Ismered-e az E-vitamint?

Kategóriák:vitamin
Címkék:
Radogna Edit

Mondok 7  tulajdonságot – kitalálod melyik vitaminra gondoltam?

 1. Segít, ha szeretnéd megőrizni fiatalságodat.
 2. Kedvező hatást gyakorol az egészséges nemi működésre.
 3. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert.
 4. Kedvező hatást gyakorol az idegrendszerre.
 5. Jó a szívnek.
 6. Hámsérülések, égési sebek után felgyorsítja a bőr gyógyulási folyamatát.
 7. Sportolóknak ajánlott a bevitel növelése.

Ezt a kérdést Emília szegezte nekem. És szerencsére tudtam a választ, hogy csakis az E-vitaminra gondolhatott.

A képen Emília látható, aki most E-vitamin akar szedni, hogy szebb legyen a bőre.

Bár lehet szerencsésebb lett volna ha nem tudom? Ugyanis szemrehányás volt a hangjában, ha ennyire tisztában vagyok Az E-vitaminnak ezzel a sok jó tulajdonságával, akkor neki miért nem beszéltem még soha erről. Sőt! Mikor múltkoriban panaszkodott, hogy a bőre nem olyan szép mint szokott, akkor nekem ajánlani kellett volna a szedését.

Kiderült, hogy talált valami cikket, ahol az E-viatmint “külső fiatalság vitaminjának” nevezték.

Barátnőm csak akkor enyhült meg, irányomban, amikor megmutattam, hogy a bőrére ajánlott Ligetszépe olaj kapszulában is található – vagyis nagyon fontos nekem, hogy újra elégedett legyen a bőrével.

Az igazsághoz tartozik, hogy önmagában E-vitamin kapszulát még én sem szedtem, csak más termékek összetevőjeként. Mint például a Méhpempő, ami szintén természetes formában tartalmazza, ugyanúgy mint a Ligetszépe.

Ha már szóba került, beszéljük meg.

Összességében az  E-vitamin antioxidáns, zsír oldékony molekula – a szervezet zsírtartalmú rendszereinek (pl. a sejthártyák) egyik legfontosabb antioxidánsa, mely a C-vitaminnal, szelénnel és béta-karotinnal egy hatékony védelmi rendszert alkot, ahol egymás hatását erősítik.

A fekete fehér képen egy tricikliző nő, akinek több szempontból is fontos lehet az E-vitamin szedése.

Nézzük akkor egy kicsit bővebben azt a 7 pontos felsorolást.

1, Az E-vitamin egy erős antioxidáns. A szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezet sejtjeivel. Vagyis késlelteti az oxidáció miatti öregedést.

2, Már hallottam termékenység vitaminnak is nevezni. Az E-vitamin hiány férfiaknál a nemi aktivitás esetleges csökkenését és terméketlenséget okozhat. Nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elpusztulását válthatja ki.

3, Az immunrendszer egy összetett védekezési rendszer, melyet több ponton is támogathat az E-vitamin. Például:

 • Serkenti a  mikroorganizmusok számos formáját hatástalanító sejtek (fagociták) működését.
 • Növeli a természetes ölősejtek működését (amelyek elpusztítják a rákos, illetve/és vírusfertőzött sejteket).

4, Az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak. Ezek természetesen szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin 1.pontban említett hatása itt is érvényesül.

5, Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabad gyök fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is. Az összes antioxidáns közül az E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

6, Csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást. Sok öregedésgátló krém tartalmazza.

7, Az intenzív sport közben intenzívebb az anyagcsere, nagyobb az oxigénfelhasználás, több szabad gyök keletkezik.  Ezek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozhatnak. Megállapították, hogy az E-vitamin hatékonyan védi a sportolók izomzatát a nagy edzésterhelések miatt megnövekvő szabad gyököknek köszönhető károsodásoktól. Ráadásul az E-vitamin figyelemreméltóan hozzájárul az izomtömeg növekedéshez is. Szelénnel, C-vitaminnal, Béta karotinnal és Omega 3  zsírsavakkal együtt szedve hatása többszöröződik.

Miután szervezetünk nem képes előállítani ezért  külső forrásból kell  fedezni a szükségletet.

Az E-vitamin természetes forrásai:

 • a telítetlen növényi olajok
 • a csíráztatott magvakból hidegen sajtolt olajok
 • az olajos magvak
 • a teljes kiőrlésű gabona-félék
 • hüvelyesek

Természetes E-vitamin forrást jelentő magvak a képen.

Ezekből a táplálékokból a megfelelő E-vitamin mennyiség elfogyasztása azonban problémát okozhat érdemes ezért táplálékkiegészítővel pótolni.

És ha most  esetleg felmerül benned a kérdés, hogy mi történik akkor, ha túladagolod, megnyugtatlak. Ettől nem  kell tartanod.

 • Egyrészt gyorsabban ürül, mint a többi zsírban oldódó vitamin.
 • Másrészt alapvetően veszélytelen, mert még igen nagy adagok hosszú távú adása mellett sem észleltek érdemi mellékhatásokat.

Te melyik hatása miatt próbálnád ki az E-vitamint?

Ez ajánlott:

Evening Primrose Oil -Ligetszépe kapszula

E-vitamin 100 NE

Szerző:

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url