkisebb építőelemei, a sejtek sérülnek, így a folyamat betegségek kialakulásához vezet. Ezek a környezetből származó, nagy reakcióképességű molekulák a test bármely anyagát károsíthatják. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

A vörösbor segítségével az emésztőrendszeri megbetegedések, a gyomor- és bélgyulladás kellemetlen tünetei is megszüntethetők.

A vörös nedű elsősorban ezen tulajdonságának köszönhette, hogy egyes ősi kultúrákban gyógyszerként tartották számon.

Mozgásszervi problémák, ízületi panaszok esetén a vörösbor enyhítheti a fájdalmat.

Ráadásul kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően nem csupán az ízületek, hanem a csontok állapotán is segít. Nem lehet véletlen, hogy az italból már gyógyhatású tabletta is készült, hogy az alkoholt mellőzve bárki élvezhesse a pozitív hatásokat.

Ugyanis egy új vizsgálatból most arra derült  fény, hogy a vörösbor alkoholmentes változata olykor még alkoholos testvérénél is előnyösebb– fejezte be a mondatot Florentin.

Ugye, azt senki nem gondolja, hogy alkoholmentes bort fogok életemben valaha is fogyasztani? -kérdezte, és bevallom, valóban nem gondoltam.

Sőt, ezidáig nem is hallottam róla, hogy ilyen ital egyáltalán létezik. Állítólag az alkoholmentes bor hallatán nem valamilyen “pancsolt” italra kell gondolni, hanem egy rendkívül modern és hatékony eljárásra, amely a minőségi borokból kíméletesen, az íz- és zamatanyagok megőrzésével távolítja el az alkoholt.

Bár az alkoholos és alkoholmentes vörösbor ugyanakkora mennyiséget tartalmaz a jótékony hatású, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszó polifenolokból, az alkohol úgy tűnik gyengíti ezek vérnyomáscsökkentő hatását.

Florentin búcsúzóul még kicsikart tőlem egy ígéretet, valamelyik távolabbi estére, egy közös borozásra. Természetesen, alkoholos változatban-kacsintott még vissza az ajtóból, csendet, és furcsa űrt hagyva maga után.

Vintage stílusú plakát. Rajta egynő, háttal, félig kifordulva.Mosolyog, kezében egy pohár vörösbor. Az elegáns nő ruhája is rubintvörös. A plakáton még felirat látszik. Bizonyára a mértékletes vörösborfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatását hirdeti.

Itt és itt és itt találod eszmecserénk forrásait.