Duguláselhárítás házilag

Annuskával a duguláselhárítás házilag lehetőségeit beszéltük meg.

A duguláselhárítás házilag első hallásra talán lazán kötődik az egészséges életmódhoz, de ez csalóka megállapítás.

Ez a történet a szappanokkal kezdődik. Ugyanis már Annuska sem használ tusfürdőt, folyékony szappant, és sampont sem. És nem ő az egyetlen ismerősöm, aki egyszer csak erre a lépésre szánta el magát, az egészséges életmód útján. Mert ez valóban egy út melyen egyik lépés követi a másikat.

Aki szintén házi szappant használ, biztosan tapasztalta már, hogy ez sokkal hamarabb megtapad a kád, a mosdókagyló falán. És a lefolyót is hamarabb eltömíti.

De ha a testünkre természetes szereket használunk, akkor a lefolyótisztítást is valami természetes szerrel kellene megoldani, az agresszív vegyszerek helyett – vetette fel Annuska a problémát.

Ó persze! Hát nem mondtam még? -csodálkoztam. Van egy kiváló módszerem.

Receptem a duguláselhárítására, házilag és természetesen.

Duguláselhárítás házilag ecettel és szódabikarbónával

 1. Egy tasak szódabikarbónát tölcsér segítségével öntök a lefolyóba, hogy ne szóródjon szanaszét
 2. Erre ráöntök egy fél – egész pohár ecetet. Lassan, hogy a habzás folyamatos legyen.
 3. Pár percet várok, hasson a házi lefolyótisztító. Majd jó forró vízzel átöblítem a rendszert,
 4. Ha makacs a dugulás, akkor a forró vizes szakasznál a fürdőszoba pumpával rásegítek a folyamatra.

Recept a duguláselhárításra házilag

A házi dugulás elhárítással persze ne várd meg az igazi dugulást – javasoltam Annuskának. Amikor már érzed, hogy egy picit nehezebben folyik le a víz, nyugodtan megcsinálhatod. Hiszen ezzel nem okozol kárt a környezetedben, és a vízvezetékrendszer sem sérül.

És amíg tisztul a lefolyó, áttörlöm a kádat, mosdókagylót is. Erre én a boltban kapható környezetbarát fürdőszoba tisztítót használom. De az ecet és a szódabikarbóna erre is tökéletes.

Be kell fújni ecettel a tisztítandó felületet. Picit szúrós lesz a szaga – én ezért használom inkább a Cali Cleant, mert az jó illatú. Kis várakozás után áttörölni az egészet egy szivaccsal, amire szódabikarbónát tettél súrolópor gyanánt. Nem kell sikálni, gyönyörűen leoldja a vízkő és szappanmaradékot.

 Súrolás, lefolyótisztítás természetesen, és házilag

Egy tudós ember, a húsvét hétfő, és a festett tojások

Van olyan gyerek, aki  ne szeretné a húsvétot?

Bízom benne, hogy a legtöbben erre azt válaszolják “Nem, ilyen biztosan nincs. Egyáltalán, milyen buta kérdés? Mi oka lenne egy gyereknek ne szeretni a húsvétot?

Szóval nagyon remélem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek összeszorul a gyomra, ha eszébe jut a gyerekkori tojásfestéssel eltöltött vidám délutánok vége.

Arra emlékszem, hogy milyen izgalommal vártam, hogy végre elkezdődjön az egész. Előbb persze templomba mentünk, aztán megettük a finom ünnepi ebédet, édesanyám elmosogatott. És ezután következett a nagy munka. Előkerültek az egész évben félretett hasznavehetetlen nejlonharisnyák, amiket gondosan gyűjtöttünk, pontosan a tojásfestés miatt. Mert azokat használtuk fel az udvaron gyűjtött szép formájú levelek rögzítésére, amik a mintát adták a festett tojáson.

tojas1

Gyerekként én csak a vöröshagyma héjából készült tojás festéket ismertem.

Húsvét előtt pár nappal a konyhában felhasznált hagymának a száraz, zörgő , barna színű héját édesanyán nem a szemétbe dobta, hanem egy papírzacskóba kezdte gyűjteni. Ugyanis annál intenzívebb lesz a tojás bronzos barnás szinte, minél több hagymahéj kerül a festő vízbe.

