A konyha jelszavai, vitaminok…

Radogna Edit
A kép vintage hangulatot áraszt. Kékes fehér deszkafal, abban van egy ablak, ami kissé elmosódottá teszi a vörös hajú, virágmintás, elmélyülten olvasó lány képét. Az még kivehető a képből, hogy a lány előtt, az ablakpárkányon több könyv is sorakozik.

Délutánra beborult, majd erős széllel, később hangos mennydörgéssel a beígért vihar is megérkezett. Az utca elnéptelenedett, így kicsit korábban a szokásosnál, megfordítottam a “zárva” táblát, és leültem olvasni.

Rossz szokásom mostanában, hogy több könyvet is felhalmozok magam körül, és többet is forgatok egyszerre. Ma, ebben a hirtelen jött őszi hangulatban az egyik kedvenc háztartási könyvemet vettem elő olvasgatni. Talán 1928-ban adta kis a Dante kiadó, címe “A mai otthon”

Lefényképeztem A mai otthon című könyvet kinyitva, annál a fejezetnél, amiből részletet olvasok fel neked. A könyv egy horgolt csipketerítőn fekszik, ezt láthatod.

A konyha jelszavai, vitaminok és kalóriák

című fejezet az, amiből most felolvasok neked egy részletet.
A B C-det naponta kell fogyasztanod. – ezekkel a szavakkal vezeti be egy amerikai lap vitaminokról szóló cikkét és így folytatja …Kedvező esetben étkezhetünk két-háromszor naponta bőségesen, és mégis tönkremehetünk, ha eledelünkből hiányoznak azok a fontos alkatrészek /értsd:vitamin/, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Ugyanis az ember tudatlanságában és gondatlanságában a legfontosabb elemeitől fosztotta meg táplálékát. A jóságos és bölcs természet ellátta azt a szükséges alkatrészekkel, de a raffinált kultúra mindent elkövet, hogy elértéktelenítse. Így történhetik meg aztán az, hogy míg agyontömjük magunkat, alapjában kevés táplálékot nyujtunk szervezetünknek.

Mennyi betegségtől kímélnők meg magunkat, ha az ételek megválogatásának nagyobb fontosságot tulajdonítanánk.

A vintage hangulatú képen egy szakács űl. Talán egy ládán, előtte egy tejeskanna, azon a tányérja, amiből eszik. Láthatóan egészséges ételt, zöldséget minden bizonnyal. De nem figyel nagyon arra, mi kerül a szájába, mert elmélyülten olvas valamit. Talán éppen most hall először a vitamin szóról? Még az is lehet. Ha olvasod tovább a cikket, megtudod, miért gondolom ezt. A háttérben igazi vintage szinekben pompázó torták sorakoznak egy polcon.

A táplálkozás az egyén problémája, melyet nemcsak a véletlen hajlamhoz, hanem az egyén korához is alkalmazni kell….Változatos táplálék feltétlenül szükséges. Gyermekeknek főleg sok friss tejre, gyenge főzelékre és gyümölcsre van szüksége. Ezeknek az élelmiszereknek teljes nélkülözése vagy csak elégtelen élvezete, gyengeségre és korcs fejlődésre vezet.

Nem is tudják az emberek, hogy milyen vétkes hibát követnek el, ha elmulasztják kellő mennyiségű friss tej, korpa- vagy darakenyér, gyümölcs és főzelék, teljes gabona, mint: rizs, búza, rozs, zab, kukorica vagy árpa fogyasztását és pedig az utóbbiakat teljesen természetes formájukban, mert csak úgy van bennük elég tápsó és vitamin.

Amely szervezetből ezek hiányoznak, ott ezt a hiányt megsínyli a csont és a fog, a vérkeringés, és minden testi funkció. Vitamin és tápsó nélkül, kellő mennyiségű kalória nélkül a felnőttek nem lehetnek egészségesek, és nem fejlődhetik a gyermek, sem szellemileg, sem testileg. – Így beszél a cikk amerikai írója.

S most térjünk a jelszavakra. A sokat emlegetett szavak “vitamin” és “kalória közül a szó, “vitamin” az újabb.

Csak 1912 óta emlegetik a tudományos körökben is; körülbelül hat év óta hatolt be a szó is, a fogalom is a laikus körökbe és ma már nem vehetünk könyvet vagy újságot, amelyben élelmezésről van szó, hogy ezzel a szóval ne találkoznánk. Sőt alig találunk két anyát, kik ha gyermekeik  táplálásáról beszélgetnek, ne emlegetnék a vitamint….

Természetesen ez a kép is vintage stílusban készült. Egy szigorú tekintetű, kék blúzos, piros pöttyös fejkendős anya tartja karján, űlő helyzetben mosolygó gyermekét.

Eddig jutottam ebben a lenyűgöző olvasmányban, amikor Rozi cicám a rá oly jellemző “brekegő – mekegő” hanggal adta a tudtomra, hogy bizony rá is ráférne már némi táplálék. Erre persze Füles kandúr is rázendített a miákolásra, így kénytelen voltam félretenni a könyvet. De valamelyik nap, ha lesz megint egy kis szabadidőm folytatjuk. Rendben?


Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url