A bonviván és a vörösbor.

Radogna Edit

Scrapbook technikával készült, vintage hangulatú kép. Egyhuncutul mosolygó férfi, Florentin van rajta. A képe középen helyezkedik el a kompozícióban, és jobb alsó és bal felső sarka van gazdagon díszítve.

Neked is vannak olyan napjaid, amikor egyszerűen mindegy mibe fogsz, mit csinálsz, valahogy minden jól alakul? Régóta halogatott ügyek intéződnek, máskor morcos emberek mosolyogva köszönnek, még a madarak is hangosabban csiripelnek.

Igen, ma ilyen napom volt. És megkoronázásaként a sok jónak váratlanul betoppant a boltba Florentin is. Florentin a bonviván, a nagyvonalú, gavallér férfi. Aki a jó konyha, és a finom bor nagy kedvelője, a női nem nagy tisztelője.

Biztosan ismersz te is ilyen férfit. Mellette még a legjelentéktelenebb nő is kivirul, és szépnek érzi magát. Morcos matrónák változnak vissza valaha volt huszonéves fruskákká. Mindenkihez van egy kedves szava, érdeklődő kérdése, a gyermekek számára valami apróságot rejtő zsebe. Talán csak férfitársai rajonganak kevésbé érte, de lássuk be, ez nem akkora nagy baj.

Éreztem az enyhe pírt az arcomon, mikor betoppant a boltba, és akaratlanul is a tükör felé fordult a tekintetem. Persze mindez a pillanat tört része alatt zajlott, mert már csókolta is a kezem, majd magához ölelt, elűzve  ezzel zavarom utolsó foszlányait is.

A képen egy kanyargó, poros út, melyet fák öveznek, egyetlen régi típusú autó halad rajta. Ez a kép nyugalmat, ódon, békebeli hangulatot áraszt, vintage stílusban.

Régen járt nálam, régen volt itthon. A nyarat általában csavargással, és női szívek elrablásával tölti. Most azt ígérte, marad egy ideig , rendeznie kell üzleti dolgait.

Nevetve kezdte mondani, hogy francia kutatók megállapítása szerint  azoknál az embereknél, akik sok alkoholt – napi legalább négy italt – fogyasztanak, nagyobb a kockázata annak, hogy viszonylag fiatal korban agyvérzés éri őket. Természetesen ő ebbe a kategóriába sorolja magát, de a figyelmeztetést egy pillanatig sem veszi komolyan. Számára az élet egy játék, egy nagy kaland.

Igazi vintage hangulatú csendélet. Kopottas asztalon sajt, bagett, vörösbor ínycsiklandozó kompozícióját láthatod.

Ráadásul -mesélte tovább- már lassan a vörösbor jótékony élettani hatásaira , elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemére sem hivatkozhatok nagyobb ivászatok után. Persze ezt soha nem komolyan tette, de szívesen emlegette az úgynevezett  francia paradoxont. Tudni illik a franciáknál annak ellenére, hogy sok vajat, sajtot és más, telített zsírsavban gazdag élelmiszert fogyasztanak, aránylag csekély a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása. Ezt a jelenséget egyesek a vörösbor rendszeres fogyasztásának tulajdonítják.  Ez a francia paradoxon.

Tény, hogy a vörösbornak a közelmúltban számos egészségre jótékony hatását fedezték fel.

Mérsékelt fogyasztása csökkenti az infarktus veszélyét, és összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések mérsékelt előfordulásával is. A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok. Ezek segítenek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben. Ezek  oxidáló hatása miatt a szervezet legkisebb építőelemei, a sejtek sérülnek, így a folyamat betegségek kialakulásához vezet. Ezek a környezetből származó, nagy reakcióképességű molekulák a test bármely anyagát károsíthatják. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

A vörösbor segítségével az emésztőrendszeri megbetegedések, a gyomor- és bélgyulladás kellemetlen tünetei is megszüntethetők.

A vörös nedű elsősorban ezen tulajdonságának köszönhette, hogy egyes ősi kultúrákban gyógyszerként tartották számon.

Mozgásszervi problémák, ízületi panaszok esetén a vörösbor enyhítheti a fájdalmat.

Ráadásul kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően nem csupán az ízületek, hanem a csontok állapotán is segít. Nem lehet véletlen, hogy az italból már gyógyhatású tabletta is készült, hogy az alkoholt mellőzve bárki élvezhesse a pozitív hatásokat.

Ugyanis egy új vizsgálatból most arra derült  fény, hogy a vörösbor alkoholmentes változata olykor még alkoholos testvérénél is előnyösebb– fejezte be a mondatot Florentin.

Ugye, azt senki nem gondolja, hogy alkoholmentes bort fogok életemben valaha is fogyasztani? -kérdezte, és bevallom, valóban nem gondoltam.

Sőt, ezidáig nem is hallottam róla, hogy ilyen ital egyáltalán létezik. Állítólag az alkoholmentes bor hallatán nem valamilyen “pancsolt” italra kell gondolni, hanem egy rendkívül modern és hatékony eljárásra, amely a minőségi borokból kíméletesen, az íz- és zamatanyagok megőrzésével távolítja el az alkoholt.

Bár az alkoholos és alkoholmentes vörösbor ugyanakkora mennyiséget tartalmaz a jótékony hatású, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszó polifenolokból, az alkohol úgy tűnik gyengíti ezek vérnyomáscsökkentő hatását.

Florentin búcsúzóul még kicsikart tőlem egy ígéretet, valamelyik távolabbi estére, egy közös borozásra. Természetesen, alkoholos változatban-kacsintott még vissza az ajtóból, csendet, és furcsa űrt hagyva maga után.

Vintage stílusú plakát. Rajta egynő, háttal, félig kifordulva.Mosolyog, kezében egy pohár vörösbor. Az elegáns nő ruhája is rubintvörös. A plakáton még felirat látszik. Bizonyára a mértékletes vörösborfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatását hirdeti.

Itt és itt és itt találod eszmecserénk forrásait.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url