Ha most azt gondolod, milyen unalmas is lehetett az a sok egyforma, barna tojás, akkor tévedsz.

Ugyanis pont ez volt a legjobb az egészben. Hogy mindegyik más lett. Mert a tojások héja sem volt egyforma színű – így a végeredmény is, egy a barnának sok árnyalatában pompázó, tojásokkal teli kosár lett, különböző növényi motívumokkal díszítve. Valamelyik éles kontúrral – amikor sikerült a növényt jó erősen rögzíteni. És volt, amikor elmosódottan, amikor  elcsúszott az.

De számomra gyönyörű volt mindegyik, és nagy gonddal és szeretettel fényesítettem ki őket szalonnadarabkával.

tojasszep

Az örömöm mindig másnap, húsvét hétfőjén ért véget.

Amikor hiába öltöztem fel szép ruhába, hiába segítettem a sütemények és a festett tojások elrendezésében a megterített asztalon. Locsolkodni csak egy pár, számomra idős “bácsi” jött el, édesapám ismerősei. A korosztályom béli fiúk elkerülték a házunk.

Emlékszem álltam az ablakban, a függönyt résnyire húzva kukucskáltam, és láttam ismerős fiúkat szépen felöltözve, kisebb csapatokba verődve elmenni a házunk előtt, de a kapun senki sem nyitott be. Mi volt ennek az oka? Ó  csak egy gyerekes butaság. Édesapám magának való tudósember, akitől egyszerűen, és persze minden ok nélkül, a kisfiúk tartottak. Így se húsvétkor, se máskor, eszük ágában sem volt a küszöbünket átlépni.

Természetesen később, nagylányként, már teljesen másképp zajlottak a húsvét hétfőim. De akkoriban már a tojásfestést sem vártam oly gyermeki izgalommal.

Idén gondoltam egy merészet. Ha már ennyire szerettem tojást festeni, akkor ezt át kellene újra élni. Ráadásul a számomra szomorú vége nélkül.

tojas2

Rábeszéltem Emerenciát, hogy szombaton jöjjön át, mert a tojásfestés nem magányos elfoglaltság. Megkértem Rozalindát, és Gáspárt, hogy hozzák el kicsi Polettet is az alkalomra. Rozalinda örült, mert mint mondta, addig legalább süteményeket fog sütni. Kicsi Polett természetesen majd kibújt a bőréből, amikor megtudta, hogy jöhet hozzám, ráadásul nem a boltba, hanem a lakásomba.

Azóta már tudom, hogy nem csak vöröshagyma héjával lehet természetesen tojást festeni.

Mert az egy percig sem volt kérdés, hogy maradunk a természetes festéknél. Nem utolsó sorban azért, hogy a szépen megfestett tojásokat nyugodt szívvel meg is tudjuk enni. Összegyűjtöttem pár természetes tojásfestéket.

tojas

Sárga szín: ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat főzöl, akkor kapsz szép, intenzív sárga színt. Természetesen az  alapanyagok külön-külön is megfestik a tojásokat, de minél több dolgot raksz bele a felsorolt alapanyagok közül, annál erőteljesebb lesz a tojás színe.

Narancssárga szín: Nagyjából két deciliter vízbe 4 evőkanál pirospaprikát kell tenni, és 20-30 percig főzni. Nyugodtan bele lehet tenni a nyers tojásokat is, és együtt főzni.

Sötétbarna: Ha a vöröshagymával színezett bronz barna tojások mellé más árnyalatú barnát is szeretnél, akkor jó erős feketekávéba vagy szintén erős fekete teába tedd a főtt tojásokat. Minél tovább állnak a lében, annál intenzívebb lesz a szín.

Kék szín: A neve ellenére nem vörös, hanem kék tojásokat kapunk, ha vörös káposzta lesz az alapanyag. Apróra kell vágni a káposztát, annyi vízzel felönteni, hogy ellepje, és  főzni körülbelül 30 percig.  Meg kell várni, amíg kihűl a főzet, és ebbe belehelyezni a tojásokat.

Pirosas, lilás, bordós: Erre a cékla nagyon jó. Gondolj csak a kezedre, amikor céklával van dolgod.  Főzz meg reszelt céklát,  egy kis ecetet hozzáadva.

