Koleszterin csökkentése a rugalmas érfalakért

Radogna Edit

Először is tisztázzuk, mi is az a koleszterin? Ez az igen kétes hírnévvel rendelkező “valami”, ami sokaknak magas, vagyis a koleszterin csökkentése egy valós igény. Csak az nem mindegy, hogyan akarjuk csökkenteni.

Számodra  pozitív, vagy negatív ennek a szónak a kicsengése?

Bevallom, én régebben, mikor még egyáltalán nem érdekelt az egészséges életmód, abszolút valami rosszra asszociáltam, valamire, ami nekem árt, és küzdeni kell ellene. Természetesen ma már árnyaltabban gondolkodom.

A koleszterin egy szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható, testünk egyik alkotó eleme, létfontosságú a létezéshez. A szervezetünkben a máj állítja elő, sokkal nagyobb mennyiségben, mint amennyit a táplálékból fel tudnánk venni. (ez kb. 20%-a annak, amit a szervezet naponta előállít )

koleszterinszint

Az alábbiakat elolvasva te is másképp fogsz tekinteni  a koleszterinre.

A koleszterinnek számos fontos funkciója van az emberi testben, a sejtmembránok fontos alapanyaga ( agyunk szárazanyag tartalmának kb. 65 %-a koleszterin ) és kiinduló anyag az epesavak és számos hormon előállításához, szükséges az immunrendszert erősítő D-vitamin előállításához, részt vesz a zsíranyagcserében, továbbá az idegszövet felépítésében. A májon kívül különösen nagy mennyiségben van jelen a mellékvesékben és az idegrendszerben is.

De akkor mégis miért szükséges a koleszterin csökkentése?

A koleszterin egy speciális protein segítségével jut el a szükséges helyekre.  A sejtek felveszik belőle a szükséges mennyiséget, a maradék tovább kering a vérben, amíg egy másik lipoprotein fel nem szedi, és vissza nem viszi a májba. Fokozott koleszterintermelésnél vagy túl sok állati zsiradék fogyasztásakor, a vér koleszterinszintje megemelkedik, és a fehérjeburokban utazó LDL koleszterinszemcsék lerakódnak az ér falára.

És ezek a lerakódások értelemszerűen szűkítik az erek keresztmetszetét, csökkentik rugalmasságát. Az erek így egyre kevésbé tudnak alkalmazkodni a a hirtelen fizikai terheléshez, a stresszhez. A szív munkája egyre nehezebb, a folyamat trombózishoz, infarktushoz vezethet.

Mik tehetők felelőssé a magas koleszterinszintért?

A táplálékkal bevitt állati zsírok, az alkohol, a cukor, sőt a stressz is felelősek lehetnek.

Koleszterin csökkentése táplálkozással

 • Teljes kiőrlésű gabonák  fogyasztása. ( hajdina, köles, zabkorpa-a könnyen emészthető rostok gyorsítják a táplálékkal bevitt zsírok kiürülését)
 • Zöldségek  fogyasztása. ( retek, torma, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma )
 • Gyümölcsök fogyasztása. ( citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó, banán )
 • Diófélék és olajos magvak fogyasztása. ( mandula, mogyoró, lenmag, tökmag, mák, dió, napraforgó )
 • A finomított olajokból készült élelmiszerek mellőzése
 • Omega 3 zsírsavak fogyasztása ( halolaj, ligetszépe magolaj, lenmagolaj stb.-ezek javítják a vér összetételét, áramlási tulajdonságait, így csökkentve az érfali lerakódások esélyét.

Miért nem szerencsés a koleszterin csökkentését gyógyszerekkel?

Rengeteg ember szed koleszterincsökkentő tablettákat, sokszor minden látható eredmény nélkül. Pedig ha valakinek magas a koleszterinszintje, nem a máj koleszterin termelését leállítani gyógyszerekkel.  És sajnos azzal sincsenek sokan tisztában, hogy a koleszterin csökkentő gyógyszerek hosszú távon károsíthatják a szívizmot és kiürítik a szervezetből a védő hatású Q10 koenzimet.

További mellékhatásai lehetnek a koleszterincsökkentő gyógyszereknek:

 • memóriavesztés
 • koncentrációzavar, fejfájás
 • depresszió
 • fáradtság, izomgyengeség
 • ízületi gyengeség
 • immungyengeség ( gátolják a C-vitamin hasznosulását )
 • emésztési problémák

Aki nem tudja táplálkozással normál szinten tartani a koleszterinszintjét, válasszon valamilyen természetes alternatívát a koleszterin csökkentésére

A Cholestone mindazokat a hatóanyagokat tartalmazza, melyek alkalmasak a koleszterin csökkentésére természetes módon

A koleszterinszinttel összefüggő érelmeszesedés, és keringési problémák kezelésében létezik néhány kivételes adottságú növényi hatóanyag.

 • A lenmagolaj például az omega-3 zsírsavak leggazdagabb, természetben előforduló forrása.
 • A fokhagymáról egy kísérlet során megállapították, hogy 7,2 g kivonat, 6 hónapig történő szedése a teljes koleszterinszintet átlag 6%-kal csökkenti. A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában jelent meg, kimutatta azt is, hogy a fokhagyma szedése csökkentette az LDL vagy “rossz koleszterin” szintet 4,6%-kal‚ s a vérnyomás felső szintjét 5.5%-kal.
 • A lecitin serkenti a koleszterin ürítését a vérből, így jelentős a szerepe a zsíranyagcserében.
 • A króm a vérzsír-szint szabályozásában vesz részt.
 • C-, és E-vitamin fontos antioxidánsok, kémiai tisztítószerként működnek. Semlegesítik a sejteket károsító anyagokat.
 • Az almapektin befolyásolja a zsíranyagcserét. Kitűnő zsírfelszívó, mivel képes a vérzsír-szint csökkentésére azáltal, hogy nagyban megnöveli a székletürítést, és mérsékli a májban való termelődést is.

Azok számára, akiknek a vérvizsgálat során az orvos nagy koleszterin kristályokat talál a vércseppjeiben, fontosak lehetnek ezek az anyagok. Számukra érdemes olyan táplálék-kiegészítőt fogyasztani, amelyben ezek a hatóanyagok egyszerre, koncentrált és tiszta formában találhatók meg.

Ez ajánlott

Koleszterincsökkentő >> Cholestone

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url