30 éves kor fölött is kell az energia

Radogna Edit

Emlékezz vissza, amikor legutóbb értesültél egy hírről, ami számodra is jó volt, de tudtad, hogy valakinek, akit szeretsz, igazán nagy örömet fog okozni. Hogyan írnád le, amit ekkor éreztél?

Biztosan hasonló módon, mint ahogy én le tudnám írni azt, amikor megtudtam, hogy Emerencia “alap” termékét a boltból 33 %-al olcsóbban tudja ezentúl megvásárolni. Ugyanis 2013. júniusától a Super CoenzimeQ10 Plus doboza már 120 szemet tartalmaz a korábbi 90-el szemben, de az ára változatlan maradt.

A kép Emerenciát ábrázolja

Öreg barátném 3 éve szedi rendszeresen a Q10 kapszulát, és bizton állítja, hogy fáradhatatlanságát ennek köszönheti.

Te mennyire ismered a koenzim Q10 hatását, fontosságát?

Tudtad, hogy a koenzim Q10 nem csak a szervezet motorja, a szív egészségéért, és a test energiaellátásáért felelős?  Hanem erőteljes antioxidánsként védi a sejtek apró építőelemeit, a szöveteket és végső soron a szerveket.

Mi a szerepe a Q10-nek a szervezetben?

Ez indítja be és tartja működésben a sejtek parányi “erőműveit” (a mitokondriumokat). Itt szabadul fel hatalmas mennyiségű energia miközben a táplálékból, a testben előállított “fűtőanyag” elég.

Úgy 30 éves korig  rendelkezésre is áll belőle  a zavartalan működéshez szükséges mennyiség, mert a szervezet saját maga előállítja. Ám az idősödéssel párhuzamosan a koenzim Q10 mennyisége csökken, így pótolni kell. Természetes forrása a makréla, a lazac, a szardínia, a marhaszív a marhamáj, az olívaolaj, a szójabab, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, a spenót és a brokkoli.

A koenzim Q10 a test szinte valamennyi szövetében megtalálható, de a szívizom sejtjeiben éri el a legnagyobb koncentrációt. Ami teljesen érthető, ezen sejtek különösen nagy igénybevétele és ennél fogva nagy energiaigénye miatt.

A Q10 ott is védelmet nyújt, ahol nem is gondolnád.

Például a  nap mint nap rengeteg káros hatásnak kitett szemünknek is. Egészségének megőrzésében a Q10 háromszoros szerepet játszhat:

  1. A szabadgyökök képződése a retinában a legnagyobb, elkél tehát az erős antioxidáns védelem.
  2. Vizsgálatok kimutatták, hogy idővel a retina Q10-tartalma is csökken, ez pedig összefüggésben lehet egyes időskori szembetegségek kialakulásával is (pl. szemfenék-meszesedés).
  3. Vizsgálatok a Q10-en felül a béta-karotin és az E-vitamin hatékonyságát is leírták a vakságok harmadáért felelős szemfenék-meszesedés (makuladegeneráció) romlásának lassításában.

De a hiúság is jó ok lehet a koenzim Q10 pótlására.

Öregedésgátló hatására a kozmetikai iparban már régebben felfigyeltek. De a  Q10 nemcsak külsőleg használva, hanem belülről is kifejti „fiatalságmegőrző” hatását.

A ráncok kialakulásában nagy szerepe van az oxidatív stressznek, a szabad gyököknek, melyek szétroncsolják a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős elasztin- és kollagénrostokat, a Q10 azonban képes ezt kivédeni. Ez a hatás még inkább érvényesül,  ha a fiatalság vitaminjaként emlegetett E-vitaminnal és a bőrt védő béta karotinnal együtt.

A képen egy kredenc, és rajta az új, 30 szemmel több, de változatlan áron kapható q10 doboz.

Összefoglalva: a koenzim Q10

  • Növeli az energiaszintet, csökkenti a krónikus fáradtságot.
  • Erősíti a szív ellenálló képességét a keringési problémákkal szemben.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Normalizálja a vérnyomást, a vércukor-és vérzsír szintet.
  • Növeli az aktivitást, az állóképességet.
  • Erősíti a sejtek antioxidáns védelmét.

Mikor átbicikliztem öreg barátnémhoz a jó hírrel, ő egy új recept szerint készült süteménnyel, és bodzaszörppel kínált. A sütemény receptjét hiába kértem tőle, mert mint mondta “ő csak érzésre” szeret sütni, de azt tudom, hogy mandulaliszt, és kókuszreszelék  adta a tésztáját. Ha sikerül kikísérleteznem az arányokat, megosztom majd veled is.

Ami nagyon fontos lehet: Elmondta, senki ne várjon rögtön csodát. A Q10 jótékony hatása csak lassan, néhány hetes szedés után alakul ki.

Ez ajánlott

Super CoQ10 Plus E vitaminnal, Béta-karotinnal és szelénnel kiegészített koenzim Q10

A bejegyzéshez itt találtam segítséget.

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url