Zöld szín: Apróra vágott spenót, vagy fagyasztott spenót kell a halványzöld tojásokhoz.  Ecet és egy csipet só is kell a főzővízbe, amibe már rögtön bele lehet tenni a nyers tojást is. Így miközben fő, színeződik is. Ha túl halványnak találod a színét, még hagyd állni a lében, miután megfőtt.

Úgy gondolom, ennyi színű tojás bőven elég lesz. Az alapanyagok közül több volt is itthon, ami nem azt már beszereztem.

Boldogsággal tölt el, ha elképzelem a megterített húsvéti asztalt, amin ezek közül a festett tojások közül fog kikerülni az asztal legfőbb dísze.

Most te következel. Mesélj. Neked milyen gyermekkori emlékeid vannak a tojásfestéssel kapcsolatban?

A húsvéti képet ennek az oldalnak a segítségével készítettem. A természetes tojásfestő módszereket innen szemezgettem.

Fájdalomcsillapítás, természetesen

A kép scrapbook technikával készült. A naplómat hivatott ábrázolni. Bal oldalon egy fényképkeretben az én fényképem található, éppen Rozi cicámat simogatom rajta. A kép másik oldalán egy régi lapon írás látható.És a kép alján van egy nagyon régi könyv. Ez szimbolizálja a képzeletbeli naplómat.

Lassan lecseng a városunkban ez a betegeskedő időszak, és a boltba újra sokan csak a megszokott egészségmegőrző, vagy terápiás termékeikért jönnek, no meg ami a legfontosabb, diskurálni.

És ezekből a kedves beszélgetésekből vettem észre, hogy sokukban van igény a természetes fájdalomcsillapításra, szemben a gyógyszerekkel. Valószínű ez azért van így, mert én hasonlóan gondolkozom, és ilyen vevőköröm alakult ki. Akik fájdalomcsillapítót kapkodnak minden kis kínra, azok nem hozzám járnak, hanem a patikába. De jól van ez így, megférünk egymás mellett.

Szóval észrevéve ezt az igényt, összegyűjtöttem egy pár lehetőséget, a természetes fájdalomcsillapításra. Hogy miért folyamodnak egyre többen az alternatív gyógyászathoz? Úgy gondolom egyre tudatosabban élünk, sokan nem hiszünk  már vakon a TV reklámoknak, hanem inkább utánaolvasunk, kitapasztaljuk a dolgokat. És az a tapasztalat, hogy sokszor ugyanolyan – ha nem jobb – eredményeket lehet elérni a természetes fájdalomcsillapítókkal, mint a gyógyszerekkel, csak mellékhatások nélkül.

Levendula:

Az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító  mely áldásos hatásait teaként fogyasztva, és illatát belélegezve is kifejti. Remekül lazítja az izmokat, megnyugtatja a szívet és elűzi a stresszt. Fejfájás  és álmatlanság ellen is szoktam  ajánlani. Csak cseppents pár csepp levendulás illóolajat a párnádra, vagy egy vattapamacsra az ágyad mellett . Hatására nagyszerű alvásban lehet részed. Migrénnél adj pár cseppet illóolajából egy masszázskrémhez, és dörzsöld be vele a halántékodat.

Egy gyönyörű mező tisztás tárul a szemünk elé ezen a képen. A fák egy, a lila minden szinében pompázó levendulamezőt ölelnek körbe. Ennek közepén egy aszatl áll hívogaztóan, rajta egy kancsó, két pohár. Talán éppen levendula teát isznak, mely kiváló természetes fájdalomcsillapító, nyugattó.

Kamilla:

Ha egy jó, természetes  fájdalomcsillapítóra kell gondolnunk, akkor legtöbbünknek a kamilla ugrik be.  Szinte az összes típusú fájdalomra gyógyírként szolgál. Álljon itt  néhány példa.

 • A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit. És ezeknél a  megbetegedéseknél jól érvényesülhet az  immunrendszeri működést serkentő hatása is.
 • Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai.
 • Hörghurutban inhalálószerként alkalmazható.
 • Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír.
 • Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.
 • Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások úgymint, hüvelygyulladás, menstruációs panaszok, aranyér, lábszárfekély esetén is.
 • A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja.
A képen egy asztal látszik a háttere elmodósott. Ami szembetűnő, az egy pohár, benne kamilla tea készül éppen. Ezt onnan lehet tudni, hogy a pohár körül az asztal telis tele van kamillavirággal, és egy teaszűrő kanál fkszik még mellette. És kamillavirágok úsznak a pohár tetején is.

