Béta karotin tabletta és a barnulás

Radogna Edit

Napsütötte barna bőr. Mióta ez a kifejezés szerepel a szótáramban a megítélése többször változott. És úgy látom, a béta karotin tabletta ebben a kérdésben még mindig nem kapta meg az őt megillető helyet.

Napozni vagy sem – történelmi visszatekintés

  • Fontos már az elején tisztáznom, hogy én mindig is nagyon szerettem napozni, s ez mit sem változott az évek során. Ma már a mobiltelefonok korszakában azzal tudom szemléltetni viszonyomat a napfürdőzéshez, hogy pont úgy hat rám, mint a telefonra, ha csatlakoztatják a töltőjéhez.
  • Kislányként gúnyoltak emiatt. Akkoriban a barna színt a földeken dolgozó mezőgazdasági munkásokkal társították. És társaim vágytak a napra nem kényszerülő “urak” sápadtságára.
  • Később a barna szín éppen hogy a gazdagságot jelentette, a nyaralással, tengerparttal, gondtalan, egészséges élettel lett egyenlő. És aki nem jutott el még a Balatonhoz sem, annak a sarki szolárium, vagy az önbarnító krémek adták meg a bronz barna szín lehetőségét.
  • De a barna bőr diadalának végett vetett az ózonlyuk, mert kiderült, a napon szerzett barna szín nem hogy nem egészséges, hanem kifejezetten káros. Ezért szigorú szabályai lettek a napozásnak, és az előírt faktoroknak.
  • Most, hogy pár éve kiderült, mennyire D-vitamin hiányosak az emberek, és hogy ennek eddig nem látott hosszú távú, következményei lehetnek egészségünkre, ismét árnyalódik a napozás megítélése. Hiszen ahhoz, hogy D-vitamint termeljen a szervezet szükség van napra, és a magas faktorok nem tesznek jót ennek a folyamatnak.

Napozáskor ne csak az ideális időpont, és a megfelelő faktorszámokról gondoskodj. A belső védekezésben a béta karotin lehet nagy segítségedre. A leégésmentes, egyenletes barnuláshoz.

Béta karotin és a napozás

Nem csak az ideális időpont és a megfelelő faktorú napvédő kiválasztásával járulhatsz hozzá, hogy a D-vitamint  természetesen pótold legalább nyáron. A béta karotin a barnulás belső segítője lehet.

A béta karotin egy erős antioxidáns, gyökfogóként növeli a bőr védekező képességét, ezáltal csökken a leégés veszélye. De szinte fizikai szűrőként is hat, ami miatt egyenletes lesz, és tartósabb marad a napsütötte szín.

Béta karotin tablettát szedjek, vagy egyek sok répát?

Béta karotin nem csak a répában található. Minden zöld növény alkotórésze, de legértékesebb forrásai a sárgarépán, sárgabarackon, sárgadinnyén és (sárga) sütőtökön kívül a kelkáposzta, spenót, brokkoli is. És nagyon jó, ha mindezek gyakran ott vannak a tányérunkon. Csak azt a  mennyiséget nehéz belőle naponta megenni, amivel elegendő béta karotin jut a szervezetedbe.

Béta karotin tabletta nem csak barnuláshoz.


Elmesélek egy történetet a sárgarépával kapcsolatban.

Egyik kedves vásárlóm törpenyuszija a történet hőse. Aki egyik este vacsora után nagyon rosszul lett. Kis gazdája már azt hitte örökre el kell búcsúznia tőle, így végigzokogta az utat, amíg az állatkórházba rohantak vele. Az orvosi diagnózis: mérgezés, a kérdés: hogy mit evett a kis állat. Az egyik nagy áruházláncnál vásárolt répából lakmározott aznap este…de az értő kezeknek hála, nem ez volt az utolsó vacsorája a kis tapsifülesnek.

A sárgarépa  hajlamos a nitrogéntartalmú műtrágyákból származó nitrát és az egyéb növényvédő szerek mérgező vegyületeinek felhalmozására. Amit egy ember nem vesz észre, még ha a szervezete érzékeli is, hiszen nem fogyaszt akkora mennyiséget belőle, hogy mérgezési tünetei lennének. És a nyuszis esetet figyelembe véve talán jól is teszi.

A béta karotin további előnyei

A béta karotin tabletta szedése nem csak a barnulás miatt ajánlott.

  • A béta karotinból készül a szervezet vegykonyhájában az A vitamin. De míg az utóbbit túl lehet adagolni, addig a béta karotint nem, annyi A vitamin készül belőle, amennyire szükség van a szem és a nyálkahártya védelmére.
  • A béta karotin erős antioxidáns, így daganat megelőző szerepe is egyre inkább előtérbe kerül.
  • A béta karotin immunrendszer erősítő hatása sem elhanyagolható.

A sárgarépa az egyik legismertebb természetes béta karotin forrás.

+ Hogy a sárgarépából is a maximális béta karotinhoz juthass

Nemrég tudtam meg én is, hogy a sárgarépa egészségesebb főzve mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a nyers sárgarépa béta karotin tartalmának töredékét képes hasznosítani a szervezet. De a párolás/főzés során  károsodnak a sejtfalak, így a béta karotin hozzáférhetőbbé válik. És ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor lesz a legjobb a hasznosulás.

Ez ajánlott

Béta karotin tabletta >> Beta Carotene

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url