Kapszaicin:

A csili paprika fő alkotórésze,  egyre nagyobb népszerűségnek örvend mostanság . Mivel remek méregtelenítő és fájdalomcsillapító is egyben.  Ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, mely hatással van a fájdalomérzetünkre. Kapható kenőcs formájában is, és ha nem szeretnél méregerős csilit enni magában, akkor kapszulaként is be lehet szerezni. Én nem tartok ilyet, mert egy másik fájdalomcsillapító növényből készült kapszulára esett a választásom. De erről kicsit lentebb írok majd.

A képen semmi más nincs, mint egy csomó, harsogóan piros csili paprika.

Van egy természetes fájdalomcsillapító, ami mindig kéznél van. Ez a mozgás.

Természetesen nem azt mondom, hogy ha “mozdulni sem bírsz” a fájdalomtól, akkor jó ötlet, de ha úgy érzed, még menne, akkor bátran próbáld ki ezt a fájdalomcsillapító módszert. Ha érezed, hogy közeleg a baj – pl. egy fejfájás- , akkor elejét veheted azzal, ha tornázol, vagy jógázol egy keveset, mivel a sportolásnak bizonyítottan erős fájdalomcsillapító hatása van. Hogyan lehetséges ez? Mert  felpezsdül a vérkeringés, fokozódik az agy és más sejtek oxigén ellátása, illetve beindulnak az egyéb öngyógyító folyamatok is.

És majdnem a végére hagytam a szívemnek legkedvesebbet, amiről már írtam is a naplómban. Természetesen ez a cica simogatás.

A macskákat mindig is egyfajta misztikus lényként tartották számon, ami nem is csoda szerintem. De az biztos, hogy a cicák simogatása nem csak a hangulatunkra van jó hatással, hanem a fájdalmunkat is elűzheti. Több kísérlet is igazolta, hogy a műtét után azok a lábadozók kevesebb kellemetlenségről számoltak be, akik egy cicát ölelgettek. Hogy ez miért van így? Az egyik elmélet szerint ezek az állatok különleges mód vonzódnak a negatív energiákhoz – így a fájdalomhoz is- és remekül el tudják azt vezetni, mások pedig úgy gondolják, hogy a dorombolásnak van egy olyan rezgése, amely fájdalomcsillapító hatású.

Egyik kedvenc képemet láthatod. A bal oldalon egy férfinak afélrafordított feje látszik, vagyis abból is csak a füle, meg még egy pici. De a vállán, jó szorosan a nyakához simulva, egy édes, pici cica alszik.

És azok számára, akik  úgy gondolják, egyszerűbb mégis egy pirulát bevenni, de persze teljesen természetes, mellékhatások nélkülit, annak a fehér fűzfakéreg őrleményt szoktam ajánlani.

Ez a White Willow, természetes fájdalomcsillapító . Több ezer éve használják gyulladáscsökkentésre, valamint láz és fejfájás csillapítására.  Napjaink legnépszerűbb fájdalomcsillapítójához, az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása. De megfázás és különféle fertőzések ellen, és általános fájdalomcsillapításra egyaránt sikeresen alkalmazható. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása tovább tart és kevesebb a káros mellékhatá­sa is. Ami a legfontosabb: nem okoz gyomorvérzést, ami az aszpirin egyik legsúlyosabb és leggyakoribb mellékhatása.

A már ismert, vintage hangulatú kredenc, melynek alja barna, azon egy kopottas fehér, kétajtós szekrény áll. Az üvegajtó mögül átsejlik pár vitaminosdoboz. De most az akció miatt, a kredencen az üvegváza mellett több toboz White Willow, Fehér fűzfakéreg sorakozik.

Mint említettem, a felsorolás egyáltalán nem teljes. Ha szeretnél nekem és a vásárlóimnak segíteni, akkor kérlek osszdd meg velem a számodra bevált, természetes fájdalomcsillapító módszert. Hagy bővítsem ezt a részt a naplómban. Köszönöm előre is.

A fájdalomcsillapító ötleteket ez az oldal adta, a kamilláról az információkat innen pontosítottam.